Krakowskie Menu Stołeczne: lista restauracji

W 21 krakowskich restauracjach spróbować można dań inspirowanych historią miasta oraz lokalnymi produktami. Krakowskie Menu Stołeczne to element programu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

Do akcji dołączyło już 21 restauracji, w których do końca roku będzie można spróbować przygotowanych specjalnie z okazji Krakowskiego Menu Stołecznego dań.

Więcej informacji o Krakowskim Menu Stołecznym można znaleźć na kulinarny.krakow.pl.

Art 

Troć wędrowna, majonez z rukoli, chips ze skorzonery

Barszcz czerwony, botwinka, mus z fasoli Piękny Jaś, pierogi z wołowiną

Udko z kaczki, knedel ze śliwkami, suska sechlońska, marchew confit

Małdrzyki krakowskie, lody twarogowe, słonecznik, karmel

Albertina

Wolno gotowane ratki cielęce
Jaja przepiórcze, świeże zioła, majonez szczawiowy, grzanka razowa

Zupa z botwiny z wędzonką lisiecką

Kapłon pieczony
Młody ziemniak z ogniska, jabłko, szczypior, sos z ciemnego piwa

Keks z bakaliami
Truskawki, czekolada, lody sernikowe

 

Baroque

Studzienina: wieprzowina, obwarzanek, twaróg, ocet

Maczanka Krakowska – Przysmak Dorożkarzy: karczek, cebula, kminek, bułka wodna

Sacher z morelami: ciasto czekoladowe, dżem morelowy

 

Biała Róża

Polenta z bryndzą, szalotka, suska sechlońska, galaretka wiśniowa

Zuba kminkowa z jajkiem i kwaśną śmietaną

Pierś z bażanta, marchew, czarnuszka, kasza krakowska, sos kaparowy

Lincki tort kruchy

 

Copernicus

Pieczywo naszego wypieku

Masło ziołowo – czosnkowe, domowa leberka, wegetariański smalec z suską sechlońską

Łosoś jurajski z ćwikłą i kawiorem z łąckich jabłek

Bisque z rzecznych raków z wołowymi flaczkami i majerankiem

Cielęcina marynowana w lipowym miodzie z ozorkami, gazowanym puree z pasternaka i struclą z ziemniaków

Miodownik (chonek łejkech) z kaszą manną, krakowskimi makaronikami i lodami z palonego masła

 

Enoteka Pergamin

Galareta z jagnięciny

Flaki cielęce

Ozory wołowe w sosie kaparowym

Miodownik

 

Filipa 18

Śledź, mąka żytnia, koperek, jabłka, cydr, kurki

Kminek, bulion jagnięcy, ziemniaki, śmietana

Ossobuco z jelenia, warzywa, wino czerwone, kapusta, kasza krakowska, jałowiec

Nugat, orzechy włoskie, czekolada, jogurt, mleko, popcorn

 

Fiorentina

Pstrąg Ojcowski podany z  piklowanym ogórkiem, gorczycą, kwaśną śmietaną i koperkiem

Domowe pierogi faszerowane pieczonymi ziemniakami, wędzonym bundzem, podane z dojrzewającą słoniną i oliwą chrzanową

Golonka podana z puree z kapusty, gołąbkiem faszerowanym czarną soczewicą i esencją z jałowca

Krakowski sernik

 

Four w Hotelu Grand Ascot

Tatar wołowy, pikle, marynowane kurki, olej szczypiorkowy, musztarda

Bulion kurkowy, jajko w koszulce, jarmuż

Pierś z kaczki, pasternak, anyż,  sos rozmarynowy, pieczony ziemniak

Mus z twarogu koziego, orzechy, owoce leśne

 

Grand Signature w Grand Hotelu

Pstrąg ojcowski wędzony drewnem bukowym, jabłko z Raciechowic, nać selera, gorczyca, dresing cytrusowy, lody z bryndzy

Żur Krakowski, jagnięcina podhalańska, kiszone rydze z gminy Uście Gorlickie, crème fraiche, jajko zielononóżki kuropawianej

Maczanka po Krakowsku, ogórek zakwaszany octem z jabłek z Raciechowic, drożdżówka piwna z kminem, mus jabłkowy z cydrem

Kremówka Krakowska, beza, grapefruit, chips nugatowy

 

Hotel Rubinstein

Śledź, mus szczypiorkowy, cebula, czerwony pieprz
 
Tatar wołowy, jajko przepiórcze, marynowane prawdziwki

Gęś, biała kapusta, domowa żurawina, sos miodowy
   
Domowe ciastko czekoladowe, sorbet malinowy
 

Kogel Mogel

Deska specjałów Kogla Mogla (smalec z gęsi, wędzona pierś z kaczki, kiełbasa wiejska, pasztet z gęsiej wątróbki), ogórek kiszony faszerowany, kiszona kapusta, majonez lubczykowy, piklowana szalotka, ziarno gorczycy

Chłodnik z buraka, jajo przepiórcze, ogórek konserwowy, rzodkiewka, oliwa koperkowa

Biodrówka wieprzowa, kasztan , cebula, gołąbek z kaszą gryczaną, sos truflowy

Mus pistacjowy, biała czekolada, sorbet malinowy, sos malinowy

 

Miodova

Panna cotta: kwaśna śmietana ze Skały, ogórek, koperek, żel ze śliwowicy łąckiej

Krakowskie cappucino: cappucino z raków, słona magdalenka

Wątróbka cielęca z jabłkiem z Raciechowic: smażona wątróbka, jabłka w dwóch odsłonach, wytrawny tort ziemniaczany

„Krakowska kremówka”: chrupiące ciasto, domowy budyń, galaretka z malin z Brzeznej

 

Piano Rouge

Kaszanka na pieczonym jabłku Łąckim z galaretką z kiszonego ogórka i prażoną cieciorką

Krem z buraka z bryndzą

Talerz serów z gospodarstwa ekologicznego Wańczykówka z konfiturą z rokitnika i suszonymi morelami

Pierogi ruskie z cebulką, boczkiem, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem

Konfitowana pierś z kaczki z sosem agrestowym, frytkami z pietruszki, jarmużem i marynowaną kalarepą

Łosoś jurajski na purée z selera ze szpinakowym kaszotto i musem malinowym

Łąckie jabłka pod kruszonką podawane na gorąco z lodami o smaku polskiej dzikiej róży

Lody Piano Rouge: lody o smaku polskiej dzikiej róży, lody waniliowe, maliny, biała czekolada, kruszonka korzenna

 

Pod Aniołami – Muzeum Smaku

Poczęstunek: tartinka na razowym wiejskim chlebie ze smalcem szlacheckim według klasztornej receptury

Kabanos z sarny sprawiony po myśliwsku, podany w ogniu z krakowską kukiełką, marynowanym rydzem i śliwą macerowaną w korzennych przyprawach  i czerwonym winie

Polewka rozmarynowa na złotych dukatach według Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, podana z kluseczkami kładzionymi

Comber z jelenia marynowany w jarzynach i leśnych ziołach

Pieczony w żywym ogniu drzewa bukowego podany z sosem myśliwskim, pieczonymi burakami i tradycyjną kaszą gryczaną

Wytworny sernik krakowski z bakaliami z musem z leśnych malin

 

Pod Nosem

Bundz z pomidorami i ziołami

Chłodnik ze szczawiu

Pierogi z bryndzą

Biodrówka z jagnięciny podhalańskiej z kapustą i z sosem z suski sechlońskiej

Piszinger

 

Stara Zajezdnia Kraków by DeSilva

Flaczki po krakowsku

Potrawka z gęsich żołądków

Kaczka pieczona po krakowsku z sosem grzybowym i prażoną kaszą

 

Szara Gęś

Plastry wędzonej gęsi, orzech włoski, oliwa truflowa

Chłodnik z pieczonego buraka, peklowana gęsina, pędy młodych warzyw

Pieczona nóżka z gęsi, czerwona kapusta, prażony jarmuż

Słodki obwarzanek, śmietankowy krem, orzech w karmelu

 

Trezo

Żurek na domowym zakwasie, borowiki z Wiśniowej
Plastry polędwicy krzyżowej z Liszek macerowanej i dyminonej na sianie, olej lniany, rukola, opieńki marynowane, sumak, kukiełka lisiecka


Półgęsek owsiany
Kiszona domowa czerwona kapusta z Szreniawy
Konfitowany ziemniak w tłuszczu gęsim
Jus drobiowy z szuszonymi owocami ze Szczyrzyca

Rum-chałka
Kogel Mogel
Sobert cytrynowy
Truskawka
Żel z jeżyn

 

Wesele

Śledź z cebulą, ogórkiem kiszonym i olejem lnianym

Krem ze szparagów z razowymi grzankami

Sandacz na kaszotto z porem i zielonym pesto

Truskawki pod waniliowym koglem moglem

 

Wierzynek

Gołębia pierś - kasza gryczana - esencja z gołębia

Zupa kminkowa - kiełbasa krakowska - obwarzanek - crème fraîche

Dzik - otrzewna - cydr - trawa żubrowa - jałowiec

Legumina - konfitura z leśnych owoców

 

Pokaż metkę
Osoba publikująca: Magdalena Wójcik
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków
Zobacz także
POLECAMY
POLECAMY