Krakowskie Menu Stołeczne: lista restauracji
W ramach projektu „Krakowskie Menu Stołeczne” 21 krakowskich restauracjach można było spróbować dań inspirowanych historią miasta oraz lokalnymi produktami. Krakowskie Menu Stołeczne to element programu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

Do akcji dołączyło już 21 restauracji, w których do końca roku 2019 można było próbować przygotowanych specjalnie z okazji Krakowskiego Menu Stołecznego dań.
Więcej informacji o Krakowskim Menu Stołecznym można znaleźć na kulinarny.krakow.pl.
Art
- Troć wędrowna, majonez z rukoli, chips ze skorzonery
- Barszcz czerwony, botwinka, mus z fasoli Piękny Jaś, pierogi z wołowiną
- Udko z kaczki, knedel ze śliwkami, suska sechlońska, marchew confit
- Małdrzyki krakowskie, lody twarogowe, słonecznik, karmel
Albertina
- Wolno gotowane ratki cielęce
- Jaja przepiórcze, świeże zioła, majonez szczawiowy, grzanka razowa
- Zupa z botwiny z wędzonką lisiecką
- Kapłon pieczony
- Młody ziemniak z ogniska, jabłko, szczypior, sos z ciemnego piwa
- Keks z bakaliami
- Truskawki, czekolada, lody sernikowe
Baroque
- Studzienina: wieprzowina, obwarzanek, twaróg, ocet
- Maczanka Krakowska – Przysmak Dorożkarzy: karczek, cebula, kminek, bułka wodna
- Sacher z morelami: ciasto czekoladowe, dżem morelowy
Biała Róża
- Polenta z bryndzą, szalotka, suska sechlońska, galaretka wiśniowa
- Zuba kminkowa z jajkiem i kwaśną śmietaną
- Pierś z bażanta, marchew, czarnuszka, kasza krakowska, sos kaparowy
- Lincki tort kruchy
Copernicus
- Pieczywo naszego wypieku
- Masło ziołowo – czosnkowe, domowa leberka, wegetariański smalec z suską sechlońską
- Łosoś jurajski z ćwikłą i kawiorem z łąckich jabłek
- Bisque z rzecznych raków z wołowymi flaczkami i majerankiem
- Cielęcina marynowana w lipowym miodzie z ozorkami, gazowanym puree z pasternaka i struclą z ziemniaków
- Miodownik (chonek łejkech) z kaszą manną, krakowskimi makaronikami i lodami z palonego masła
Enoteka Pergamin
- Galareta z jagnięciny
- Flaki cielęce
- Ozory wołowe w sosie kaparowym
- Miodownik
Filipa 18
- Śledź, mąka żytnia, koperek, jabłka, cydr, kurki
- Kminek, bulion jagnięcy, ziemniaki, śmietana
- Ossobuco z jelenia, warzywa, wino czerwone, kapusta, kasza krakowska, jałowiec
- Nugat, orzechy włoskie, czekolada, jogurt, mleko, popcorn
Fiorentina
- Pstrąg Ojcowski podany z piklowanym ogórkiem, gorczycą, kwaśną śmietaną i koperkiem
- Domowe pierogi faszerowane pieczonymi ziemniakami, wędzonym bundzem, podane z dojrzewającą słoniną i oliwą chrzanową
- Golonka podana z puree z kapusty, gołąbkiem faszerowanym czarną soczewicą i esencją z jałowca
- Krakowski sernik
Four w Hotelu Grand Ascot
- Tatar wołowy, pikle, marynowane kurki, olej szczypiorkowy, musztarda
- Bulion kurkowy, jajko w koszulce, jarmuż
- Pierś z kaczki, pasternak, anyż, sos rozmarynowy, pieczony ziemniak
- Mus z twarogu koziego, orzechy, owoce leśne
Grand Signature w Grand Hotelu
- Pstrąg ojcowski wędzony drewnem bukowym, jabłko z Raciechowic, nać selera, gorczyca, dresing cytrusowy, lody z bryndzy
- Żur Krakowski, jagnięcina podhalańska, kiszone rydze z gminy Uście Gorlickie, crème fraiche, jajko zielononóżki kuropawianej
- Maczanka po Krakowsku, ogórek zakwaszany octem z jabłek z Raciechowic, drożdżówka piwna z kminem, mus jabłkowy z cydrem
- Kremówka Krakowska, beza, grapefruit, chips nugatowy
Hotel Rubinstein
- Śledź, mus szczypiorkowy, cebula, czerwony pieprz
- Tatar wołowy, jajko przepiórcze, marynowane prawdziwki
- Gęś, biała kapusta, domowa żurawina, sos miodowy
- Domowe ciastko czekoladowe, sorbet malinowy
Kogel Mogel
- Deska specjałów Kogla Mogla (smalec z gęsi, wędzona pierś z kaczki, kiełbasa wiejska, pasztet z gęsiej wątróbki), ogórek kiszony faszerowany, kiszona kapusta, majonez lubczykowy, piklowana szalotka, ziarno gorczycy
- Chłodnik z buraka, jajo przepiórcze, ogórek konserwowy, rzodkiewka, oliwa koperkowa
- Biodrówka wieprzowa, kasztan , cebula, gołąbek z kaszą gryczaną, sos truflowy
- Mus pistacjowy, biała czekolada, sorbet malinowy, sos malinowy
Miodova
- Panna cotta: kwaśna śmietana ze Skały, ogórek, koperek, żel ze śliwowicy łąckiej
- Krakowskie cappucino: cappucino z raków, słona magdalenka
- Wątróbka cielęca z jabłkiem z Raciechowic: smażona wątróbka, jabłka w dwóch odsłonach, wytrawny tort ziemniaczany
- „Krakowska kremówka”: chrupiące ciasto, domowy budyń, galaretka z malin z Brzeznej
Piano Rouge
- Kaszanka na pieczonym jabłku Łąckim z galaretką z kiszonego ogórka i prażoną cieciorką
- Krem z buraka z bryndzą
- Talerz serów z gospodarstwa ekologicznego Wańczykówka z konfiturą z rokitnika i suszonymi morelami
- Pierogi ruskie z cebulką, boczkiem, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem
- Konfitowana pierś z kaczki z sosem agrestowym, frytkami z pietruszki, jarmużem i marynowaną kalarepą
- Łosoś jurajski na purée z selera ze szpinakowym kaszotto i musem malinowym
- Łąckie jabłka pod kruszonką podawane na gorąco z lodami o smaku polskiej dzikiej róży
- Lody Piano Rouge: lody o smaku polskiej dzikiej róży, lody waniliowe, maliny, biała czekolada, kruszonka korzenna
Pod Aniołami – Muzeum Smaku
- Poczęstunek: tartinka na razowym wiejskim chlebie ze smalcem szlacheckim według klasztornej receptury
- Kabanos z sarny sprawiony po myśliwsku, podany w ogniu z krakowską kukiełką, marynowanym rydzem i śliwą macerowaną w korzennych przyprawach i czerwonym winie
- Polewka rozmarynowa na złotych dukatach według Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, podana z kluseczkami kładzionymi
- Comber z jelenia marynowany w jarzynach i leśnych ziołach
- Pieczony w żywym ogniu drzewa bukowego podany z sosem myśliwskim, pieczonymi burakami i tradycyjną kaszą gryczaną
- Wytworny sernik krakowski z bakaliami z musem z leśnych malin
Pod Nosem
- Bundz z pomidorami i ziołami
- Chłodnik ze szczawiu
- Pierogi z bryndzą
- Biodrówka z jagnięciny podhalańskiej z kapustą i z sosem z suski sechlońskiej
- Piszinger
Stara Zajezdnia Kraków by DeSilva
- Flaczki po krakowsku
- Potrawka z gęsich żołądków
- Kaczka pieczona po krakowsku z sosem grzybowym i prażoną kaszą
Szara Gęś
- Plastry wędzonej gęsi, orzech włoski, oliwa truflowa
- Chłodnik z pieczonego buraka, peklowana gęsina, pędy młodych warzyw
- Pieczona nóżka z gęsi, czerwona kapusta, prażony jarmuż
- Słodki obwarzanek, śmietankowy krem, orzech w karmelu
Trezo
- Żurek na domowym zakwasie, borowiki z Wiśniowej
- Plastry polędwicy krzyżowej z Liszek macerowanej i dyminonej na sianie, olej lniany, rukola, opieńki marynowane, sumak, kukiełka lisiecka
- Półgęsek owsiany
- Kiszona domowa czerwona kapusta z Szreniawy
- Konfitowany ziemniak w tłuszczu gęsim
- Jus drobiowy z szuszonymi owocami ze Szczyrzyca
- Rum-chałka
- Kogel Mogel
- Sobert cytrynowy
- Truskawka
- Żel z jeżyn
Wesele
- Śledź z cebulą, ogórkiem kiszonym i olejem lnianym
- Krem ze szparagów z razowymi grzankami
- Sandacz na kaszotto z porem i zielonym pesto
- Truskawki pod waniliowym koglem moglem
Wierzynek
- Gołębia pierś - kasza gryczana - esencja z gołębia
- Zupa kminkowa - kiełbasa krakowska - obwarzanek - crème fraîche
- Dzik - otrzewna - cydr - trawa żubrowa - jałowiec
- Legumina - konfitura z leśnych owoców