Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Europejski Kongres Gastronomiczny w Krakowie

Europejski Kongres Gastronomiczny „Food & Art & Technology” odbędzie się w ICE Kraków 25 października.

Motywem przewodnim Europejskiego Kongresu Gastronomicznego, który odbędzie się 25 października w Krakowie, będzie „mózgowa percepcja” smaku, sztuka kulinarna, turystyka gastronomiczna oraz nowe technologie w żywieniu. Głównymi punktami programu są trzy panele tematyczne i wykład inauguracyjny. W ramach wykładu inauguracyjnego „Mózg a smak” prof. Charles Spence z Uniwersytetu Oksfordzkiego opowie o tym, do jakiego stopnia możemy wpływać na odczuwanie smaku. W pierwszym z paneli „Sztuka na talerzu” wystąpią szefowie kuchni odznaczeni w sumie 18 gwiazdkami Michelin (M. Berasategui, E. Arzak, P. Pérez, J. L. Fernández, W. M. Amaro). Mówcy skupią się na gastronomii jako sztuce kreowania nowych dań i wyznaczania trendów.
Kolejny panel - „Kultura gastronomiczna nową destynacją” - poświęcony będzie zależności między rozpoznawalnością w rankingach, a dynamiką rozwoju gastronomii regionu. Autorytety branży turystycznej będą mówić również o przewodniku Michelin i jego wpływie na kształt branży. Kongres pod względem merytorycznym zamknie panel „Technologia w żywieniu – dokąd zmierzamy?”, w którym eksperci wskażą kierunki rozwoju oraz trendy w obszarze alternatywnych systemów rozwoju świata. Poruszane będą między innymi globalne zmiany klimatyczne, roślinne substytuty mięsa, biodegradowalne naczynia, „czyste” technologie produkcji żywności, nowe nawyki konsumpcji i ich wpływ na rynek gastronomii.
Wydarzenie zakończy Gala Dinner w restauracji Szara Gęś, dzięki której uczestnicy będą mieli okazję przejść od teorii do praktyki doświadczenia gastronomicznego. Pełen program kongresu można znaleźć na stronie internetowej.

Mając na względzie kulturowy aspekt wydarzenia oraz fakt, że odbywa się ono w Krakowie – Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej w roku 2019, Organizatorzy postanowili przekazać bezpłatne zaproszenia dla uczestników Europejskiego Kongresu Gastronomicznego oraz mieszkańców i turystów na koncert muzyki klasycznej (wykonanie organowe z towarzyszeniem orkiestry), który odbędzie się 24 października o godz. 20:00 w kościele p.w. Świętych Apostołów Piotra i Pawła, ul. Grodzka 52a. W programie koncertu znajdą się m.in. utwory: F. Chopina, M. Surzyńskiego, J.S. Bacha,  Vivaldiego, Dvoraka i  W.A. Mozarta. 40 bezpłatnych, pojedynczych, wejściówek  można odebrać od wtorku (22 października) od godz. 9:00 w punkcie InfoKraków w Pawilonie Wyspiańskiego, pl. Wszystkich Świętych 2.
Organizatorem kongresu jest European Academy of Gastronomy, partnerem strategicznym Gmina Miejska Kraków. Za realizację i logistykę wydarzenia odpowiada Mazurkas Congress & Conference Management. Wydarzenie odbędzie się w ICE Kraków Congress Centre. Kongres jest elementem programu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.
 

Europejski Kongres Gastronomiczny

pokaż metkę
Osoba publikująca: Magdalena Wójcik
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków
Data publikacji: 2019-10-15
Data aktualizacji: 2019-10-22
Powrót

Zobacz także

Znajdź