Tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej został przyznany miastu Kraków przez Europejską Akademię Gastronomiczną (AEG). Jej polski oddział działa od 2006 roku.
Akademia Gastronomiczna w Polsce, jako jedna z narodowych Akademii wchodzących w skład Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej (AIG), realizuje wszystkie podstawowe cele tej organizacji, a także zajmuje się promocją polskiej kuchni oraz wspieraniem inicjatyw sprzyjających rozwojowi polskiej sztuki gastronomicznej. Zwieńczeniem działań Akademii Gastronomicznej w Polsce okazał się przyznany 24 lutego 2014 roku honorowy patronat Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Polski oddział AIG powołano do życia w listopadzie 2006 roku, w Pałacu Sobańskich w Warszawie. W wydarzeniu tym uczestniczył Don Rafael Ansón – prezydent Akademii Hiszpańskiej i honorowy prezydent Akademii Międzynarodowej. Prezydentem założycielem oraz obecnym prezydentem Akademii Gastronomicznej w Polsce jest Maciej Dobrzyniecki, będący jednocześnie członkiem zarządu Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej oraz sekretarzem generalnym Europejskiej Akademii Gastronomicznej.
Co roku Akademia nominuje wybitne osobistości oraz instytucje do międzynarodowych nagród przyznawanych przez centralę Akademii w Paryżu (AIG Prix), jak również krajowych wyróżnień gastronomicznych (Ars Coquinaria).
Akademia umożliwia polskim szefom kuchni staże w najlepszych gwiazdkowych restauracjach świata. Staże te przyznawane są łącznie z nagrodami Akademii lub też podczas współpracy z ogólnopolskimi konkursami gastronomicznymi. Do tej pory Akademia umożliwiła odbycie stażów w takich restauracjach jak: El Celler de Can Roca (Hiszpania), Eleven Madison Park (USA), Osteria Francescana (Włochy), Arzak (Hiszpania) czy Pavillon Ledoyen (Francja).
Akademia angażuje się w rozmaite inicjatywy gastronomiczne, w tym programy telewizyjne (Top Chef – współpraca przy 5 edycjach i umożliwienie stażu dla półfinalistów), czy konkursy gastronomiczne (np. Wine & Food Noble Night oraz wiele regionalnych konkursów). Akademia patronuje takim wydarzeniom, wspiera organizatorów merytorycznie jak również pod względem organizacji nagród dla zwycięzców.
Akademia współpracuje także z wieloma szkołami gastronomicznymi w Polsce, obejmując patronatem organizowane przez szkoły wydarzenia, szkolenia i konkursy dla uczącej się młodzieży, będących przyszłością polskiej sceny gastronomicznej. Akademia współpracuje też z Ministerstwem Sportu i Turystyki przy Społecznej Radzie Turystyki, której członkiem jest prezydent Akademii Gastronomicznej Maciej Dobrzyniecki.
Raz na kwartał członkowie Akademii Gastronomicznej odwiedzają wybrane restauracje na terenie Polski. Podczas spotkań dokonywana jest ocena kuchni, serwisu oraz działalności restauracji, a przekazane rekomendacje mają skutecznie zmierzać do podnoszenia poziomu gastronomicznego polskich restauracji.
Europejska Akademia Gastronomiczna funkcjonuje w ramach Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej (AIG)- organizacji zajmującej się szeroko rozumianą kulturą gastronomiczną.
AIG została założona w 1983 roku przez 5 akademii narodowych (Hiszpania, Francja, Wielka Brytania, Włochy, Szwajcaria) i obecnie liczy 29 członków z 23 krajów m.in. z Chin, Japonii, Libanu, Meksyku, Portugalii, Szwecji, USA i Polski. Główna siedziba Akademii Międzynarodowej znajduje się w Paryżu. Akademia współpracuje m.in. z ONZ (UNESCO, FAO - Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, WHO - Światową Organizacją Zdrowia, UNWTO - Światową Organizacją Turystyki), Unią Europejską oraz Unią na rzecz Regionu Morza Śródziemnego (UfM).
Źródło: materiały prasowe AIG