Obok wyróżnień Michelin i Gault&Millau, dla polskich szefów kuchni bardzo istotne są rekomendacje, których udziela Slow Food Polska.
Pierwszą rekomendację prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek przyznał w 2006 roku, a otrzymała ją restauracja Romantyczna w hotelu Dr Ireny Eris Wzgórza Dylewskie. Kolejną otrzymało – dopiero 6 lat później – Atelier Amaro, czyli pierwsza restauracja w Polsce, która mogła poszczycić się gwiazdką Michelin. Obecnie rekomendowanych restauracji jest znacznie więcej. We wrześniu 2018 r. w Małopolsce było ich 12, z czego 8 w Krakowie.
Restauracje odznaczone charakterystycznym czerwonym ślimakiem wyróżnia dbałość o to, by produkty, które używane są w restauracyjnej kuchni, były lokalne i sezonowe, a także współpraca szefów kuchni z producentami z najbliższej okolicy oraz świetna jakość serwowanych dań.
Slow Food to międzynarodowa organizacja skupiona na kulturze jedzenia, zajmująca się ochroną kuchni regionalnej, produktów lokalnych i metod ich wytwarzania oraz producentów.