górne tło

Co w krakowskich kulinariach piszczy?

Kalendarz krakowskich imprez kulinarnych jest coraz ciekawszy. Targi, degustacje, spotkania, wykłady, kolacje ze znakomitymi szefami kuchni z innych miast, otwarcia nowych restauracji – gdzie szukać informacji o tym, co aktualnie dzieje się w mieście?

Od wielu lat jedną z najpilniej czytanych przez krakowskich restauratorów i osoby, które lubią jeść w restauracjach, rubryk są piątkowe recenzje Wojciecha Nowickiego publikowane na łamach „Co jest grane”, czyli dodatku do „Gazety Wyborczej”. Miejskie legendy głoszą, że jego recenzje doprowadziły do wymiany niejednego szefa kuchni.

Wraz z rozwojem nowych mediów rosnąć zaczęło znaczenie opinii blogerów. W Krakowie o kulinarnym życiu miasta pisze kilka osób. Informacji o nowych krakowskich restauracjach i drobiazgowych, rzetelnych recenzji restauracji można szukać na blogu Dania kontra Ania. Warto też śledzić jej kanał na Instagramie, gdzie pojawia się więcej informacji.

Świetne kalendarium publikuje regularnie Agnieszka Miechowicz – Kraków na widelcu. Miejscem w sieci, które skupione jest na informowaniu o wydarzeniach kulinarnych, jest powstałe w 2018 roku Kraków Foodie. Sporo można dowiedzieć się też z największego obecnie portalu o tematyce gastronomicznej - Haveabite.in oraz z profili na Instagramie prowadzących go Katarzyny Płacheckiej (krakow.food_kati) i Karoliny Milczanowskiej (krakowfoodie_mealczanowska).

Dobrym źródłem informacji stał się Facebook. Oprócz tego, że właściwie wszyscy organizatorzy wydarzeń kulinarnych właśnie w tym medium publikują dokładne informacje o planowanych imprezach, funkcjonuje tu też kilka społeczności działających na zasadzie forum internetowego. Najdłużej działają założone przez Magdę Wójcik, organizatorkę Najedzeni Fest! i Restaurant Week „Krakowskie Wieści Spożywcze”; co prawda grupa jest tajna, ale wystarczy zapytać o możliwość zaproszenia członków innych grup. Drugą aktywną grupą jest „Krakowscy foodies / Jedlingi w Krakowie” prowadzona przez Katarzynę Płachecką i Karolinę Milczanowską. Oprócz tego informacje o nadchodzących imprezach można znaleźć na „Afisz kulinarny”.

Zwolennicy mediów tradycyjnych powinni w soboty o godz. 11 włączyć Radio Kraków i posłuchać gości zaproszonych przez Maję Dutkiewicz. Jej „Przystanek kulinarny” to trwająca godzinę audycja poświęcona lokalnym produktom, kuchni i osobom, które zajmują się gastronomią i jej obrzeżami. Z kolei opisywaniem historii kulinarnej zajmują się m.in. Andrzej Kozioł („Dziennik Polski”) i Magda Kasprzyk-Chevriaux („Gazeta Wyborcza”).