górne tło

Najlepsze Krakowskie Menu Stołeczne - rozstrzygnięcie konkursu

W 21 krakowskich restauracjach spróbować można dań inspirowanych historią miasta oraz lokalnymi produktami. Zdaniem gości najlepsze menu przygotowały Baroque, Szara Gęś i Copernicus.

Konkurs zorganizował portal interia.pl przy współpracy Urzędu Miasta Krakowa. Zadaniem restauracji było przygotowanie specjalnego menu, które nawiązuje do dziedzictwa kulinarnego Krakowa: jego historii oraz znakomitych produktów z regionu. Krakowskie Menu Stołeczne zagościło w restauracjach: Art, Albertina, Baroque, Biała Róża, Copernicus, Enoteka Pergamin, Filipa 18, Fiorentina, Four w Hotelu Grand Ascot, Grand Signature w Grand Hotelu, Hotel Rubinstein, Kogel Mogel, Miodova, Piano Rouge, Pod Aniołami – Muzeum Smaku, Pod Nosem, Stara Zajezdnia by DeSilva, Szara Gęś, Trezo, Wesele i Wierzynek.
Zadaniem gości, którzy mieli ochotę zostać krytykami kulinarnymi, było zagłosowanie na najlepsze ich zdaniem menu restauracji, a następnie uzasadnienie swojego wyboru. Spośród ponad 300 zgłoszeń komisja konkursowa wyłoniła osiem nagrodzonych osób. A głosami użytkowników wśród restauracji pierwsze miejsce zdobyła restauracja Baroque, drugie Szara Gęś, a trzecie Copernicus. W zwycięskim menu znalazły się studzienina z obwarzankiem i twarogiem, maczanka po krakowsku i tort Sachera z morelami
- Kuchnia krakowska czerpie z bogatej tradycji Galicji, Podhala oraz tego co najlepsze w Małopolsce. Umiejętność wykorzystania najlepszych produktów z regionu, jak jagnięcina podhalańska, rydze, jabłka czy pstrąg pokazuje, że restauracja potrafi wydobyć to co najlepsze w regionie. Widzę tu ogromny szacunek do tradycji (maczanka po krakowsku, żurek), ale też odwagę i podążanie za trendami jak np. w przypadku lodów z bryndzy – napisał pan Aleksander z Będzina w zwycięskim uzasadnieniu. Otrzymał nagrodę główną w postaci weekendu dla dwóch osób w Krakowie, który obejmuje nocleg w hotelu Puro, kolację w restauracji Szara Gęś oraz wycieczkę z przewodnikiem po mieście.
Nagrodę w postaci zaproszenia na kolację dla dwóch osób w restauracji Piano Rouge oraz wycieczki z przewodnikiem po Krakowie otrzymuje pani Aleksandra z Częstochowy. Zaproszenia kolacje dla dwóch osób w restauracji Piano Rouge otrzymują: pani Oksana ze Szczecina, pani Paulina z Katowic i pani Elżbieta Jaśkowska z Nowego Sącza. Wycieczki dla dwóch osób z przewodnikiem po Krakowie otrzymują: pan Damian z Łazisk Górnych, pani Bogumiła z Suwałk oraz pan Konrad z Łazów Brzyńskich. Laureaci zostaną poinformowani o nagrodzie drogą mailową.
Krakowskie Menu Stołeczne to element programu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019, a inspirowanych dziedzictwem kulinarnym miasta dań można spróbować do końca grudnia. Nie oznacza to jednak, że wraz z końcem roku zniknie z oferty restauracji. Krakowscy smakosze mogą spodziewać się kolejnych atrakcji, a restauratorzy kolejnych wyzwań. Szczegóły już niebawem na kulinarny.krakow.pl.