Spotkania przy kieliszku wina, gęsinie oraz pojedynek świetnych szefów kuchni - kulinarny listopad w Krakowie zapowiada się interesująco.
5 listopada w restauracji Błonia Bistro będzie miało miejsce kolejne z wyjątkowych spotkań kulinarnych, organizowanych w ramach cyklu Slow Food Masterclass. Goście specjalni to Barbara Stadler i Luka Lübke z Niemiec. Cena za kolację z selekcją win z najlepszych regionalnych winnic to 160 zł, rezerwacje: rezerwacja@bloniabistro.pl.
O naturalności, biodynamice w winiarstwie i perspektywach uprawy vinifery w Polsce będzie można posłuchać podczas spotkania z właścicielami Winnicy Wieliczka, które odbędzie się w wine barze Lustra. Podczas spotkania będzie można spróbować też ponad ośmiu win z tej podkrakowskiej winnicy oraz faszerowanej gęsi. Konieczna rezerwacja: info@winebarlustra.pl lub telefonicznie: 665 990 239.
W tym roku zamiast Festiwalu Młodego Wina odbędzie się bardziej kameralna degustacja win z tegorocznych zbiorów. Winnica Srebrna Góra zaprasza na nią 9 listopada. Rezerwacje: enotourism@winnicasrebrnagora.pl, koszt: 40 zł.
Po raz 49. Mariusz Kapczyński będzie rozmawiał ze swoim gościem na tematy związane z kulinariami. Tym razem będzie nim Łukasz Modelski - historyk sztuki i kultury średniowiecza, który w radiowej Dwójce prowadzi program „Droga przez mąkę”, w którym rozmawia z podobnymi sobie fascynatami kulinariów. Efektem rozmów jest wydana właśnie książka o tym samym tytule. Rezerwacje: wino@krakoslowwines.pl, cena biletu: 39 zł (w cenie wino i poczęstunek).
Listopadowy (15 listopada) Wytrawny Wieczór Filmowy w Kinie Kika poświęcony jest cydrom. O historii i metodach produkcji polskich cydrów rzemieślniczych opowie Paweł Woźniak, który poprowadzi też degustację tych trunków, a filmową część wieczoru wypełnią ”Cydrowe historie”.
ZaKładka - Bistro de Cracovie zaprasza na kolejne z cyklu kolacji z komentowaną degustacją win. Tym razem spróbować będzie można win z Bodegas Menade (15 listopada) oraz Winnicy Kojder (29 listopada).
Po raz kolejny weganie i wegetarianie oraz inni zwolennicy kuchni opartej na roślinach, będą mogli zrobić zakupy i spróbować smakołyków z różnych zakątków świata. Wege Festiwal, który odbędzie się w Forum Wydarzeń (ul. Konopnickiej 28) potrwa dwa dni. Szczegóły imprezy na Facebooku.
Targi HORECA to jedna z najważniejszych imprez branży gastronomicznej i hotelarskiej w Polsce, której towarzyszy atrakcyjny program towarzyszący: Akademia wiedzy HORECA z precyzyjnie dobranymi gośćmi specjalnymi oraz kulinarnym show w ramach Kuchni Mistrzów, a także warsztaty, spotkania i ponad 300 międzynarodowych wystawców oraz 17. Międzynarodowe Targi Wina ENOEXPO®. Szczegóły: targi.krakow.pl.
Chef's Day to cykliczne spotkania dla szefów kuchni i ich zastępców, mające na celu poruszanie i zgłębianie najbardziej aktualnych trendów w gastronomii, ale przede wszystkim inspirowanie, integrowanie i trening umiejętności pod okiem najlepszych specjalistów w danej dziedzinie. Pierwsza edycja Chef's Day w Krakowie zostanie zainaugurowana 20 listopada podczas 27. Międzynarodowych Targów HORECA®. W tym roku, w związku z tytułem "Kraków - Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019" uczestnicy skupią się na odkrywaniu dziedzictwa kulinarnego Krakowa jako wartości kulinarnej i biznesowej. Nie zabraknie tematów, z którymi na co dzień spotykają się szefowie kuchni, jak m.in.: desery w restauracji, warzywa i ich dostępność, młodociani pracownicy, trendy dotyczące lokalnych produktów, rozwój artystyczny - plating art, tworzenie silnej marki osobistej. Gościem specjalnym Chef's Day w Krakowie będzie Roger van Damm z restauracji Het Gebaar - Belgia, zdobywca tytułu “World’s best pastry chef” nadanego podczas The Best Chef Awards 2017.
21 listopada, na terenie targów HORECA, sześciu znakomitych szefów kuchni (Łukasz Budzik, Ernest Jagodziński, Jakub Kasprzak, Krzysztof Nawrocki, Michał Stężalski oraz Mateusz Suliga) stanie do rywalizacji o miano najlepszego, otwierając sobie tym samym drogę do europejskich finałów w Tallinie 2020. Wejście na konkurs Bocuse d’Or Poland 2019 jest bezpłatne po wcześniejszym zarejestrowaniu się na stronie Targów Horeca.
W dniu 22 listopada w Krakowie w Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie zostanie rozegrana I edycja Małopolskiego Pucharu Szkół Gastronomicznych 2019 - „SMAKI HISTORII czyli MAGICZNY SMAK KRAKOWA” . Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Jest to impreza podsumowująca wszystkie konkursy, które Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników objęło patronatem merytorycznym w roku 2018/2019. Konkurs realizowany jest we współpracy z Partnerem Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej Makro Cash&Carry. Stowarzyszenie przyzna również jednej ze szkół dziką kartę na start w MPSZG 2019.