górne tło

Zasmakuj w UR

W dniach 28-29 września 2019 r. na zielonych terenach zabytkowego Dworku Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie odbyły się Małopolskie Targi Żywności “Zasmakuj z UR”. Kolejna edycja, jak każdego roku, miała za zadanie promocję produktów regionalnych i tradycyjnych, a także aktywności fizycznej i zdrowego trybu życia. Podczas tegorocznej edycji, program został wzbogacony przez ofertę agroturystyczną na terenie naszego województwa, dzięki połączeniu sił z XXI Małopolską Giełdą Agroturystyczną.

Promocja regionalnych produktów i tradycji regionu podczas VI Małopolskich Targów Żywności „Zasmakuj z Uniwersytetem Rolniczym W Krakowie”.

 

Dworek Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przez dwa dni zamienił się w przestrzeń wymiany wiedzy i informacji na temat największych skarbów Regionu Małopolski. Nie zabrakło smaku produktów tradycyjnych i regionalnych oraz tradycyjnej muzyki. Tego dnia spróbować  można było dań charakterystycznych dla naszego regionu, a także skorzystać z porad żywieniowych udzielanych przez dietetyków i porozmawiać z producentami, którzy wytwarzają swoje produkty w zgodzie z ideą Slow Food. Na jednym ze stoisk czekała prawdziwa ciekawostka: głąbik krakowski, nasz regionalny produkt, który choć związany z naszym regionem od dawna, to nieco zapomniany. Za przywrócenie świetności głąbikowi zabrał się Tomasz Krupa, ówczesny komisarz 27. Międzynarodowych Targów HORECA® w Krakowie. Dzięki jego działaniom w roku 2019 odbyło się sadzenie głąbika w podkrakowskim gospodarstwie ekologicznym JeDynie.  


Wydarzenie “Zasmakuj z UR”, które jest częścią projektu Slow Food CE, ukazuje korzyści z wybierania zdrowych, regionalnych produktów oraz powrotu do rzemieślniczych metod ich wyrabiania. Ta edycja zaskoczyła nas także bogatą ofertą agroturystyczną, która od kilka lat niesamowicie rozwija się na terenie Małopolski. Dodatkowo na uczestników czekały pokazy klubów fitness, grup tańca oraz wiele atrakcji dla najmłodszych mieszkańców Krakowa.

Wydarzenie organizowane pod patronatem: Kulinarny Kraków - Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019