Kulinarne dziedzictwo Krakowa

Obwarzanek – nie tylko w biegu

Obwarzanek, jako kulinarny symbol Krakowa, produkt tradycyjny (wypiekany od czasów średniowiecznych), wyróżniony znakiem „Chronione oznaczenie geograficzne”, znakomicie wpisuje się w idee projektu Slow Food CE.

Boże Narodzenie w dawnym Krakowie

Trudno mówić o jednym menu typowo krakowskiej wigilii, gdyż miasto to podlegało wielu wpływom. Na krakowski stół wigilijny trafiły więc potrawy z Ukrainy lub z Rusi, czy ze słynącego ze słodyczy Wiednia.

Królowa Bona i jej kulinarna spuścizna

Wokół postaci królowej Bony i jej wpływu na rozwój polskiej kultury kulinarnej, urosło sporo legend.

Obiady kiermaszowe profesorów Uniwersytetu Jagiellońskiego

O tym, co jadano w Krakowie przed wiekami sporo wiemy z opisów dawnych uroczystości. W średniowieczu regularnie odbywały się tzw. obiady kiermaszowe Profesorów Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Cieciorka i karczochy – co uprawiano na terenie obecnego Krakowa

Ogromny wpływ na rozwój rolnictwa i ogrodnictwa w Krakowie miały klasztory, a szczególnie benedyktyni z Tyńca i cystersi z Mogiły.

Kuchnia Barbary Radziwiłłówny: podroby i fiołki

Druga żona Zygmunta Augusta, Barbara Radziwiłłówna była traktowana przez króla nieporównywalnie lepiej niż pierwsza, Elżbieta. „Dziwi tu wszystkich jakim kosztem i zbytkiem król żonę utrzymuje, co budzi niechęć powszechną” – relacjonował Jan Lang, poseł cesarza Ferdynanda Habsburga, wizytę w Wilnie w 1549 r.

Z krakowskiej spiżarni: śliwki na kilka sposobów

Wyposażenie dawnej krakowskiej spiżarni było dowodem na kwalifikacje małżeńskie pani domu. Ceremoniał związany z zaopatrywaniem spiżarni pokazać można na przykładzie tego, jak przygotowywano przetwory ze śliwek.

Mak, korzenie i kasza gryczana, czyli orientalne wpływy na krakowskim stole

Wpływy orientalne są jednymi z najwcześniejszych, jakie można odnotować w kulinariach Krakowa. Wszystko to przez obecność miasta na najważniejszych szlakach handlowych średniowiecznej Europy.

Krakowianie warzą piwo: od średniowiecznego marcowego po IPA

Przez wieki to piwo było najpopularniejszym napojem. Pijano je na zimno i grzane. Sięgały po nie wszystkie warstwy społeczne.

Placki z serem, „pirogi” i pieczywo – kuchnia Jadwigi i Władysława Jagiełły

Jadwiga i Władysław Jagiełło jadali osobno – król preferował posiłki w wyłącznie męskim gronie, królowa zaś często podejmowała przy stole gości.

POLECAMY