Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Światowy dzień turystki kulinarnej

Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej (World Food Travel Day) to ogólnoświatowe święto odbywające się co roku 18 kwietnia, promujące lokalne i regionalne tradycje kulinarne. Tradycję tą zainicjowała World Food Travel Association w 2019 roku. Tegoroczna edycja będzie wyjątkową ze względu na to iż, odbywa się w czasach pandemii, a także dlatego że Polska po raz pierwszy przyłącza się do świętowania.

Koordynacją  eventu zajął się ambasador WFTA w Polsce – Hubert Gonera, znany między innymi z tworzenia szlaków kulinarnych na terenie całego kraju. Do udziału w uroczystszości zostały zaproszone organizacje turystyczne z wielu miejsce w Polsce.

Wydarzenia podczas WFTD można śledzić odwiedzając profil World Food Travel Association https://www.facebook.com/worldfoodtravel  na Facebooku. Pomimo pandemicznych warunków wiele krajów zdecydowało się wykorzystać tą datę do przypomnienia o swojej tradycji kulinarnej.

Zapraszamy wszystkich miłośników jedzenia do świętowania World Food Travel Day, bo jak widać świętować można na wiele sposobów!  Liczę także, że w kolejnych edycjach światowego Dnia Turystyki Kulinarnej weźmie udział więcej regionów, restauracji i miast. Polska tożsamość kulinarna jest wciąż nieodkryta - dodaje Hubert Gonera

pokaż metkę
Osoba publikująca: Katarzyna Opoczka
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków
Data publikacji: 2021-04-16
Data aktualizacji: 2021-05-28
Powrót

Zobacz także

Znajdź