Aktualności
Krakowskie Zapusty - wielkie smażenie chrustu po raz trzeci!
2020-02-12
W niedzielę 23 lutego w Starej Zajezdni Kraków by De Silva odbyła się trzecia edycja Krakowskich Zapustów. Pomimo deszczowej pogody frekwencja dopisała. Wielkie smażenie chrustu, warsztaty i pokazy taneczne oraz spotkanie z regionalnymi producentami - to wszystko czekało na odwiedzających w ostatnią niedzielę karnawału.
Krakowski street food
2020-01-23
Burgery, falafel, tortilla, frytki. A może kiełbaska albo maczanka? W Krakowie pod dostatkiem jest lokali, które trudno nazwać restauracjami. Kiedy późnym wieczorem restauracje pustoszeją, a ulice centrum miasta rozbrzmiewają głosami tych, którzy poszukują karnawałowej zabawy, kulinarną pałeczkę przejmują małe lokale serwujące jedzenie uliczne.
Co w krakowskich kulinariach piszczy? Smakowity karnawał
2020-01-07
Przed nami karnawał, czas zabawy, licznych imprez, w tym także kulinarnych. Festiwale, uroczyste kolacje, spotkania z ekspertami, a na koniec - a jakże - Zapusty.
Facebook wydał przewodnik kulinarny po Krakowie
2019-07-26
Facebook wspólnie z Miastem Kraków wydał przewodnik miejski skupiony na gastronomii. Wydawnictwo powstało przy udziale krakowskich społeczności kulinarnych działających na Facebooku, które po raz pierwszy dzielą się swoją wiedzą i rekomendacjami poza platformą. Pierwsze 10 000 bezpłatnych przewodników właśnie trafiło do krakowskich restauracji oraz punktów InfoKraków.
Obwarzanek z solą czy ze szparagami? Wyniki konkursu
2019-05-21
Czy trudno jest ulepić obwarzanka? Najmłodsi adepci rzemiosła piekarskiego udowodnili, że przygotowanie obwarzanków może być świetną zabawą. A uczniowie szkół gastronomicznych pokazali, że ten krakowski wypiek może być podstawą przekąski promującej dziedzictwo kulinarne regionu. Wszystko to podczas Święta Obwarzanka, które odbyło się 18 maja na Małym Rynku.
Krakowskie Menu Stołeczne: lista restauracji
2019-04-29
W ramach projektu „Krakowskie Menu Stołeczne” 21 krakowskich restauracjach można było spróbować dań inspirowanych historią miasta oraz lokalnymi produktami. Krakowskie Menu Stołeczne to element programu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.
Krakowskie Menu Stołeczne i dziedzictwo kulinarne miasta
2019-03-26
- Bądźmy dumni z naszej historii i świetnych produktów, które pochodzą z naszego regionu – mówił szef kuchni Adam Chrząstowski w trakcie spotkania z krakowskimi restauratorami, podczas którego zaprosił do przygotowania Krakowskiego Menu Stołecznego w ramach Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.
Zarząd Europejskiej Akademii Gastronomicznej obradował w Krakowie
2019-03-26
W piątek 22 marca zarząd Europejskiej Akademii Gastronomicznej obradował w Krakowie. Jej przedstawiciele: Rafael Ansón, Maciej Dobrzyniecki i Inmaculada Quintana Cabrera spotkali się z prasą oraz branżą turystyczną i okołobiznesową.
XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
2019-03-09
Za nami XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych, w którym wzięli uczniowie z 27 szkół z całego świata. W tym roku wiodącym tematem było dziedzictwo kulinarne.
Goût de France/Good France
2019-03-08
W dniu 6 marca odbyła na konferencja prasowa poświęcona wydarzeniu kulinarnemu „Goût de France/Good France”.