Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Aktualności

Krakowskie Menu Stołeczne i dziedzictwo kulinarne miasta

2019-03-26

- Bądźmy dumni z naszej historii i świetnych produktów, które pochodzą z naszego regionu – mówił szef kuchni Adam Chrząstowski w trakcie spotkania z krakowskimi restauratorami, podczas którego zaprosił do przygotowania Krakowskiego Menu Stołecznego w ramach Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

Zarząd Europejskiej Akademii Gastronomicznej obradował w Krakowie

2019-03-26

W piątek 22 marca zarząd Europejskiej Akademii Gastronomicznej obradował w Krakowie. Jej przedstawiciele: Rafael Ansón, Maciej Dobrzyniecki i Inmaculada Quintana Cabrera spotkali się z prasą oraz branżą turystyczną i okołobiznesową.

XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

2019-03-09

Za nami XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych, w którym wzięli uczniowie z 27 szkół z całego świata. W tym roku wiodącym tematem było dziedzictwo kulinarne.

Goût de France/Good France

2019-03-08

W dniu 6 marca odbyła na konferencja prasowa poświęcona wydarzeniu kulinarnemu „Goût de France/Good France”.

Smaczne świętowanie tradycji w Krakowie, czyli Krakowskie Zapusty

2019-03-04

W ostatni weekend karnawału w niedzielę 3 marca w Starej Zajezdni Kraków by DeSilva odbyły się Krakowskie Zapusty. Jest to już druga edycja tego spotkania na Krakowskim Kazimierzu. W tym roku świętowało z nami ponad 3 tysiące osób.

Wydarzenia planowane w 2019 roku

2019-02-20

Kraków świętuje otrzymanie tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 roku, przyznanego przez Europejska Akademię Gastronomiczną, na czele z jej Prezydentem – Rafaelem Ansonem.

Miasto od stuleci cenione za wartości dziedzictwa kultury staje się teraz także europejskim centrum dziedzictwa kulinarnego i  miejscem, gdzie można spróbować wybornych dań kuchni regionalnej.

Spotkanie Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019

2019-02-13

Wizyty szefów kuchni ze świata, międzynarodowy kongres gastronomiczny i szereg imprez dla mieszkańców miasta i odwiedzających Kraków turystów – w poniedziałek 11 lutego ogłoszono program Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej.

Dziedzictwo kulinarne i turystyka - spotkanie z Mariuszem Rybakiem

2018-12-20

Program Interreg Slow Food Central Europe wkracza na kolejny etap. Przedstawiciel Slow Foodu opowiadał osobom działającym na rzecz kultury kulinarnej Krakowa o prowadzonych przez Slow Food działaniach, które przyczyniają się do zachowywania tradycji.

Krakowianie o dziedzictwie kulinarnym miasta [WIDEO]

2018-12-19

Mieszkańcy Krakowa i nie tylko mogą skorzystać z kolejnych materiałów przygotowanych w ramach realizacji projektu Slow Food-CE.

Krakowskie restauracje wyróżnione przez Gault&Millau

2018-12-16

Niezastąpioną pomocą dla podróżujących po Polsce smakoszy jest żółty przewodnik Gault&Millau, który wyróżnia warte uwagi restauracje, hotele. W edycji 2019 znalazło się sporo krakowskich miejsc.

Znajdź