Aktualności
Krakowskie Menu Stołeczne i dziedzictwo kulinarne miasta
2019-03-26
- Bądźmy dumni z naszej historii i świetnych produktów, które pochodzą z naszego regionu – mówił szef kuchni Adam Chrząstowski w trakcie spotkania z krakowskimi restauratorami, podczas którego zaprosił do przygotowania Krakowskiego Menu Stołecznego w ramach Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.
Zarząd Europejskiej Akademii Gastronomicznej obradował w Krakowie
2019-03-26
W piątek 22 marca zarząd Europejskiej Akademii Gastronomicznej obradował w Krakowie. Jej przedstawiciele: Rafael Ansón, Maciej Dobrzyniecki i Inmaculada Quintana Cabrera spotkali się z prasą oraz branżą turystyczną i okołobiznesową.
XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
2019-03-09
Za nami XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych, w którym wzięli uczniowie z 27 szkół z całego świata. W tym roku wiodącym tematem było dziedzictwo kulinarne.
Goût de France/Good France
2019-03-08
W dniu 6 marca odbyła na konferencja prasowa poświęcona wydarzeniu kulinarnemu „Goût de France/Good France”.
Smaczne świętowanie tradycji w Krakowie, czyli Krakowskie Zapusty
2019-03-04
W ostatni weekend karnawału w niedzielę 3 marca w Starej Zajezdni Kraków by DeSilva odbyły się Krakowskie Zapusty. Jest to już druga edycja tego spotkania na Krakowskim Kazimierzu. W tym roku świętowało z nami ponad 3 tysiące osób.
Wydarzenia planowane w 2019 roku
2019-02-20
Kraków świętuje otrzymanie tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 roku, przyznanego przez Europejska Akademię Gastronomiczną, na czele z jej Prezydentem – Rafaelem Ansonem.
Miasto od stuleci cenione za wartości dziedzictwa kultury staje się teraz także europejskim centrum dziedzictwa kulinarnego i miejscem, gdzie można spróbować wybornych dań kuchni regionalnej.
Spotkanie Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019
2019-02-13
Wizyty szefów kuchni ze świata, międzynarodowy kongres gastronomiczny i szereg imprez dla mieszkańców miasta i odwiedzających Kraków turystów – w poniedziałek 11 lutego ogłoszono program Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej.
Dziedzictwo kulinarne i turystyka - spotkanie z Mariuszem Rybakiem
2018-12-20
Program Interreg Slow Food Central Europe wkracza na kolejny etap. Przedstawiciel Slow Foodu opowiadał osobom działającym na rzecz kultury kulinarnej Krakowa o prowadzonych przez Slow Food działaniach, które przyczyniają się do zachowywania tradycji.
Krakowianie o dziedzictwie kulinarnym miasta [WIDEO]
2018-12-19
Mieszkańcy Krakowa i nie tylko mogą skorzystać z kolejnych materiałów przygotowanych w ramach realizacji projektu Slow Food-CE.
Krakowskie restauracje wyróżnione przez Gault&Millau
2018-12-16
Niezastąpioną pomocą dla podróżujących po Polsce smakoszy jest żółty przewodnik Gault&Millau, który wyróżnia warte uwagi restauracje, hotele. W edycji 2019 znalazło się sporo krakowskich miejsc.