Produkty z Krakowa i okolic zostaną zaprezentowane na jednej z najważniejszych imprez kulinarnych w Europie: organizowanym w Turynie Terra Madre Salone del Gusto.
Podczas Terra Madre Salone del Gusto zostanie zaprezentowany projekt Slow Food –Europa Środkowa, w którym uczestniczą Polska, Węgry, Włochy, Chorwacja i Czechy wraz z 11 partnerami. Finansowani ze środków unijnych partnerzy pracują nad przygotowaniem wspólnej strategii przejściowej promowania kulinarnego i gastronomicznego dziedzictwa kulturowego Europy Środkowej. Delegaci z tych krajów dołączą do Terra Madre Forum Żywność i miasto (22 września o godz. 22.30 – Torino Lingotto Fiere), podczas którego będą omawiać sposoby zintegrowania dziedzictwa kulinarnego z odpowiednimi politykami miejskimi. Ponadto projekt Slow Food Europa Środkowa zostanie zaprezentowany dziennikarzom na konferencji prasowej, która odbędzie się w sobotę 22 września o godz. 16.
Na Międzynarodowym Targu zlokalizowanym w Lingotto Fiere i Oval, będzie można spróbować i kupić produkty z tych krajów. Delegaci z Polski z Targu Pietruszkowego przywiozą produkty lokalne, w tym oscypek (Prezydium Slow Food). Paulina Gulajska, młoda szefowa kuchni i członkini Targu Pietruszkowego wraz z Adamem Chrząstowskim, uznanym szefem kuchni, który obecnie kształtuje kartę restauracji Ed Red, pokażą w Turynie, jak smakuje polska kuchnia. Z kolei Stefan Wójcicki, producent i członek Targu Pietruszkowego weźmie udział w forum Terra Madre „Orzechy i nasiona oleiste” (20 września o godz. 14.00 – Torino Lingotto Fiere), na którym będą omawiane właściwości różnorodnych nasion oleistych.
W tym roku najważniejszym punktem Terra Madre Salone del Gusto będą obszary tematyczne #foodforchange poświęcone pięciu zagadnieniom, które Slow Food uznało za ważne: Mięso Slow, Ryby Slow, Nasiona, Żywność i zdrowie oraz Pszczoły i owady.
12. edycja imprezy Terra Madre Salone del Gusto organizowana przez Slow Food we współpracy z regionem Piemontu i miastem Turyn odbędzie się we Włoszech, w Turynie w dniach 20–24 września 2018 r. W Turynie spotka się przeszło 5000 delegatów ze 140 krajów, ponad 800 wystawców, 300 Prezydiów Slow Food oraz 500 społeczności Terra Madre.
Źródło: materiały prasowe Slow Food