górne tło

Wydarzenia planowane w 2019 roku

Kraków świętuje otrzymanie tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 roku, przyznanego przez Europejska Akademię Gastronomiczną, na czele z jej Prezydentem – Rafaelem Ansonem.

Miasto od stuleci cenione za wartości dziedzictwa kultury staje się teraz także europejskim centrum dziedzictwa kulinarnego i  miejscem, gdzie można spróbować wybornych dań kuchni regionalnej.

W ramach świętowania Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej, w Krakowie zostanie zorganizowanych szereg wydarzeń promocyjnych i edukacyjnych adresowanych różnym grupom odbiorców: mieszkańcom i turystom, specjalistom i pasjonatom dobrej kuchni oraz wszystkim zainteresowanym tradycjami kulinarnymi.

Co nasz czeka?

Pikniki, konferencje, konkursy, gale i pokazy kulinarne oraz wiele innych atrakcji…

MARZEC

 

Krakowskie Zapusty
Stara Zajezdnia Kraków by DeSilva, św. Wawrzyńca 12
3 marca
www.kulinarny.krakow.pl

XX Małopolski  Konkurs Szkół Gastronomicznych - „Kulinarne Dziedzictwo”  
7-9 marca

Gala Diner XX Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych - „Kulinarne Dziedzictwo”  
8 marca
Wstęp za zaproszeniami

Gala Konkursu XVIII Małopolskiego Konkursu Kucharsko-Cukierniczego
28 marca od godziny 13:00

ITB Berlin-największe na świecie targi turystyczne
Prezentacja kulinarna 

6-10 marca

Spotkanie pod nazwą "KUCHNIA PO KRAKOWSKU. Wieczór pod batutą Leszka Mazana"  
Termin spotkania: 16 marca 2019 r. godz. 19:00
Miejsce spotkania: Restauracja BAROQUE food & style (ul. św. Jana 16)

Posiedzenie Zarządu Europejskiej Akademii Gastronomicznej
Po raz pierwszy w Krakowie odbędzie się posiedzenie Zarządu Akademii, połączone ze spotkaniami z przedstawicielami krakowskiej branży gastronomicznej oraz turystycznej
22 marca

 

KWIECIEŃ

 

Slow Food Masterclass , część I – warsztaty i spotkanie z chefem- członkiem inicjatywy Slow Food Chefs’ Alliance (wspólnie ze Slow Food International)
Wstęp za zaproszeniami

Konferencja Made Restaurant
12 kwietnia
Wstęp za zaproszeniami
www.forsolutions.pl/krakow

 

MAJ

 

Smaki Lwowa - ukraiński wieczór z Robertem Makłowiczem
10 maja, Restauracja Baroque Food & Style
Wydarzenie odpłatne. Szczegóły na Facebooku

Święto Obwarzanka
18 maja, Mały Rynek

Cykl wydarzeń promocyjno-edukacyjnych

Slow Food Masterclass , część II– warsztaty i spotkanie z chefem- członkiem inicjatywy Slow Food Chefs’ Alliance (wspólnie ze Slow Food International)
Wstęp za zaproszeniami

 

CZERWIEC

 

Jarmark Świętojański 14-16 czerwca
Kilkudniowe wydarzenie plenerowe w stylistyce historycznej, nawiązujące do tradycji dworskich

Slow Food Masterclass , część III– warsztaty i spotkanie z chefem- członkiem inicjatywy Slow Food Chefs’ Alliance (wspólnie ze Slow Food International)
Wstęp za zaproszeniami

Wystawa "Wieża smaków"
18 czerwca - 13 października, Wieża Ratuszowa, Rynek Główny 1
Ekspozycja będzie zorganizowana na trzech kondygnacjach Wieży Ratuszowej. Wystawę otwiera „Biesiada staropolska”, której temat został osnuty wokół wątków związanych z obyczajowością organizowania uczt od średniowiecza do końca okresu nowożytnego, ze szczególnym uwzględnieniem pozycji i specyfiki Krakowa.  Kolejna część wystawy, „Na krakowskim rynku”, poświęcona będzie przede wszystkim dostępnej lokalnie dawnej kuchni popularnej i ubogiej. Akcent położony zostanie na historię obwarzanka. Zaprezentowany będzie również wątek związany z funkcjonowaniem i rolą karczm, jako najstarszych form działalności branży gastronomicznej, a przy okazji także temat trunków - przede wszystkim piwa.
Ostatnia część wystawy - „W dobrym smaku”- koncentrować się będzie na obecności cukru w jadłospisie i przemian jakie za sprawą tego składnika nastąpiły poczynając od XVIII wieku. Powstaniu pierwszych kawiarni i cukierni, a także restauracji, towarzyszyły zmiany obyczajowe.

 

LIPIEC-SIERPIEŃ

 

Pikniki Krakowskie
Powrót do tradycji krakowskich majówek i wspólnego biesiadowania w zielonych przestrzeniach miasta

Slow Food Masterclass , część IV– warsztaty i spotkanie z chefem- członkiem inicjatywy Slow Food Chefs’ Alliance (wspólnie ze Slow Food International)
Wstęp za zaproszeniami

Festiwal Pierogów
Pierogami kuchnia polska stoi! Kilkudniowe ucztowanie, warsztaty i konkursy kulinarne

 

WRZESIEŃ

Plac Handelka - Chleb i Przyjaciele
8 września, godz. 11-17, ul. św. Filipa 16
Targ produktów regionalnych, warsztaty oraz spotkania z producentami. Projekt Chleb i przyjaciele jest jednym z wydarzeń organizowanych w ramach działania pilotażowego projektu Slow Food CE

Historyczny Stół Kulinarny
17 września, Hotel Stary w Krakowie
Spotkanie "Kuchnia Krakowska", wydarzenie będące częścią programu „Polskie Skarby Kulinarne”. Spotkanie ma charakter zamknięty, wstęp za zaproszeniami. Organizator wydarzenia: Makro Cash&Carry Polska. Więcej informacji: www.polskieskarby.pl

Inauguracja drugiej Akademii Inspiracji MAKRO
26 września, ul. Jasnogórska 2, Kraków
Wydarzenie organizowane w ramach projektu „Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019”. Spotkanie ma charakter zamknięty, wstęp za zaproszeniami.

 

PAŹDZIERNIK

Vinci Dining
3 października, Restauracja Szara Gęś
Wydarzenie kulinarne inspirowane postacią i twórczością Leonarda da Vinci w 500 rocznicę śmierci geniusza renesansu. Organizatorzy: Restauracja Szara Gęś,  Fiorentina, Dom Polski wraz z magazynem Food&Friends. Wydarzenie organizowane w ramach projektu „Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019”. Wydarzenie ma charakter zamknięty, wstęp za zaproszeniami.

Europejski Kongres Gastronomiczny
25 października
Wstęp za zaproszeniami

Wegańska kolacja degustacyjna
25 października, Halicka Eatery&Bar
Szefowie Milosz Kowalski (Halicka) i Przemysław Klima (Bottiglieria 1881) przygotują specjalną kolację degustacyjną. Wydarzenie ma charakter zamknięty, konieczna jest wcześniejsza rezerwacja. Szczegóły na Facebooku. Wydarzenie organizowane w ramach projektu „Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019”.

 

LISTOPAD

Inauguracja Krakowskiego Szlaku Kulinarnego
14 listopada, ul. Jasnogórska 2
Krakowski Szlak Kulinarny powstał w ramach programu edukacyjnego p.t. Polskie Skarby Kulinarne prowadzonego przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Wydarzenie organizowane w ramach projektu „Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019”. MAKRO Polska – Partner projektu Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019
www.szefdlamlodych.pl


Ogólnopolski Test Kulinarny dedykowany uczniom szkół gastronomicznych
15 listopada , ul. Jasnogórska 2
Wydarzenie organizowane w ramach projektu „Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019”. MAKRO Polska – Partner projektu Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019 www.szefdlamlodych.pl
 

Finał Konkursu Bocuse d`Or
Finał polskiej selekcji najbardziej prestiżowego na świecie konkursu kulinarnego
21-22 listopada
Wstęp za zaproszeniami

2020

 

Terroir Hospitality, międzynarodowe wydarzenie dla branży gastronomicznej
Trwają ustalenia z Organizatorem. Przypuszczalny termin: czerwiec 2020.
Wstęp za zaproszeniami
www.terroirsymposium.com