W dniu 6 marca odbyła na konferencja prasowa poświęcona wydarzeniu kulinarnemu „Goût de France/Good France”.
Ambasador Pierre Lévy zapowiedział piątą edycję tego wydarzenia promującego francuską kuchnię na całym świecie w dniu 21 marca. W tegorocznej edycji weźmie udział ponad 3300 restauracji ze 150 krajów. Ponad 120 restauracji z całej Polski zaproponuje swoim gościom 21 marca francuskie menu. Piaty raz z rzędu Polska uplasowała się na drugim miejscu, po Francji, pod względem liczby zgłoszonych restauracji. Na miejsce konferencji Ambasada wybrała Kraków, który jest w tym roku Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. W tegorocznej edycji zapisało się już ponad 30 restauracji z Krakowa i okolic, których szefowie wezmą udział w konferencji. Gościem specjalnym będzie słynny polsko-francuski kucharz David Gaboriaud.
„Goût de France/Good France” to akcja zainicjowana w 2015 roku przez francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego w celu promowania francuskiej gastronomii na świecie. Co roku 21 marca restauracje w ponad 150 krajach oraz francuskie ambasady na całym świecie serwują kolację à la française. Menu skomponowane jest w typowy dla Francji sposób: aperitif, przystawki, danie główne, deska serów, deser, a serwowane jest wraz z francuskimi winami lub szampanem. „Goût de France/Good France” to święto francuskiej kuchni, pełnej inwencji, żywej i otwartej, a jednocześnie wiernej temu, co rozsławiło ją na świecie: połączeniu jedzenia z przyjemnością, towarzyskim spotkaniem, smakiem wyśmienitych produktów. Ta wyjątkowość tradycyjnego francuskiego posiłku została dostrzeżona przez UNESCO, które w 2010 roku wpisało go na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości.
Krakowskie Restauracje biorące udział w akcji Goût de France/Good France 2019