Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej (World Food Travel Day) to ogólnoświatowe święto odbywające się co roku 18 kwietnia, promujące lokalne i regionalne tradycje kulinarne. Tradycję tą zainicjowała World Food Travel Association w 2019 roku. Tegoroczna edycja będzie wyjątkową ze względu na to iż, odbywa się w czasach pandemii, a także dlatego że Polska po raz pierwszy przyłącza się do świętowania.
Koordynacją eventu zajął się ambasador WFTA w Polsce – Hubert Gonera, znany między innymi z tworzenia szlaków kulinarnych na terenie całego kraju. Do udziału w uroczystszości zostały zaproszone organizacje turystyczne z wielu miejsce w Polsce.
Wydarzenia podczas WFTD można śledzić odwiedzając profil World Food Travel Association https://www.facebook.com/worldfoodtravel na Facebooku. Pomimo pandemicznych warunków wiele krajów zdecydowało się wykorzystać tą datę do przypomnienia o swojej tradycji kulinarnej.
Zapraszamy wszystkich miłośników jedzenia do świętowania World Food Travel Day, bo jak widać świętować można na wiele sposobów! Liczę także, że w kolejnych edycjach światowego Dnia Turystyki Kulinarnej weźmie udział więcej regionów, restauracji i miast. Polska tożsamość kulinarna jest wciąż nieodkryta - dodaje Hubert Gonera