górne tło

O jedzeniu w sztuce. Wystawa w MOCAK-u

Jedzenie w sztuce to 11. wystawa z flagowej serii Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie MOCAK, w której konfrontowane są ważne obszary życia z refleksjami artystów. Wcześniej przyglądano się tematom takim jak: historia, sport, ekonomia, zbrodnia, gender, medycyna, ojczyzna, sztuka, natura, polityka, analizując zawarte w nich prawdy i związane z nimi manipulacje. Jedzenie w tym kontekście jest wyjątkowe, bo stoi u podstaw życia, przez co ma wpływ na wiele jego aspektów.

W dziełach wykonanych w różnorodnych technikach, takich jak malarstwo, fotografia, wideo, czy instalacja, artyści przedstawiają jedzenie jako czynność społeczną, podstawę tożsamości, a nawet narzędzie oporu. Niepokoi ich zarówno niedosyt, jak i nadmiar żywności. Głód, nierówność, kryzys humanitarny, degradacja społeczeństwa, upokorzenie, z drugiej strony konsumpcjonizm, marnotrawstwo, zdrowotne skutki źle zbilansowanej diety.

Lecz poza aspektami etycznymi i światopoglądowymi wystawa pozostawia także dużo wrażeń natury estetycznej.

Zobaczyć tu możemy między innymi:

Wprawdzie jedzenie leży u podstaw życia i może być źródłem przyjemności dla smakoszy, ale czy zasługuje na temat w sztuce?

Do dyskusji przywołano dzieła 66 twórców z kilkunastu krajów prezentowanych na tej wystawie.

Przekonajcie się sami!

Wystawę można zobaczyć w MOCAK-u, przy ul. Lipowej 4, do 16.03.2025 r. Więcej informacji: www.mocak.pl.