Dziedzictwo kulinarne

Faryny - jedzenie uliczne sprzed lat
2018-11-06
Jak wyglądało jedzenie uliczne przed kilkoma wiekami? Być może zamiast szukać inspiracji w Azji, czas wrócić do sprawdzonych już krakowskich pomysłów na to, co można przekąsić w biegu…

Obwarzanek – okrągły symbol Krakowa
2018-11-06
Niepozorny, okrągły obwarzanek to niewątpliwie najbardziej charakterystyczny krakowski wypiek oraz symbol miasta.

Polewka, pieczeń i leguminy. Jak jadano na Wawelu
2018-11-06
W późnym średniowieczu i renesansie Kraków kwitnie – głównie dzięki wiodącym przez miasto szlakom handlowym. Wraz z kupcami do miasta trafiają nowinki kulinarne. Ważnym odbiorcą sprzedawanych produktów jest dwór królewski.

Slow Food Central Europe - europejski projekt promujący dziedzictwo kulinarne
2018-09-19
Od ponad roku miasto Kraków jest jednym z partnerów projektu Slow Food Central Europe. W ramach tego projektu prowadzone są m.in. badania, które pozwolą na opisać lokalne dziedzictwo kulinarne. Uczestnictwo Krakowa w projekcie ogłoszono 15 września 2017 r., podczas Festiwalu Sera w Bra (Włochy).