Aktualności

Krakowski street food

Burgery, falafel, tortilla, frytki. A może kiełbaska albo maczanka? W Krakowie pod dostatkiem jest lokali, które trudno nazwać restauracjami. Kiedy późnym wieczorem restauracje pustoszeją, a ulice centrum miasta rozbrzmiewają głosami tych, którzy poszukują karnawałowej zabawy, kulinarną pałeczkę przejmują małe lokale serwujące jedzenie uliczne.

Co w krakowskich kulinariach piszczy? Smakowity karnawał

Przed nami karnawał, czas zabawy, licznych imprez, w tym także kulinarnych. Festiwale, uroczyste kolacje, spotkania z ekspertami, a na koniec - a jakże - Zapusty.

Podsumowanie Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej

Zbliżający się koniec roku to czas podsumowań, również w Krakowie, którym ostatnich 12 miesięcy upłynęło pod znakiem kulinariów. Przez cały rok 2019 Kraków nosił tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. Celem projektu było budowanie wizerunku Krakowa jako znaczącego, w skali Europy, ośrodka kultury gastronomicznej oraz jako destynacji kulinarnej i stolicy regionu bogatego w lokalne i certyfikowane produkty spożywcze.

Przewodnik po kulinarnym Krakowie nagrodzony Srebrnym Spinaczem

Przewodnik Facebooka po Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej Kraków 2019 został nagrodzony Srebrnym Spinaczem w kategorii Custom Publishing.

Krakowskie restauracje znowu wyróżnione!

Deszcz nagród i wyróżnień - tak wyglądała jesień w krakowskiej gastronomii. Odbyło się rozdanie plakiet Michelin, dokonania szefów kuchni spod Wawelu nie umknęły uwadze inspektorów przewodnika Gault&Millau, a sam Kraków stał się areną pojedynku najlepszych kucharzy w Polsce o wstęp do europejskiego finału legendarnego konkursu kulinarnego Bocuse D’or. To nie wszystko, co działo się w listopadzie w kulinarnym Krakowie!

Nie przegap! Najważniejsze imprezy kulinarne w Krakowie

Kalendarz krakowskich wydarzeń kulinarnych puchnie od degustacji, spotkań i targów. Kulinaria wpisały się też w festiwale poświęcone muzyce. Tym samym Kraków staje się znakomitą destynacją dla osób, które interesują się jedzeniem jako elementem kultury.

Cztery Strefy Slow Food niebawem w Krakowie

- Specjalne Strefy Slow Food, spory krok na drodze do stworzenia nowej oferty turystycznej, mają spowodować, że na niwie kulinarnej Kraków zacznie kojarzyć się przede wszystkim z wysokiej jakości produktem regionalnym - mówi Katarzyna Opoczka, kierownik projektu Slow Food Central Europe w Krakowie.

Facebook wydał przewodnik kulinarny po Krakowie

Facebook wspólnie z Miastem Kraków wydał przewodnik miejski skupiony na gastronomii. Wydawnictwo powstało przy udziale krakowskich społeczności kulinarnych działających na Facebooku, które po raz pierwszy dzielą się swoją wiedzą i rekomendacjami poza platformą. Pierwsze 10 000 bezpłatnych przewodników właśnie trafiło do krakowskich restauracji oraz punktów InfoKraków.

Głąbik krakowski wraca na stoły

Głąbik krakowski - ta niegdyś popularna w Krakowie sałata ma szansę powrócić na talerze. I to w wielkim stylu, bo z pomocą świetnych szefów kuchni. A wszystko to dzięki współpracy Urzędu Miasta Krakowa realizatora projektu SLOW FOOD CE oraz Targów w Krakowie, organizatora Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®.

Obwarzanek z solą czy ze szparagami? Wyniki konkursu

Czy trudno jest ulepić obwarzanka? Najmłodsi adepci rzemiosła piekarskiego udowodnili, że przygotowanie obwarzanków może być świetną zabawą. A uczniowie szkół gastronomicznych pokazali, że ten krakowski wypiek może być podstawą przekąski promującej dziedzictwo kulinarne regionu. Wszystko to podczas Święta Obwarzanka, które odbyło się 18 maja na Małym Rynku.

POLECAMY
POLECAMY