Aktualności

Filmowa Strefa Błonia - Kino Plenerowe

Lato dobiega końca, ale Błonia Bistro nie ustaje w tworzeniu piknikowej aury chill-outu w swojej zielonej przestrzeni. Wręcz przeciwnie – wrzesień zapowiada się niesamowicie!

Cztery Strefy Slow Food niebawem w Krakowie

- Specjalne Strefy Slow Food, spory krok na drodze do stworzenia nowej oferty turystycznej, mają spowodować, że na niwie kulinarnej Kraków zacznie kojarzyć się przede wszystkim z wysokiej jakości produktem regionalnym - mówi Katarzyna Opoczka, kierownik projektu Slow Food Central Europe w Krakowie.

Co w krakowskich kulinariach piszczy? Smakowity wrzesień

Na straganach pojawiły się już grzyby, to znak, że nieuchronnie zbliża się jesień. Korzystajcie więc z pięknych wrześniowych dni i ostatnich imprez plenerowych w tym roku.

Rusza druga edycja projektu Hoover Table

Pierwsza odsłona projektu Hoover Table zorganizowanego przez Urząd Miasta Krakowa, Konsulat Generalny USA w Krakowie, American Chamber of Commerce i Polski Instytut Filantropii pozwoliła zebrać ponad 60 000 zł.

Finał Bocuse d’Or Poland 2019 odbędzie się w Krakowie!

21 listopada 2019 roku odbędzie się kolejna polska selekcja konkursu Bocuse d’Or. Tym razem to Kraków będzie gościł polską i światową gastronomię w ramach projektu Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej.

Wybierz najciekawsze Krakowskie Menu Stołeczne

Do 1 października potrwa konkurs, w którym będzie można wybrać najciekawsze i najsmaczniejsze potrawy przygotowane przez krakowskich szefów kuchni w związku z akcją Krakowskie Menu Stołeczne.

Facebook wydał przewodnik kulinarny po Krakowie

Facebook wspólnie z Miastem Kraków wydał przewodnik miejski skupiony na gastronomii. Wydawnictwo powstało przy udziale krakowskich społeczności kulinarnych działających na Facebooku, które po raz pierwszy dzielą się swoją wiedzą i rekomendacjami poza platformą. Pierwsze 10 000 bezpłatnych przewodników właśnie trafiło do krakowskich restauracji oraz punktów InfoKraków.

Głąbik krakowski wraca na stoły

Głąbik krakowski - ta niegdyś popularna w Krakowie sałata ma szansę powrócić na talerze. I to w wielkim stylu, bo z pomocą świetnych szefów kuchni. A wszystko to dzięki współpracy Urzędu Miasta Krakowa realizatora projektu SLOW FOOD CE oraz Targów w Krakowie, organizatora Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®.

Obwarzanek z solą czy ze szparagami? Wyniki konkursu

Czy trudno jest ulepić obwarzanka? Najmłodsi adepci rzemiosła piekarskiego udowodnili, że przygotowanie obwarzanków może być świetną zabawą. A uczniowie szkół gastronomicznych pokazali, że ten krakowski wypiek może być podstawą przekąski promującej dziedzictwo kulinarne regionu. Wszystko to podczas Święta Obwarzanka, które odbyło się 18 maja na Małym Rynku.

Krakowskie Menu Stołeczne. Spróbuj specjalnych dań

W 21 krakowskich restauracjach spróbować można dań inspirowanych historią miasta oraz lokalnymi produktami. Krakowskie Menu Stołeczne to element programu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

POLECAMY
POLECAMY