Aktualności

Co w krakowskich kulinariach piszczy? Smakowity listopad

Spotkania przy kieliszku wina, gęsinie oraz pojedynek świetnych szefów kuchni - kulinarny listopad w Krakowie zapowiada się interesująco.

Przewodnik po kulinarnym Krakowie walczy o Złote Spinacze. Zagłosuj na nagrodę publiczności!

Przewodnik Facebooka po Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej Kraków 2019 został nominowany do nagrody Złote Spinacze w kategorii Custom Publishing. Zachęcamy do udziału w głosowaniu na Nagrodę Publiczności, które trwa do 24 listopada.

Najlepsze Krakowskie Menu Stołeczne - rozstrzygnięcie konkursu

W 21 krakowskich restauracjach spróbować można dań inspirowanych historią miasta oraz lokalnymi produktami. Zdaniem gości najlepsze menu przygotowały Baroque, Szara Gęś i Copernicus.

Plac Handelka - lokalne produkty i tradycyjne pieczywo

Położony w pobliżu Starego Kleparza Plac Handelka przy ulicy Św. Filipa 14 staje się nowym punktem na kulinarnej mapie Krakowa, gdzie cyklicznie będzie można spotkać małych producentów i lokalnych hodowców z Krakowa i okolic.

Cztery Strefy Slow Food niebawem w Krakowie

- Specjalne Strefy Slow Food, spory krok na drodze do stworzenia nowej oferty turystycznej, mają spowodować, że na niwie kulinarnej Kraków zacznie kojarzyć się przede wszystkim z wysokiej jakości produktem regionalnym - mówi Katarzyna Opoczka, kierownik projektu Slow Food Central Europe w Krakowie.

Finał Bocuse d’Or Poland 2019 odbędzie się w Krakowie!

21 listopada 2019 roku odbędzie się kolejna polska selekcja konkursu Bocuse d’Or. Tym razem to Kraków będzie gościł polską i światową gastronomię w ramach projektu Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej.

Facebook wydał przewodnik kulinarny po Krakowie

Facebook wspólnie z Miastem Kraków wydał przewodnik miejski skupiony na gastronomii. Wydawnictwo powstało przy udziale krakowskich społeczności kulinarnych działających na Facebooku, które po raz pierwszy dzielą się swoją wiedzą i rekomendacjami poza platformą. Pierwsze 10 000 bezpłatnych przewodników właśnie trafiło do krakowskich restauracji oraz punktów InfoKraków.

Głąbik krakowski wraca na stoły

Głąbik krakowski - ta niegdyś popularna w Krakowie sałata ma szansę powrócić na talerze. I to w wielkim stylu, bo z pomocą świetnych szefów kuchni. A wszystko to dzięki współpracy Urzędu Miasta Krakowa realizatora projektu SLOW FOOD CE oraz Targów w Krakowie, organizatora Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®.

Obwarzanek z solą czy ze szparagami? Wyniki konkursu

Czy trudno jest ulepić obwarzanka? Najmłodsi adepci rzemiosła piekarskiego udowodnili, że przygotowanie obwarzanków może być świetną zabawą. A uczniowie szkół gastronomicznych pokazali, że ten krakowski wypiek może być podstawą przekąski promującej dziedzictwo kulinarne regionu. Wszystko to podczas Święta Obwarzanka, które odbyło się 18 maja na Małym Rynku.

Krakowskie Menu Stołeczne. Spróbuj specjalnych dań

W 21 krakowskich restauracjach spróbować można dań inspirowanych historią miasta oraz lokalnymi produktami. Krakowskie Menu Stołeczne to element programu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

POLECAMY
POLECAMY