Aktualności

Obwarzanek z solą czy ze szparagami? Wyniki konkursu

Czy trudno jest ulepić obwarzanka? Najmłodsi adepci rzemiosła piekarskiego udowodnili, że przygotowanie obwarzanków może być świetną zabawą. A uczniowie szkół gastronomicznych pokazali, że ten krakowski wypiek może być podstawą przekąski promującej dziedzictwo kulinarne regionu. Wszystko to podczas Święta Obwarzanka, które odbyło się 18 maja na Małym Rynku.

Krakowskie Menu Stołeczne. Spróbuj specjalnych dań

W 21 krakowskich restauracjach spróbować można dań inspirowanych historią miasta oraz lokalnymi produktami. Krakowskie Menu Stołeczne to element programu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

W 21 krakowskich restauracjach spróbować można dań inspirowanych historią miasta oraz lokalnymi produktami. Krakowskie Menu Stołeczne to element programu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

Lato w Krakowie: w restauracjach, parkach i z obwarzankiem w ręku

Krakowska scena restauracyjna w tym roku świętuje. Miasto otrzymało tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019. Program wydarzeń zapowiada się smakowicie, podobnie jak dania, które powstają specjalnie z tej okazji.

Krakowskie Menu Stołeczne i dziedzictwo kulinarne miasta

- Bądźmy dumni z naszej historii i świetnych produktów, które pochodzą z naszego regionu – mówił szef kuchni Adam Chrząstowski w trakcie spotkania z krakowskimi restauratorami, podczas którego zaprosił do przygotowania Krakowskiego Menu Stołecznego w ramach Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

Zarząd Europejskiej Akademii Gastronomicznej obradował w Krakowie

W piątek 22 marca zarząd Europejskiej Akademii Gastronomicznej obradował w Krakowie. Jej przedstawiciele: Rafael Ansón, Maciej Dobrzyniecki i Inmaculada Quintana Cabrera spotkali się z prasą oraz branżą turystyczną i okołobiznesową.

XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

Za nami XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych, w którym wzięli uczniowie z 27 szkół z całego świata. W tym roku wiodącym tematem było dziedzictwo kulinarne.

Goût de France/Good France

W dniu 6 marca odbyła na konferencja prasowa poświęcona wydarzeniu kulinarnemu „Goût de France/Good France”.

Smaczne świętowanie tradycji w Krakowie, czyli Krakowskie Zapusty

W ostatni weekend karnawału w niedzielę 3 marca w Starej Zajezdni Kraków by DeSilva odbyły się Krakowskie Zapusty. Jest to już druga edycja tego spotkania na Krakowskim Kazimierzu. W tym roku świętowało z nami ponad 3 tysiące osób.

Wydarzenia planowane w 2019 roku

Kraków świętuje otrzymanie tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 roku, przyznanego przez Europejska Akademię Gastronomiczną, na czele z jej Prezydentem – Rafaelem Ansonem.

Miasto od stuleci cenione za wartości dziedzictwa kultury staje się teraz także europejskim centrum dziedzictwa kulinarnego i  miejscem, gdzie można spróbować wybornych dań kuchni regionalnej.

POLECAMY
POLECAMY