Aktualności

Bufetowy luksus pod lupą: jak hotele walczą z marnowaniem jedzenia
2025-09-30
Bogaty bufet śniadaniowy, który jeszcze niedawno był symbolem hotelowego luksusu, dziś coraz częściej budzi kontrowersje. Najnowszy raport Food Waste Index Report 2024, przygotowany przez Program Środowiskowy Organizacji Narodów Zjednoczonych (UNEP), pokazuje, że sektor hotelarski i gastronomiczny odpowiada aż za 28% globalnych strat żywności. To sygnał alarmowy, który skłania branżę do wprowadzenia zmian.

Znamy krakowskie restauracje wyróżnione w przewodniku Michelin
2025-06-11
Krakowskie restauracje ponownie mają silną reprezentację w słynnym przewodniku kulinarnym. Już trzeci rok z rzędu to krakowski lokal, jak jedyny w Polsce, otrzymał prestiżowe dwie gwiazdki.

Apel do branży gastronomicznej
2025-03-20
Komisja Zrównoważonej Gospodarki Nocy wraz z Burmistrzem Nocnym przyjęła uchwałę wprowadzającą zestaw 13 dobrych praktyk skierowanych do przedsiębiorców prowadzących działalność gastronomiczną w Krakowie.

Światowy Dzień Żywności
2024-10-17
16. października obchodzimy każdego roku Światowy Dzień Żywności, który został ustanowiony w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W 2024 roku Światowy Dzień Żywności obchodzony jest pod hasłem „Prawo do żywności dla lepszego życia i lepszej przyszłości”.

Małopolska i Toskania w renesansowej harmonii
2024-10-04
Najstarszy plac miejski w Rzymie – Forum Romanum – posłużył za wyjątkową scenerię wydarzenia pt. „Polska i Toskania. Harmonia renesansowa (Polonia e Toscana. Armonie rinascimentali). Na otoczonym sześcioma wzgórzami najważniejszym rzymskim forum odbyła się specjalna prezentacja dziedzictwa historycznego, kulturowego i kulinarnego obu regionów.

Kraków w „pakcie mediolańskim”
2024-07-23
Miasto Kraków stało się członkiem zrzeszenia 240 metropolii z 74 krajów, które wdrażają zrównoważone systemy żywnościowe. Przystąpienie do „paktu mediolańskiego” umożliwi w przyszłości m.in. opracowanie krakowskiej polityki żywnościowej poprzez stworzenie zasad zielonych zamówień i dostaw realizowanych przez miejskie instytucje. W kolejnym kroku będzie możliwe utworzenie farmy miejskiej, z której zasobów będą mogli korzystać krakowianie.

Krakowska restauracja ponownie z dwiema gwiazdkami
2024-07-22
Poznaliśmy najlepsze restauracje według najnowszej edycji przewodnika Michelin. Michelin nagrodził 6 restauracji w Polsce prestiżowymi „gwiazdkami”, 16 otrzymało tytuł Bib Gourmand, a aż 77 znalazło się w rekomendacjach. Dwie gwiazdki otrzymała ponownie krakowska restauracja Bottiglieria 1881, jako jedyna w Polsce.

Posmakuj Kraków z nowym przewodnikiem!
2024-05-14
Gdzie w Krakowie udać się na dobre śniadanie, a gdzie na szybki i pożywny lunch? Którą restaurację wybrać na spotkanie biznesowe, a którą by poznać regionalną kuchnię? Gdzie pójść na niezapomnianą kolację, a gdzie na imprezę integracyjną? Te i inne wskazówki znajdziesz w nowym przewodniku kulinarnym – „Posmakuj Kraków”.

Miasto „winne” od wieków, czyli historia trunku w Krakowie
2024-04-15
Kraków kojarzy się z bogatą historią, zabytkami, początkami polskiej państwowości, ale czy wiedzieliście, że posiada też wielowiekowe związki z winem? Zapraszamy do lektury!

Jadalny Kraków po raz drugi
2024-04-15
Projekt „Jadalny Kraków” powrócił. To druga edycja inicjatywy, która porusza szeroki i ważny temat suwerenności żywnościowej.

Polska sztuka kulinarna z twistem podbija serca turystów
2024-03-27
Kulinaria coraz częściej występują jako przewodni motyw prezentacji zagranicznych, co związane jest z nadal dynamicznie rozwijającym się trendem turystyki miejskiej i kulturowej. Czy nasz gastronomiczny potencjał jest równie duży jak Neapolu, Marsylii, Barcelony czy Porto?

Tłusty czwartek i inne tradycje karnawałowe Krakowa
2024-02-02
Bale kostiumowe, rauty, reduty, maskarady, wystawne uczty i huczne biesiady… karnawał w Krakowie świętowano barwnie i z rozmachem. Obchodzony od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej, rozpoczynającej okres przygotowań do Wielkanocy, ma swoje początki w starożytnych obrzędach związanych ze świętowaniem nadejścia wiosny.