Strona główna rozwiń menu

Aktualności

Szwedzki bufet

Bufetowy luksus pod lupą: jak hotele walczą z marnowaniem jedzenia

2025-09-30

Bogaty bufet śniadaniowy, który jeszcze niedawno był symbolem hotelowego luksusu, dziś coraz częściej budzi kontrowersje. Najnowszy raport Food Waste Index Report 2024, przygotowany przez Program Środowiskowy Organizacji Narodów Zjednoczonych (UNEP), pokazuje, że sektor hotelarski i gastronomiczny odpowiada aż za 28% globalnych strat żywności. To sygnał alarmowy, który skłania branżę do wprowadzenia zmian.

Restauracja Bottiglieria 1881, dwie gwiazdi Michelina 2023, przewodnik michelina

Znamy krakowskie restauracje wyróżnione w przewodniku Michelin

2025-06-11

Krakowskie restauracje ponownie mają silną reprezentację w słynnym przewodniku kulinarnym. Już trzeci rok z rzędu to krakowski lokal, jak jedyny w Polsce, otrzymał prestiżowe dwie gwiazdki.

Komisja Nocy o dobrych praktykach w gastronomii

Apel do branży gastronomicznej

2025-03-20

Komisja Zrównoważonej Gospodarki Nocy wraz z Burmistrzem Nocnym przyjęła uchwałę wprowadzającą zestaw 13 dobrych praktyk skierowanych do przedsiębiorców prowadzących działalność gastronomiczną w Krakowie.

Jabłka i gruszki

Światowy Dzień Żywności

2024-10-17

16. października obchodzimy każdego roku Światowy Dzień Żywności, który został ustanowiony w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W 2024 roku Światowy Dzień Żywności obchodzony jest pod hasłem „Prawo do żywności dla lepszego życia i lepszej przyszłości”.

Małopolska i Toskania. Renesansowa Harmonia, Rzym 2024

Małopolska i Toskania w renesansowej harmonii

2024-10-04

Najstarszy plac miejski w Rzymie – Forum Romanum – posłużył za wyjątkową scenerię wydarzenia pt. „Polska i Toskania. Harmonia renesansowa (Polonia e Toscana. Armonie rinascimentali). Na otoczonym sześcioma wzgórzami najważniejszym rzymskim forum odbyła się specjalna prezentacja dziedzictwa historycznego, kulturowego i kulinarnego obu regionów.

Jedzenie

Kraków w „pakcie mediolańskim”

2024-07-23

Miasto Kraków stało się członkiem zrzeszenia 240 metropolii z 74 krajów, które wdrażają zrównoważone systemy żywnościowe. Przystąpienie do „paktu mediolańskiego” umożliwi w przyszłości m.in. opracowanie krakowskiej polityki żywnościowej poprzez stworzenie zasad zielonych zamówień i dostaw realizowanych przez miejskie instytucje. W kolejnym kroku będzie możliwe utworzenie farmy miejskiej, z której zasobów będą mogli korzystać krakowianie.

Restauracja Bottiglieria 1881, dwie gwiazdi Michelina 2023, przewodnik michelina

Krakowska restauracja ponownie z dwiema gwiazdkami

2024-07-22

Poznaliśmy najlepsze restauracje według najnowszej edycji przewodnika Michelin. Michelin nagrodził 6 restauracji w Polsce prestiżowymi „gwiazdkami”, 16 otrzymało tytuł Bib Gourmand, a aż 77 znalazło się w rekomendacjach. Dwie gwiazdki otrzymała ponownie krakowska restauracja Bottiglieria 1881, jako jedyna w Polsce.

Posmakuj Kraków

Posmakuj Kraków z nowym przewodnikiem!

2024-05-14

Gdzie w Krakowie udać się na dobre śniadanie, a gdzie na szybki i pożywny lunch? Którą restaurację wybrać na spotkanie biznesowe, a którą by poznać regionalną kuchnię? Gdzie pójść na niezapomnianą kolację, a gdzie na imprezę integracyjną? Te i inne wskazówki znajdziesz w nowym przewodniku kulinarnym – „Posmakuj Kraków”.

Winnica Wawel

Miasto „winne” od wieków, czyli historia trunku w Krakowie

2024-04-15

Kraków kojarzy się z bogatą historią, zabytkami, początkami polskiej państwowości, ale czy wiedzieliście, że posiada też wielowiekowe związki z winem? Zapraszamy do lektury!

Jadalny Kraków 2024

Jadalny Kraków po raz drugi

2024-04-15

Projekt „Jadalny Kraków” powrócił. To druga edycja inicjatywy, która porusza szeroki i ważny temat suwerenności żywnościowej.

IBT Berlin gastronomia krakowska

Polska sztuka kulinarna z twistem podbija serca turystów

2024-03-27

Kulinaria coraz częściej występują jako przewodni motyw prezentacji zagranicznych, co związane jest z nadal dynamicznie rozwijającym się trendem turystyki miejskiej i kulturowej. Czy nasz gastronomiczny potencjał jest równie duży jak Neapolu, Marsylii, Barcelony czy Porto?

Tradycje karnawałowe

Tłusty czwartek i inne tradycje karnawałowe Krakowa

2024-02-02

Bale kostiumowe, rauty, reduty, maskarady, wystawne uczty i huczne biesiady… karnawał w Krakowie świętowano barwnie i z rozmachem. Obchodzony od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej, rozpoczynającej okres przygotowań do Wielkanocy, ma swoje początki w starożytnych obrzędach związanych ze świętowaniem nadejścia wiosny.

Znajdź