Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Aktualności

Czerwone punkty na kulinarnej mapie - restauracje docenione przez przewodnik Michelin

2020-09-25

Chociaż na publikację tegorocznej edycji przewodnika Michelin trzeba było poczekać nieco dłużej niż zwykle, to z całą pewnością było warto. Tak przynajmniej sądzą krakowianie, którym przewodnik “Main Cities of Europe 2020” przyniósł pierwszą gwiazdkę Michelin.

Wywiad z Darią Latałą z Gospodarstwa JeDynie

2020-09-25

Daria Latała wraz z rodzicami, Jarosławem i Beatą, oraz bratem Edgarem, sołtysem Wawrzeńczyc, prowadzą niewielkie gospodarstwo JEdynie słynące z uprawiania mało znanych odmian warzyw. Ich produkty można znaleźć a Targu Pietruszkowym w Krakowie i na miejscu, w Wawrzeńczycach. 

Czym żyje Kulinarny Kraków we wrześniu?

2020-09-01

Początek września niezmiennie kojarzy nam się z powrotem do pracy i nauki i odliczaniem dni do jesieni. W kulinariach zaś, dojrzałe, późne lato to najpiękniejszy, najbardziej obfity czas - czas plonów i start nowego sezonu kulinarnych wydarzeń.

Krakowskie restauracje wyróżnione w przewodniku Michelin 2020

2020-07-17

Rok 2020 przyniósł krakowskiej gastronomii pierwszą, długo wyczekiwaną gwiazdkę Michelin.

Zjedz na trawie!

2020-07-30

Już od 1 sierpnia do krakowskich parków powracają tradycyjne pikniki. Pierwszy odbędzie się w Parku Bednarskiego.

Zwiedzaj Kraków i zasmakuj w rabatach!

2020-07-24

Już od lipca Kraków ma dla zwiedzających coś specjalnego! Kartę #zwiedzajKrakow. Daje ona dostęp do 20-procentowych rabatów na rozmaite atrakcje turystyczne i może się ona stać nie lada gratką rówineż dla smakoszy, bo do akcji przystąpiło już 48 krakowskich kawiarni i restauracji.

Lokalnie i sezonowo – kuchnia na miarę gwiazdki Michelin

2020-07-23

Nigdy bym się nie zgodził na przyjazd do Krakowa, gdybym nie wierzył, że to miasto ma wielki potencjał – mówi Przemysław Klima – szef kuchni w Bottiglieria 1881, pierwszej krakowskiej restauracji z gwiazdką Michelin.

 

Odkryj i posmakuj różnorodnych tradycyjnych smaków południowych Moraw. Pomoże Ci przewodnik dla smakoszy.

2020-04-15

Kraków jest jednym z partnerów realizujących międzynarodowy projekt „SlowFood-CE: Culture, Heritage, Identity and Food”, finansowany w ramach programu Interreg Europa Środkowa.

Smakuj Kraków w rytmie slow! Nowy przewodnik po kulinarnym Krakowie

2020-03-30

Zapraszamy do lektury przewodnika kulinarnego “Smakuj Kraków w rytmie slow. Przewodnik po współczesnych tradycjach kulinarnych Krakowa i okolic” – pierwszego tak pełnego kompendium wiedzy na temat dobrej krakowskiej gastronomii. Przewodnik wydany został w postaci darmowego eBooka, który pobrać można ze strony internetowej Kulinarnego Krakowa.

Krakowskie Zapusty - wielkie smażenie chrustu po raz trzeci!

2020-02-12

W niedzielę 23 lutego w Starej Zajezdni Kraków by De Silva odbyła się trzecia edycja Krakowskich Zapustów.  Pomimo deszczowej pogody frekwencja dopisała. Wielkie smażenie chrustu, warsztaty i pokazy taneczne oraz spotkanie z regionalnymi producentami - to wszystko czekało na odwiedzających w ostatnią niedzielę karnawału.

Znajdź