Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Czym żyje Kulinarny Kraków we wrześniu?

Początek września niezmiennie kojarzy nam się z powrotem do pracy i nauki i odliczaniem dni do jesieni. W kulinariach zaś, dojrzałe, późne lato to najpiękniejszy, najbardziej obfity czas - czas plonów i start nowego sezonu kulinarnych wydarzeń.

Kraków nadal jest w ścisłej czołówce najpopularniejszych turystycznych kierunków w Polsce. I choć wakacje dobiegły końca, Kulinarny Kraków nie zwalnia tempa.

Sezonowo i roślinnie

Najbliższe tygodnie w krakowskich kulinariach upłyną pod znakiem babiego lata. To ono będzie inspiracją dla kolacji degustacyjnej Roślinna Halicka: Babie lato, która już 11 września w restauracji Halicka Eatery&Bar. Warto dodać, że kolacja będzie poświęcona kuchni wegańskiej. Ambitny szef kuchni Miłosz Kowalski po raz kolejny udowodni swoim gościom, że roślinna kuchnia nie ma przed nim tajemnic. Do garnków trafią dojrzałe warzywa i owoce kończącego się lata oraz roślinne skarby nadchodzącej jesieni.

Polski fine dining

Do 13 września trwa festiwal Fine Dining Week, którego obecna edycja odbywa się pod hasłem “Polski Fine Dining”. W festiwalu udział biorą następujące restauracje z Krakowa: Andromeda Alfa, Albertina Restaurant & Wine, Biała Róża, Bistro Beta, Gavi Restaurant, Halicka Eatery&Bar, Leonardo, Solna 1, TA’AM Restaurant & Cocktail Bar oraz Unicus Palace. Dlaczego festiwal jest godny Państwa uwagi? Ponieważ w obniżonej cenie (129 zł za osobę) możecie zaznać Państwo prawdziwego fine diningowego doświadczenia restauracyjnego w eleganckich wnętrzach, gdzie oddana gościom obsługa zaserwuje wykwintne, dopieszczone dania w degustacyjnych porcjach. Każda z dziesięciu restauracji przygotowała po dwa warianty pięciodaniowego menu degustacyjnego.

Smaki na Starym Kleparzu

Stary Kleparz będzie we wrześniu tętnił życiem nie tylko od poniedziałku do soboty, ale również w dwie kolejne niedziele, a to za sprawą uwielbianych przez krakowian i turystów festiwali kulinarnych: Art&Food Bazar (6 września) oraz Małe Najedzeni Fest: Po ziemniaki (13 września).

Roślinne festiwale

We wrześniu czekają nas aż dwa festiwale kulinarne promujące zdrowe odżywianie i ograniczanie spożycia mięsa. Pierwszy z nich to Wege Festiwal, który odbędzie się w dniach 5-6 września w Hali Cracovii przy ul. Focha 40. Wydarzenie będzie miało formułę pikniku na świeżym powietrzu. Kolejne wydarzenie dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej to Veganmania, która odbędzie się w weekend 19-20 września na terenie Centrum Sportu Parkowa przy ul. Parkowej 12A w Krakowie. Veganmania to festiwal kulinarny, ale także inspirujące wykłady i spotkania - ich również nie zabraknie podczas imprezy.

Food trucki na koniec lata

Zlot Food Truck’ów

W weekend 18-20 września warto się wybrać na Street food pod TAURON Arena Kraków na zakończenie lata. Od piątku do niedzieli zjemy pod chmurką od licznych food trucków. Organizatorzy obiecują, że będzie z czego wybierać: kuchnia tajska, amerykańska, indyjska czy tex-mex to tylko niektóre z ponad dwudziestu propozycji.

Jesienny Targ

Ostatnie dni września to moment na docenienie plonów zaczynającej się jesieni. W sobotę 26 września na Placu Handelka (ul. Św. Filipa) odbędzie się Jesienny Targ, pełen atrakcji oraz wiedzy dla dorosłych i najmłodszych. Lokalni dostawcy zapewnią jesienne przetwory, soki, chutneye, miody, sery, wina, marynowane grzyby i rzemieślnicze pieczywo.

Zapraszamy do smakowania kulinarnego Krakowa!


 

pokaż metkę
Osoba publikująca: Katarzyna Płachecka
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków
Data publikacji: 2020-09-01
Data aktualizacji: 2020-09-18
Powrót

Zobacz także

Znajdź