Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Światowy Dzień Żywności

16. października obchodzimy każdego roku Światowy Dzień Żywności, który został ustanowiony w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W 2024 roku Światowy Dzień Żywności obchodzony jest pod hasłem „Prawo do żywności dla lepszego życia i lepszej przyszłości”.

Jabłka i gruszki
Fot. Jakub Kapusnak/Unsplash.com

Wspólne działania podejmowane w 150 krajach na całym świecie, inicjatywy odbywające się w 50 językach, sprawiają, że Światowy Dzień Żywności jest jednym z najhuczniej obchodzonych dni w kalendarzu Organizacji Narodów Zjednoczonych.

Każdego dnia decydujemy o tym, czy to, co spożywamy i czym dzielimy się z bliskimi, będzie źródłem naszego zdrowia i siły, czy też wręcz przeciwnie. Warto pogłębiać i rozpowszechniać wiedzę o tym, jak wybierać produkty spożywcze, jak je przechowywać i jakiej poddawać obróbce. Edukacja jest kluczowa. W naszym regionie szereg instytucji czuwa nad producentami żywności, procesem produkcyjnym, a nawet warunkami ich dystrybucji.

Szeroko rozumiane bezpieczeństwo żywności i żywienia w naszym regionie należy do kompetencji Wojewody Małopolskiego w tym do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie, Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Krakowie, Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Krakowie, Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Krakowie oraz Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Krakowie.

 

pokaż metkę
Osoba publikująca: Monika Jagiełło
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków
Data publikacji: 2024-10-17
Data aktualizacji: 2024-10-17
Powrót

Zobacz także

Znajdź