Światowy Dzień Żywności
16. października obchodzimy każdego roku Światowy Dzień Żywności, który został ustanowiony w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W 2024 roku Światowy Dzień Żywności obchodzony jest pod hasłem „Prawo do żywności dla lepszego życia i lepszej przyszłości”.
Wspólne działania podejmowane w 150 krajach na całym świecie, inicjatywy odbywające się w 50 językach, sprawiają, że Światowy Dzień Żywności jest jednym z najhuczniej obchodzonych dni w kalendarzu Organizacji Narodów Zjednoczonych.
Każdego dnia decydujemy o tym, czy to, co spożywamy i czym dzielimy się z bliskimi, będzie źródłem naszego zdrowia i siły, czy też wręcz przeciwnie. Warto pogłębiać i rozpowszechniać wiedzę o tym, jak wybierać produkty spożywcze, jak je przechowywać i jakiej poddawać obróbce. Edukacja jest kluczowa. W naszym regionie szereg instytucji czuwa nad producentami żywności, procesem produkcyjnym, a nawet warunkami ich dystrybucji.
Szeroko rozumiane bezpieczeństwo żywności i żywienia w naszym regionie należy do kompetencji Wojewody Małopolskiego w tym do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie, Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Krakowie, Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Krakowie, Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Krakowie oraz Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Krakowie.