Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Krakowskie restauracje rekomendowane przez Slow Food Polska

Obok wyróżnień Michelin i Gault&Millau, dla polskich szefów kuchni bardzo istotne są rekomendacje, których udziela Slow Food Polska.

Fot. © Alberto Peroli

Pierwszą rekomendację prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek przyznał w 2006 roku, a otrzymała ją restauracja Romantyczna w hotelu Dr Ireny Eris Wzgórza Dylewskie. Kolejną otrzymało – dopiero 6 lat później – Atelier Amaro, czyli pierwsza restauracja w Polsce, która mogła poszczycić się gwiazdką Michelin. Obecnie rekomendowanych restauracji jest znacznie więcej. We wrześniu 2018 r. w Małopolsce było ich 12, z czego 8 w Krakowie.

Restauracje odznaczone charakterystycznym czerwonym ślimakiem wyróżnia dbałość o to, by produkty, które używane są w restauracyjnej kuchni, były lokalne i sezonowe, a także współpraca szefów kuchni z producentami z najbliższej okolicy oraz świetna jakość serwowanych dań.

Restauracje rekomendowane przez Slow Food Polska w Krakowie i Małopolsce

  • Trzy Rybki (Kraków, Hotel Stary) – Krzysztof Żurek
  • Dwór Sieraków (Sieraków) – Janusz Fic
  • Ed Red (Kraków) – Adam Chrząstowski
  • Biała Róża (Kraków) – Łukasz Cichy
  • Miodova (Kraków) – Jan Nawrocki
  • Gęś w Dymie (Laskowa) – Marcin Pławecki
  • Qualita (Kraków, Q Hotel) – Marcin Dudek
  • Albertina (Kraków) – Grzegorz Fic
  • Sienna 104 (Gródek nad Dunajcem, Heron Live Hotel) – Krzysztof Małocha
  • Chochołowy Dwór (Jerzmanowice) – Tomasz Kowal
  • Bottiglieria 1881 (Kraków) – Paweł Kras
  • Amarylis (Kraków) – Grzegorz Bucki

Slow Food to międzynarodowa organizacja skupiona na kulturze jedzenia, zajmująca się ochroną kuchni regionalnej, produktów lokalnych i metod ich wytwarzania oraz producentów.

pokaż metkę
Osoba publikująca: Monika Jagiełło
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków
Data publikacji: 2018-09-19
Data aktualizacji: 2021-09-13
Powrót

Zobacz także

Znajdź