Krakowskie restauracje rekomendowane przez Slow Food Polska

Obok wyróżnień Michelin i Gault&Millau, dla polskich szefów kuchni bardzo istotne są rekomendacje, których udziela Slow Food Polska.

Krakowskie restauracje rekomendowane przez Slow Food Polska
Fot. © Alberto Peroli

Pierwszą rekomendację prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek przyznał w 2006 roku, a otrzymała ją restauracja Romantyczna w hotelu Dr Ireny Eris Wzgórza Dylewskie. Kolejną otrzymało - dopiero 6 lat później - Atelier Amaro, czyli pierwsza restauracja w Polsce, która mogła poszczycić się gwiazdką Michelin. Obecnie rekomendowanych restauracji jest znacznie więcej. We wrześniu 2018 r. w Małopolsce było ich 12, z czego 8 w Krakowie.
Restauracje odznaczone charakterystycznym czerwonym ślimakiem wyróżnia dbałość o to, by produkty, które używane są w restauracyjnej kuchni, były lokalne i sezonowe, a także współpraca szefów kuchni z producentami z najbliższej okolicy oraz świetna jakość serwowanych dań.
Restauracje rekomendowane przez Slow Food Polska w Krakowie i Małopolsce
1. Trzy Rybki (Kraków, Hotel Stary) – Krzysztof Żurek
2. Dwór Sieraków (Sieraków) – Janusz Fic
3. Ed Red (Kraków) – Adam Chrząstowski
4. Biała Róża (Kraków) – Łukasz Cichy
5. Miodova (Kraków) – Jan Nawrocki
6. Gęś w Dymie (Laskowa) – Marcin Pławecki
7. Qualita (Kraków, Q Hotel) – Marcin Dudek
8. Albertina (Kraków) – Grzegorz Fic
9. Sienna 104 (Gródek nad Dunajcem, Heron Live Hotel) – Krzysztof Małocha
10. Chochołowy Dwór (Jerzmanowice) – Tomasz Kowal
11. Bottiglieria 1881 (Kraków) – Paweł Kras
12. Amarylis (Kraków) – Grzegorz Bucki
Slow Food to międzynarodowa organizacja skupiona na kulturze jedzenia, zajmująca się ochroną kuchni regionalnej, produktów lokalnych i metod ich wytwarzania oraz producentów.

Pokaż metkę
Osoba publikująca: Grażyna Płachta
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków
Zobacz także
POLECAMY