Krakowskie restauracje wyróżnione w przewodniku Michelin 2020

Rok 2020 przyniósł krakowskiej gastronomii pierwszą, długo wyczekiwaną gwiazdkę Michelin.

Krakowskie restauracje wyróżnione w przewodniku Michelin 2020
Fot. Akademia Gastronomiczna

W najnowszym przewodniku Michelin, który ukazał się w czerwcu, gwiazdkę w kategorii restauracji komfortowych (oznaczonych dwoma kompletami sztućców) otrzymała Bottigliera 1881, która w ten sposób dołączyła do najlepszych restauracji na świecie. Do tej pory w Polsce gwiazdką Michelin mogły się pochwalić jedynie lokale warszawskie.

Wyróżnienie Bib Gourmand  otrzymały natomiast restauracja Zazie (w kategorii restauracji prostych) oraz Fiorentyna (w kategorii restauracji komfortowych).

Aż 16 restauracji zostało natomiast wyróżnionych talerzem Michelin.

W przewodniku Michelin restauracjom przyznawane są następujące symbole: Gwiazdki Michelin – za walory smakowe i jakość potraw (od jednej do trzech gwiazdek), Bib Gourmand (symbol główki ludzika Michelin) – za jedzenie dobrej jakości w rozsądnej cenie, oraz talerze Michelin za świeże i dobre jedzenie.

Dodatkowo restauracje są przydzielane do odpowiednich kategorii (restauracja prosta, komfortowa, bardzo komfortowa itd.) ze względu na wystrój i jakość obsługi. Kategoria restauracji oznaczona zostaje sztućcami (skrzyżowana łyżka i widelec). Lokal może otrzymać od 1 do 5 kompletów sztućców. W Krakowie mamy głównie restauracje  zaliczone przez inspektorów Michelin do kategorii „prosta restauracja” (1 komplet sztućców) lub „komfortowa restauracja” (2 komplety sztućców). Do kategorii „bardzo komfortowa” (3 komplety sztućców) zalicza się jedynie restauracja Copernicus.

 Oto pełna lista wyróżnionych lokali:

1 gwiazdka, 2 komplety sztućców: Bottiglieria 1881

Bib Gourmand, 2 komplety sztućców: Fiorentina

Bib Gourmand, 1 komplet sztućców: Zazie

Talerz Michelin, 3 komplety sztućców: Copernicus

Talerz Michelin, 2 komplety sztućców: Pod Różą, Albertina, Amarylis, Szara, 3 Rybki

Talerz Michelin, 1 komplet sztućców w kolorze czerwonym (zachwycające miejsce): Pod Nosem

Talerz Michelin, 1 komplet sztućców: NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak, Kogel Mogel, Bianca, Szara Kazimierz, Farina, Karakter, Hana Sushi, Enoteka Pergamin, ZaKładka

(Kolejność za stroną guide.michelin.com)

 

pokaż metkę
Osoba publikująca: Katarzyna Opoczka
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków