Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Kim jest zdobywca najbardziej prestiżowego kulinarnego wyróżnienia?

O Bottiglieria 1881 i jej szefie Przemku Klimie zrobiło się głośno w 2020 roku, gdy jako pierwsza krakowska restauracja otrzymali gwiazdkę Michelin. W czerwcu tego roku ponownie znaleźli się na czołówkach mediów, jako najbardziej utytułowana restauracja w Polsce z dwiema gwiazdkami Michelin na koncie.

Bottiglieria 1881 - szef Przemek Klima
Fot. PLAY Kraków

Kim jest zdobywca najbardziej prestiżowego kulinarnego wyróżnienia? Przemek Klima w kuchni stawia na lokalność, autentyczność, tradycyjne polskie produkty. Jego dania zaskakują oryginalnymi połączeniami i wyrafinowaną prostotą.  Klima rzadko zgadza się na wywiady przed kamerą, wyjątek zrobił dla ekipy PLAY KRAKÓW realizującej cykl PLAY KUCHNIA. W obszernej rozmowie opowiada o filozofii, którą kieruje się w pracy, odrębności polskiej kuchni i Krakowie, do którego wrócił po latach. 

ZOBACZ TAKŻE: DWIE GWIAZDKI MICHELINA DLA KRAKOWSKIEJ RESTAURACJI

– Jestem bardzo zadowolony, że tworzymy tę historię w moim Krakowie, który jest tak nieobliczalny, jeśli chodzi o gastronomię. I też nieodkryty. Przyjeżdżając tu 3-4 lata temu mówiłem, że to jest taki Dziki Zachód – mamy świetne restauracje, piękne zaplecze, blisko góry, lasy, rzeka, mamy produkt najwyższej klasy.

Zdaniem Klimy kuchnia zaczyna się od pola, a zadaniem kucharza jest pokazanie zapomnianych produktów w taki sposób, aby były jak najmniej przetworzone, takie, jakie są w środowisku naturalnym – Trzeba złapać ten produkt, wydobyć go i wydać na talerzu jak najbardziej prawdziwie. Bo jedzenie łączy ludzi i pokazuje prawdziwość.

Pierwsza gwiazdka była dla Przemka Klimy i jego zespołu zaskoczeniem.

– Były emocje, śmiechy, szał… Niesamowicie, nikt się tego nie spodziewał, nikt o nas nie myślał w tej kategorii, a tu takie wydarzenie. Naprawdę fajnie być pierwszym, ale nie był to mój cel. Ja po prostu chciałem być dobrym szefem kuchni, prowadzić świetny zespół i cieszyć się z tego, jak pracuję, co robię, jak się spełniam. Ta nagroda przyszła nie przez szczęście, tylko ciężką pracę całego zespołu i moją. Każda osoba – począwszy od kuchni, sali, zmywaka i dostawcy – jest bardzo ważna. Bez tej ekipy jestem tylko szefem kuchni. Razem tworzymy wielki kolektyw, drużynę, która może zdobywać duże gwiazdki…

Rozmowa będzie dostępna na miejskiej platformie PLAY KRAKÓW od południa w piątek 30 czerwca. Z Przemkiem Klimą rozmawia Bartosz Wilczyński, dziennikarz kulinarny, podcaster, twórca pierwszego w Polsce podcastu winiarsko-kulinarnego „Radio Kulinarne”.  


Cykl PLAY KUCHNIA opowiada o ludziach i miejscach tworzących kulinarną panoramę Krakowa. Wpisuje się w ten sposób w nową opowieść o mieście, zgodnie ze strategią komunikacji marki miasta.

pokaż metkę
Osoba publikująca: Monika Jagiełło
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków
Data publikacji: 2023-06-29
Data aktualizacji: 2023-06-29
Powrót

Zobacz także

Znajdź