Aktualności

Akcja „Pączki i chrusty na Krakowskie Zapusty”!

Z okazji Krakowskich Zapustów Miasto Kraków przygotowało w tym roku wyjątkową niespodziankę dla dzieci z miejskich placówek opiekuńczo–wychowawczych. Już 15 i 16 lutego placówki otrzymają  słodkie paczki przygotowane przez 10 krakowskich restauracji. Akcja  organizowana jest przez  Wydział ds. Turystyki we współpracy z Małopolską Organizacją Turystyczną w ramach wspierania branży gastronomicznej, która ucierpiała z powodu pandemii.

Gdzie kupić produkty regionalne w Krakowie

Kraków i Małopolska mogą się pochwalić najbardziej obszerną listą zarejestrowanych produktów regionalnych i tradycyjnych w całej Polsce. Produkty z Małopolski cieszą się uznaniem szefów kuchni z całego kraju. Ich wyjątkowość tkwi w tym, że nie są wytwarzane na skalę masową, ale przez to pojawia się pytanie: gdzie je kupić?

Tak smakują Święta! Wigilijne potrawy z krakowskich restauracji

Te Święta będą inne, niż zwykle. A gdyby tak odpocząć choć trochę od gotowania? W tym roku można zapomnieć o długich godzinach w kuchni i spędzić ten czas z najbliższą rodziną.  Zamawiając świąteczne potrawy, wspieramy krakowską gastronomię, która od 23.10 działa w bardzo ograniczonym zakresie - wyłącznie na wynos i na dowóz. Wiele krakowskich restauracji przygotowało swoje propozycje wigilijnych dań na wynos. Wystarczy wcześniej je zamówić, by 24 grudnia cieszyć się smakiem wykwintnej wigilii od najlepszych krakowskich szefów kuchni!

„W te święta zamawiam on line”

„W te święta zamawiam on line” – pod takim hasłem Miasto Kraków promuje ofertę świąteczną krakowskich  producentów, rzemieślników i firm, zachęcając  mieszkańców Krakowa do nabywania produktów lub zamawiania lokalnych usług bezpieczną drogą online.

II Konferencja Kryzysowa dla Gastronomii Made For Restaurant on-line 2020 Master Class „Sztuka przetrwania”

Sytuacja w gastronomii zmienia się bardzo dynamicznie, a ludzie związani z branżą muszą wykazać się elastycznością i szybką reakcją na zmiany. Próbując odnaleźć się w nowej sytuacji, zadają sobie pytania: jak działać? Jaką ścieżkę biznesową obrać, by przeprowadzić firmę przez pełen wyzwań czas? Odpowiedzi na nie przyniosła II Konferencja Kryzysowa dla Gastronomii Made for Restaurant On-line 2020 – Master Class Sztuka Przetrwania. 

Okrągły jubileusz krakowskiego obwarzanka

Uwielbiany przez wielu symbol Krakowa obchodzi w tym roku wyjątkowy jubileusz. Mija 10 lat od momentu uzyskania wpisu do rejestru Chronionego Oznaczenia Geograficznego dla Obwarzanka Krakowskiego. 

Czym żyje Kulinarny Kraków w październiku?

W październiku w kuchni królują grzyby, śliwki i dynia, a przyroda nabiera jesiennych kolorów. Dla gastronomii to sezon ciekawych spotkań przy stole. Cały październik będzie obfitował w kolacje degustacyjne poświęcone jesiennym smakom.

Czerwone punkty na kulinarnej mapie - restauracje docenione przez przewodnik Michelin

Chociaż na publikację tegorocznej edycji przewodnika Michelin trzeba było poczekać nieco dłużej niż zwykle, to z całą pewnością było warto. Tak przynajmniej sądzą krakowianie, którym przewodnik “Main Cities of Europe 2020” przyniósł pierwszą gwiazdkę Michelin.

Wywiad z Darią Latałą z Gospodarstwa JeDynie

Daria Latała wraz z rodzicami, Jarosławem i Beatą, oraz bratem Edgarem, sołtysem Wawrzeńczyc, prowadzą niewielkie gospodarstwo JEdynie słynące z uprawiania mało znanych odmian warzyw. Ich produkty można znaleźć a Targu Pietruszkowym w Krakowie i na miejscu, w Wawrzeńczycach. 

Czym żyje Kulinarny Kraków we wrześniu?

Początek września niezmiennie kojarzy nam się z powrotem do pracy i nauki i odliczaniem dni do jesieni. W kulinariach zaś, dojrzałe, późne lato to najpiękniejszy, najbardziej obfity czas - czas plonów i start nowego sezonu kulinarnych wydarzeń.