Aktualności

Z dowozem lub na wynos – powstała lista czynnych lokali

Przedstawiamy bazę lokali gastronomicznych, które działają w obecnej sytuacji – oferując jedzenie na wynos albo z dowozem. Zachęcamy do śledzenia naszego portalu, lista czynnych lokali gastronomicznych będzie aktualizowana na bieżąco.

Krakowskie Zapusty - wielkie smażenie chrustu po raz trzeci!

W niedzielę 23 lutego w Starej Zajezdni Kraków by De Silva odbyła się trzecia edycja Krakowskich Zapustów.  Pomimo deszczowej pogody frekwencja dopisała. Wielkie smażenie chrustu, warsztaty i pokazy taneczne oraz spotkanie z regionalnymi producentami - to wszystko czekało na odwiedzających w ostatnią niedzielę karnawału.

Krakowski street food

Burgery, falafel, tortilla, frytki. A może kiełbaska albo maczanka? W Krakowie pod dostatkiem jest lokali, które trudno nazwać restauracjami. Kiedy późnym wieczorem restauracje pustoszeją, a ulice centrum miasta rozbrzmiewają głosami tych, którzy poszukują karnawałowej zabawy, kulinarną pałeczkę przejmują małe lokale serwujące jedzenie uliczne.

Co w krakowskich kulinariach piszczy? Smakowity karnawał

Przed nami karnawał, czas zabawy, licznych imprez, w tym także kulinarnych. Festiwale, uroczyste kolacje, spotkania z ekspertami, a na koniec - a jakże - Zapusty.

Nie przegap! Najważniejsze imprezy kulinarne w Krakowie

Kalendarz krakowskich wydarzeń kulinarnych puchnie od degustacji, spotkań i targów. Kulinaria wpisały się też w festiwale poświęcone muzyce. Tym samym Kraków staje się znakomitą destynacją dla osób, które interesują się jedzeniem jako elementem kultury.

Facebook wydał przewodnik kulinarny po Krakowie

Facebook wspólnie z Miastem Kraków wydał przewodnik miejski skupiony na gastronomii. Wydawnictwo powstało przy udziale krakowskich społeczności kulinarnych działających na Facebooku, które po raz pierwszy dzielą się swoją wiedzą i rekomendacjami poza platformą. Pierwsze 10 000 bezpłatnych przewodników właśnie trafiło do krakowskich restauracji oraz punktów InfoKraków.

Obwarzanek z solą czy ze szparagami? Wyniki konkursu

Czy trudno jest ulepić obwarzanka? Najmłodsi adepci rzemiosła piekarskiego udowodnili, że przygotowanie obwarzanków może być świetną zabawą. A uczniowie szkół gastronomicznych pokazali, że ten krakowski wypiek może być podstawą przekąski promującej dziedzictwo kulinarne regionu. Wszystko to podczas Święta Obwarzanka, które odbyło się 18 maja na Małym Rynku.

W 21 krakowskich restauracjach spróbować można dań inspirowanych historią miasta oraz lokalnymi produktami. Krakowskie Menu Stołeczne to element programu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

Krakowskie Menu Stołeczne i dziedzictwo kulinarne miasta

- Bądźmy dumni z naszej historii i świetnych produktów, które pochodzą z naszego regionu – mówił szef kuchni Adam Chrząstowski w trakcie spotkania z krakowskimi restauratorami, podczas którego zaprosił do przygotowania Krakowskiego Menu Stołecznego w ramach Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

Zarząd Europejskiej Akademii Gastronomicznej obradował w Krakowie

W piątek 22 marca zarząd Europejskiej Akademii Gastronomicznej obradował w Krakowie. Jej przedstawiciele: Rafael Ansón, Maciej Dobrzyniecki i Inmaculada Quintana Cabrera spotkali się z prasą oraz branżą turystyczną i okołobiznesową.

POLECAMY
POLECAMY