Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Aktualności

Tradycje karnawałowe

Tłusty czwartek i inne tradycje karnawałowe Krakowa

2024-02-02

Bale kostiumowe, rauty, reduty, maskarady, wystawne uczty i huczne biesiady… karnawał w Krakowie świętowano barwnie i z rozmachem. Obchodzony od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej, rozpoczynającej okres przygotowań do Wielkanocy, ma swoje początki w starożytnych obrzędach związanych ze świętowaniem nadejścia wiosny.

Głąbik krakowski w słowniku

Czym jest kuchnia krakowska?

2024-02-02

Kuchnia krakowska to bogactwo smaków, na które składają się wpływy wielu kultur – włoskie, orientalne, angielskie, niemieckie, a także francuskie i żydowskie. Wbrew przekonaniom, wcale nie ociekała tłuszczem, była natomiast z dużą ilością pieprzu i kminku oraz na kwaśno.

Kładka ojca Bernatka

Kulinarne podróże do Krakowa

2024-01-17

Kraków wzbudza duże zainteresowanie i jak magnes przyciąga dziennikarzy z magazynów turystycznych, blogerów i influencerów. Poza atrakcyjnością dziedzictwa UNESCO i urokliwością miejsc mniej znanych, do odkrywania których Gmina Miejska Kraków zachęca dziennikarzy, interesującym tematem są oczywiście kulinaria. W ubiegłym roku Wydział ds. Turystyki Urzędu Miasta Krakowa zorganizował lub współorganizował kilka wizyt o takim charakterze.

Kraków, Stare Miasto, Dron

Dwie gwiazdki Michelina dla krakowskiej restauracji

2023-06-20

Po raz pierwszy w historii polska restauracja otrzymała tak wysokie wyróżnienie w słynnym przewodniku Michelina. W sumie, w tegorocznej edycji odnajdziemy 39 rekomendowanych lokali z Warszawy, Poznania i Krakowa.

Bottiglieria 1881 - szef Przemek Klima

Kim jest zdobywca najbardziej prestiżowego kulinarnego wyróżnienia?

2023-06-29

O Bottiglieria 1881 i jej szefie Przemku Klimie zrobiło się głośno w 2020 roku, gdy jako pierwsza krakowska restauracja otrzymali gwiazdkę Michelin. W czerwcu tego roku ponownie znaleźli się na czołówkach mediów, jako najbardziej utytułowana restauracja w Polsce z dwiema gwiazdkami Michelin na koncie.

Obwarzanek Day 2023

Za nami pierwszy Dzień Obwarzanka

2023-06-19

We wtorek, 20 czerwca odbyła się pierwsza edycja Obwarzanek Day. Z tej okazji Żywe Muzeum Obwarzanka przygotowało kilka atrakcji dla mieszkańców i turystów.

Przewodnik Michelin 2023

Polskie miasta w prestiżowym Przewodniku Michelin

2023-03-23

Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide podpisali porozumienie w sprawie umieszczenia polskich miast w znanym na całym świecie Przewodniku Michelin. Promocją zostały objęte Warszawa, Kraków i Poznań, a także ich okolice.

Targ Pietruszkowy

Naturalnie i lokalnie, czyli misja Targu Pietruszkowego

2022-07-25

Targ Pietruszkowy mieści się w samym sercu krakowskiego Podgórza i opiera się na trzech zasadach: lokalności, naturalności i bezpośredniości. To miejsce, które trzeba poznać!

Pączki

Tradycje karnawałowe Krakowa

2022-02-11

Bale kostiumowe, rauty, reduty, maskarady, wystawne uczty i huczne biesiady… karnawał w Krakowie świętowano barwnie i z rozmachem. Obchodzony od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej, rozpoczynającej okres przygotowań do Wielkanocy, ma swoje początki w starożytnych obrzędach związanych ze świętowaniem nadejścia wiosny.

ciasto, jedzenie, posiłek

Konferencja MADE FOR Restaurant w Małopolskim Ogrodzie Sztuki za nami

2021-09-29

Konferencja MADE FOR Restaurant 2021, która odbyła się 26 października, w Małopolskim Ogrodzie Sztuki – Teatrze im. Juliusza Słowackiego miała za zadanie przygotować restauratorów i branżę gastronomiczną na kolejne lata pracy w nowej rzeczywistości. Jaka powinna być restauracja w 2022 roku? Jak prowadzić rentowny biznes w dobie koronawirusa?

Znajdź