Aktualności

Wręczono nagrody AIG Prix 2020 oraz 2021

Dnia 22 czerwca br. w Restauracji Epoka w Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród AIG PRIX, przyznanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Dwie nagrody za 2021 rok powędrowały do Krakowa. Przemysław Klima otrzymał Nagrodę Szefa Przyszłości, a Kajetan Zalewski Nagrodę Sommeliera.

Slow Chef Festival na Targu Pietruszkowym

Już 5 czerwca 2021 r. rusza pierwsza edycja Slow Chef Festival na Targu Pietruszkowym w Krakowie. Zaproszenie do tego projektu przyjęli najlepsi krakowscy szefowie kuchni. Cykl wydarzeń obejmujący między innymi pokazy gotowania na żywo, organizowany jest przez Slow Food Kraków oraz Fundację Targ Pietruszkowy.

Podsumowanie projektu SlowFood-CE

Kraków zakończył realizację międzynarodowego projektu SlowFood-CE. Wprawdzie większość działań w ramach projektu została wykonana do połowy 2020 r., ale oficjalnie projekt został rozliczony i zamknięty z końcem kwietnia 2021. Dlatego czas na małe podsumowanie. W trudnym dla gastronomii roku, warto przypomnieć o wyjątkowych produktach regionalnych, z których można komponować wyjątkowe dania.

Konferencja MADE for Restaurant 2021

Konferencja MADE FOR Restaurant 2021, edycja FIGHTERS odbyła się 20 kwietnia br. i miała na celu przekazanie wiedzy oraz doświadczeń TOP 20 Restauratorów, którzy opowiadając swoje historie sukcesów i porażek w trakcie pandemii, przedstawili osobiste recepty na funkcjonowanie w tych trudnych czasach.

Światowy dzień turystki kulinarnej

Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej (World Food Travel Day) to ogólnoświatowe święto odbywające się co roku 18 kwietnia, promujące lokalne i regionalne tradycje kulinarne. Tradycję tą zainicjowała World Food Travel Association w 2019 roku. Tegoroczna edycja będzie wyjątkową ze względu na to iż, odbywa się w czasach pandemii, a także dlatego że Polska po raz pierwszy przyłącza się do świętowania.

Podano do stołu! Kolejne spotkanie kulinarne online

Jakich naczyń używano w domu mieszczańskim w okresie nowożytnym (XVI–XVIII w.)? Jaka zastawa gościła na stołach uboższych mieszkańców, a jakiej używali zamożniejsi? Kto i gdzie w Krakowie wytwarzał naczynia i gdzie można było je nabyć? Odpowiedzi na te pytania będzie można uzyskać podczas spotkania online pt. „Naczynia i sztućce w dawnym domu i w gospodzie” w ramach cyklu „Podano do stołu!”

Top 20 restauratorów na wirtualnej scenie konferencji Made for Restaurant 2021

Już 20 kwietnia odbędzie się konferencja Made for Restaurant 2021. Tym razem zostanie zorganizowana w przestrzeni wirtualnej. Szczególne miejsce w programie poświęcone będzie wsparciu wyjątkowych miast: Miasta Krakowa - Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 i Miasta Gdyni, dla których gastronomia to istotna część rynku turystycznego.

Paczki z tradycyjną święconką umilą święta potrzebującym

Na wzór akcji Świąteczny Przysmak od Serca realizowanej przed  Świętami Bożego Narodzenia, Wydział ds. Turystyki wraz z Małopolską Organizacją Turystyczną przygotowali kolejną akcję wspierającą krakowskie restauracje i jednocześnie mieszkańców Krakowa. 

 

W te święta też zamawiam online! Wielkanocna mapa dla przedsiębiorców2

Kraków ponownie uruchamia zgłoszenia do mapy świątecznej, proponującej tym razem produkty wielkanocne, takie jak np. stroiki, pisanki, haftowane obrusy czy wielkanocne potrawy i wypieki. Jeżeli jesteś przedsiębiorcą z Krakowa lub okolicznych gmin, zapraszamy do prezentacji swojego wielkanocnego asortymentu przez wypełnienie krótkiej ankiety zgłoszeniowej na stronie www.rynek.krakow.pl lub pod poniższym linkiem. Uruchomienie wielkanocnej wersji mapy planowane jest na połowę marca.

Akcja „Pączki i chrusty na Krakowskie Zapusty”!

Z okazji Krakowskich Zapustów Miasto Kraków przygotowało w tym roku wyjątkową niespodziankę dla dzieci z miejskich placówek opiekuńczo–wychowawczych. Już 15 i 16 lutego placówki otrzymają  słodkie paczki przygotowane przez 10 krakowskich restauracji. Akcja  organizowana jest przez  Wydział ds. Turystyki we współpracy z Małopolską Organizacją Turystyczną w ramach wspierania branży gastronomicznej, która ucierpiała z powodu pandemii.