Aktualności
Kraków w „pakcie mediolańskim”
2024-07-23
Miasto Kraków stało się członkiem zrzeszenia 240 metropolii z 74 krajów, które wdrażają zrównoważone systemy żywnościowe. Przystąpienie do „paktu mediolańskiego” umożliwi w przyszłości m.in. opracowanie krakowskiej polityki żywnościowej poprzez stworzenie zasad zielonych zamówień i dostaw realizowanych przez miejskie instytucje. W kolejnym kroku będzie możliwe utworzenie farmy miejskiej, z której zasobów będą mogli korzystać krakowianie.
Krakowska restauracja ponownie z dwiema gwiazdkami
2024-07-22
Poznaliśmy najlepsze restauracje według najnowszej edycji przewodnika Michelin. Michelin nagrodził 6 restauracji w Polsce prestiżowymi „gwiazdkami”, 16 otrzymało tytuł Bib Gourmand, a aż 77 znalazło się w rekomendacjach. Dwie gwiazdki otrzymała ponownie krakowska restauracja Bottiglieria 1881, jako jedyna w Polsce.
Posmakuj Kraków z nowym przewodnikiem!
2024-05-14
Gdzie w Krakowie udać się na dobre śniadanie, a gdzie na szybki i pożywny lunch? Którą restaurację wybrać na spotkanie biznesowe, a którą by poznać regionalną kuchnię? Gdzie pójść na niezapomnianą kolację, a gdzie na imprezę integracyjną? Te i inne wskazówki znajdziesz w nowym przewodniku kulinarnym – „Posmakuj Kraków”.
Miasto „winne” od wieków, czyli historia trunku w Krakowie
2024-04-15
Kraków kojarzy się z bogatą historią, zabytkami, początkami polskiej państwowości, ale czy wiedzieliście, że posiada też wielowiekowe związki z winem? Zapraszamy do lektury!
Jadalny Kraków po raz drugi
2024-04-15
Projekt „Jadalny Kraków” powrócił. To druga edycja inicjatywy, która porusza szeroki i ważny temat suwerenności żywnościowej.
O jedzeniu w sztuce. Wystawa w MOCAK-u
2024-04-12
Jedzenie w sztuce to 11. wystawa z flagowej serii Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie MOCAK, w której konfrontowane są ważne obszary życia z refleksjami artystów. Wcześniej przyglądano się tematom takim jak: historia, sport, ekonomia, zbrodnia, gender, medycyna, ojczyzna, sztuka, natura, polityka, analizując zawarte w nich prawdy i związane z nimi manipulacje. Jedzenie w tym kontekście jest wyjątkowe, bo stoi u podstaw życia, przez co ma wpływ na wiele jego aspektów.
Polska sztuka kulinarna z twistem podbija serca turystów
2024-03-27
Kulinaria coraz częściej występują jako przewodni motyw prezentacji zagranicznych, co związane jest z nadal dynamicznie rozwijającym się trendem turystyki miejskiej i kulturowej. Czy nasz gastronomiczny potencjał jest równie duży jak Neapolu, Marsylii, Barcelony czy Porto?
Tłusty czwartek i inne tradycje karnawałowe Krakowa
2024-02-02
Bale kostiumowe, rauty, reduty, maskarady, wystawne uczty i huczne biesiady… karnawał w Krakowie świętowano barwnie i z rozmachem. Obchodzony od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej, rozpoczynającej okres przygotowań do Wielkanocy, ma swoje początki w starożytnych obrzędach związanych ze świętowaniem nadejścia wiosny.
Czym jest kuchnia krakowska?
2024-02-02
Kuchnia krakowska to bogactwo smaków, na które składają się wpływy wielu kultur – włoskie, orientalne, angielskie, niemieckie, a także francuskie i żydowskie. Wbrew przekonaniom, wcale nie ociekała tłuszczem, była natomiast z dużą ilością pieprzu i kminku oraz na kwaśno.
Kulinarne podróże do Krakowa
2024-01-17
Kraków wzbudza duże zainteresowanie i jak magnes przyciąga dziennikarzy z magazynów turystycznych, blogerów i influencerów. Poza atrakcyjnością dziedzictwa UNESCO i urokliwością miejsc mniej znanych, do odkrywania których Gmina Miejska Kraków zachęca dziennikarzy, interesującym tematem są oczywiście kulinaria. W ubiegłym roku Wydział ds. Turystyki Urzędu Miasta Krakowa zorganizował lub współorganizował kilka wizyt o takim charakterze.