Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Aktualności

Winnica Wawel

Miasto „winne” od wieków, czyli historia trunku w Krakowie

2024-04-15

Kraków kojarzy się z bogatą historią, zabytkami, początkami polskiej państwowości, ale czy wiedzieliście, że posiada też wielowiekowe związki z winem? Zapraszamy do lektury!

Jadalny Kraków Talks 2024

Jadalny Kraków Talks. Rozmowy przy wspólnym stole

2024-04-15

Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie wspólnie z Krakowskim Biurem Festiwalowym zaprasza na „Jadalny Kraków Talks. Od słowa do stołu”. Z zaproszonymi ekspertami będziemy rozmawiać o pomysłach, wyzwaniach i sposobach realizacji jadalnego miasta.

Jadalny Kraków 2024

Jadalny Kraków po raz drugi

2024-04-15

Projekt „Jadalny Kraków” powrócił. To druga edycja inicjatywy, która porusza szeroki i ważny temat suwerenności żywnościowej.

Marian Drew, z cyklu Australiana Still Life, 2003–2011, fotografia, 100 × 125 cm, courtesy M. Drew i Onespace Gallery Brisbane

O jedzeniu w sztuce. Wystawa w MOCAK-u

2024-04-12

Jedzenie w sztuce to 11. wystawa z flagowej serii Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie MOCAK, w której konfrontowane są ważne obszary życia z refleksjami artystów. Wcześniej przyglądano się tematom takim jak: historia, sport, ekonomia, zbrodnia, gender, medycyna, ojczyzna, sztuka, natura, polityka, analizując zawarte w nich prawdy i związane z nimi manipulacje. Jedzenie w tym kontekście jest wyjątkowe, bo stoi u podstaw życia, przez co ma wpływ na wiele jego aspektów.

IBT Berlin gastronomia krakowska

Polska sztuka kulinarna z twistem podbija serca turystów

2024-03-27

Kulinaria coraz częściej występują jako przewodni motyw prezentacji zagranicznych, co związane jest z nadal dynamicznie rozwijającym się trendem turystyki miejskiej i kulturowej. Czy nasz gastronomiczny potencjał jest równie duży jak Neapolu, Marsylii, Barcelony czy Porto?

Tradycje karnawałowe

Tłusty czwartek i inne tradycje karnawałowe Krakowa

2024-02-02

Bale kostiumowe, rauty, reduty, maskarady, wystawne uczty i huczne biesiady… karnawał w Krakowie świętowano barwnie i z rozmachem. Obchodzony od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej, rozpoczynającej okres przygotowań do Wielkanocy, ma swoje początki w starożytnych obrzędach związanych ze świętowaniem nadejścia wiosny.

Głąbik krakowski w słowniku

Czym jest kuchnia krakowska?

2024-02-02

Kuchnia krakowska to bogactwo smaków, na które składają się wpływy wielu kultur – włoskie, orientalne, angielskie, niemieckie, a także francuskie i żydowskie. Wbrew przekonaniom, wcale nie ociekała tłuszczem, była natomiast z dużą ilością pieprzu i kminku oraz na kwaśno.

Kładka ojca Bernatka

Kulinarne podróże do Krakowa

2024-01-17

Kraków wzbudza duże zainteresowanie i jak magnes przyciąga dziennikarzy z magazynów turystycznych, blogerów i influencerów. Poza atrakcyjnością dziedzictwa UNESCO i urokliwością miejsc mniej znanych, do odkrywania których Gmina Miejska Kraków zachęca dziennikarzy, interesującym tematem są oczywiście kulinaria. W ubiegłym roku Wydział ds. Turystyki Urzędu Miasta Krakowa zorganizował lub współorganizował kilka wizyt o takim charakterze.

Kraków, Stare Miasto, Dron

Dwie gwiazdki Michelina dla krakowskiej restauracji

2023-06-20

Po raz pierwszy w historii polska restauracja otrzymała tak wysokie wyróżnienie w słynnym przewodniku Michelina. W sumie, w tegorocznej edycji odnajdziemy 39 rekomendowanych lokali z Warszawy, Poznania i Krakowa.

Bottiglieria 1881 - szef Przemek Klima

Kim jest zdobywca najbardziej prestiżowego kulinarnego wyróżnienia?

2023-06-29

O Bottiglieria 1881 i jej szefie Przemku Klimie zrobiło się głośno w 2020 roku, gdy jako pierwsza krakowska restauracja otrzymali gwiazdkę Michelin. W czerwcu tego roku ponownie znaleźli się na czołówkach mediów, jako najbardziej utytułowana restauracja w Polsce z dwiema gwiazdkami Michelin na koncie.

Znajdź