Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Aktualności

Przewodnik Michelin 2023

Polskie miasta w prestiżowym Przewodniku Michelin

2023-03-23

Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide podpisali porozumienie w sprawie umieszczenia polskich miast w znanym na całym świecie Przewodniku Michelin. Promocją zostały objęte Warszawa, Kraków i Poznań, a także ich okolice.

Targ Pietruszkowy

Naturalnie i lokalnie, czyli misja Targu Pietruszkowego

2022-07-25

Targ Pietruszkowy mieści się w samym sercu krakowskiego Podgórza i opiera się na trzech zasadach: lokalności, naturalności i bezpośredniości. To miejsce, które trzeba poznać!

Pączki

Tradycje karnawałowe Krakowa

2022-02-11

Bale kostiumowe, rauty, reduty, maskarady, wystawne uczty i huczne biesiady… karnawał w Krakowie świętowano barwnie i z rozmachem. Obchodzony od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej, rozpoczynającej okres przygotowań do Wielkanocy, ma swoje początki w starożytnych obrzędach związanych ze świętowaniem nadejścia wiosny.

ciasto, jedzenie, posiłek

Konferencja MADE FOR Restaurant w Małopolskim Ogrodzie Sztuki za nami

2021-09-29

Konferencja MADE FOR Restaurant 2021, która odbyła się 26 października, w Małopolskim Ogrodzie Sztuki – Teatrze im. Juliusza Słowackiego miała za zadanie przygotować restauratorów i branżę gastronomiczną na kolejne lata pracy w nowej rzeczywistości. Jaka powinna być restauracja w 2022 roku? Jak prowadzić rentowny biznes w dobie koronawirusa?

Wręczono nagrody AIG Prix 2020 oraz 2021

2021-06-30

Dnia 22 czerwca 2021 r. w Restauracji Epoka w Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród AIG PRIX, przyznanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Dwie nagrody za 2021 rok powędrowały do Krakowa. Przemysław Klima otrzymał Nagrodę Szefa Przyszłości, a Kajetan Zalewski Nagrodę Sommeliera.

Slow Chef Festival na Targu Pietruszkowym

2021-05-28

Już 5 czerwca 2021 r. rusza pierwsza edycja Slow Chef Festival na Targu Pietruszkowym w Krakowie. Zaproszenie do tego projektu przyjęli najlepsi krakowscy szefowie kuchni. Cykl wydarzeń obejmujący między innymi pokazy gotowania na żywo, organizowany jest przez Slow Food Kraków oraz Fundację Targ Pietruszkowy.

Podsumowanie projektu SlowFood-CE

2021-04-29

Kraków zakończył realizację międzynarodowego projektu SlowFood-CE. Wprawdzie większość działań w ramach projektu została wykonana do połowy 2020 r., ale oficjalnie projekt został rozliczony i zamknięty z końcem kwietnia 2021. Dlatego czas na małe podsumowanie. W trudnym dla gastronomii roku, warto przypomnieć o wyjątkowych produktach regionalnych, z których można komponować wyjątkowe dania.

Konferencja MADE for Restaurant 2021

2021-04-29

Konferencja MADE FOR Restaurant 2021, edycja FIGHTERS odbyła się 20 kwietnia br. i miała na celu przekazanie wiedzy oraz doświadczeń TOP 20 Restauratorów, którzy opowiadając swoje historie sukcesów i porażek w trakcie pandemii, przedstawili osobiste recepty na funkcjonowanie w tych trudnych czasach.

Światowy dzień turystki kulinarnej

2021-04-16

Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej (World Food Travel Day) to ogólnoświatowe święto odbywające się co roku 18 kwietnia, promujące lokalne i regionalne tradycje kulinarne. Tradycję tą zainicjowała World Food Travel Association w 2019 roku. Tegoroczna edycja będzie wyjątkową ze względu na to iż, odbywa się w czasach pandemii, a także dlatego że Polska po raz pierwszy przyłącza się do świętowania.

Podano do stołu! Kolejne spotkanie kulinarne online

2021-04-07

Jakich naczyń używano w domu mieszczańskim w okresie nowożytnym (XVI–XVIII w.)? Jaka zastawa gościła na stołach uboższych mieszkańców, a jakiej używali zamożniejsi? Kto i gdzie w Krakowie wytwarzał naczynia i gdzie można było je nabyć? Odpowiedzi na te pytania będzie można uzyskać podczas spotkania online pt. „Naczynia i sztućce w dawnym domu i w gospodzie” w ramach cyklu „Podano do stołu!”

Znajdź