Aktualności
Czym jest kuchnia krakowska?
2024-02-02
Kuchnia krakowska to bogactwo smaków, na które składają się wpływy wielu kultur – włoskie, orientalne, angielskie, niemieckie, a także francuskie i żydowskie. Wbrew przekonaniom, wcale nie ociekała tłuszczem, była natomiast z dużą ilością pieprzu i kminku oraz na kwaśno.
Kulinarne podróże do Krakowa
2024-01-17
Kraków wzbudza duże zainteresowanie i jak magnes przyciąga dziennikarzy z magazynów turystycznych, blogerów i influencerów. Poza atrakcyjnością dziedzictwa UNESCO i urokliwością miejsc mniej znanych, do odkrywania których Gmina Miejska Kraków zachęca dziennikarzy, interesującym tematem są oczywiście kulinaria. W ubiegłym roku Wydział ds. Turystyki Urzędu Miasta Krakowa zorganizował lub współorganizował kilka wizyt o takim charakterze.
Dwie gwiazdki Michelina dla krakowskiej restauracji
2023-06-20
Po raz pierwszy w historii polska restauracja otrzymała tak wysokie wyróżnienie w słynnym przewodniku Michelina. W sumie, w tegorocznej edycji odnajdziemy 39 rekomendowanych lokali z Warszawy, Poznania i Krakowa.
Kim jest zdobywca najbardziej prestiżowego kulinarnego wyróżnienia?
2023-06-29
O Bottiglieria 1881 i jej szefie Przemku Klimie zrobiło się głośno w 2020 roku, gdy jako pierwsza krakowska restauracja otrzymali gwiazdkę Michelin. W czerwcu tego roku ponownie znaleźli się na czołówkach mediów, jako najbardziej utytułowana restauracja w Polsce z dwiema gwiazdkami Michelin na koncie.
Za nami pierwszy Dzień Obwarzanka
2023-06-19
We wtorek, 20 czerwca odbyła się pierwsza edycja Obwarzanek Day. Z tej okazji Żywe Muzeum Obwarzanka przygotowało kilka atrakcji dla mieszkańców i turystów.
Polskie miasta w prestiżowym Przewodniku Michelin
2023-03-23
Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide podpisali porozumienie w sprawie umieszczenia polskich miast w znanym na całym świecie Przewodniku Michelin. Promocją zostały objęte Warszawa, Kraków i Poznań, a także ich okolice.
Naturalnie i lokalnie, czyli misja Targu Pietruszkowego
2022-07-25
Targ Pietruszkowy mieści się w samym sercu krakowskiego Podgórza i opiera się na trzech zasadach: lokalności, naturalności i bezpośredniości. To miejsce, które trzeba poznać!
Tradycje karnawałowe Krakowa
2022-02-11
Bale kostiumowe, rauty, reduty, maskarady, wystawne uczty i huczne biesiady… karnawał w Krakowie świętowano barwnie i z rozmachem. Obchodzony od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej, rozpoczynającej okres przygotowań do Wielkanocy, ma swoje początki w starożytnych obrzędach związanych ze świętowaniem nadejścia wiosny.
Konferencja MADE FOR Restaurant w Małopolskim Ogrodzie Sztuki za nami
2021-09-29
Konferencja MADE FOR Restaurant 2021, która odbyła się 26 października, w Małopolskim Ogrodzie Sztuki – Teatrze im. Juliusza Słowackiego miała za zadanie przygotować restauratorów i branżę gastronomiczną na kolejne lata pracy w nowej rzeczywistości. Jaka powinna być restauracja w 2022 roku? Jak prowadzić rentowny biznes w dobie koronawirusa?
Wręczono nagrody AIG Prix 2020 oraz 2021
2021-06-30
Dnia 22 czerwca 2021 r. w Restauracji Epoka w Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród AIG PRIX, przyznanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Dwie nagrody za 2021 rok powędrowały do Krakowa. Przemysław Klima otrzymał Nagrodę Szefa Przyszłości, a Kajetan Zalewski Nagrodę Sommeliera.