Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Krakowskie Menu Stołeczne

W ramach projektu „Krakowskie Menu Stołeczne” 21 krakowskich restauracjach można było spróbować dań inspirowanych historią miasta oraz lokalnymi produktami. Krakowskie Menu Stołeczne stanowił element programu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

Krakowskie Menu Stołeczne
Kulinarny Kraków

Krakowskie Menu Stołeczne to autorski pomysł szefa kuchni Adama Chrząstowskiego, który nauczył zawodu wielu krakowskich szefów kuchni i kucharzy. To on przekonał ich do tego, żeby dokładniej przyjrzeli się dziedzictwu kulinarnemu Krakowa. – Historię i kulturę naszego miasta można pokazać także poprzez talerz. Nadany Krakowowi tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 to świetna okazja, by zachęcić do tego restauratorów – mówił Adam Chrząstowski.

Do akcji dołączyło 21 restauracji. Do końca roku można było w nich spróbować przygotowanych specjalnie z okazji Krakowskiego Menu Stołecznego dań. Szefowie kuchni sięgnęli po klasyki: obwarzanka, maczankę czy tort Sachera. Wykorzystali też lokalne produkty: suskę sechlońską, jabłka łąckie, pstrąga ojcowskiego, śmietanę ze Skały, śliwowicę łącką, oscypka czy bryndzę. – To dwa główne kierunki, którymi podążają restauratorzy biorący udział w akcji: część decyduje się na dania inspirowane historią, inne inspiracji szukają w pochodzących z okolic Krakowa produktach – mówił Adam Chrząstowski. Jako pomysłodawca akcji dodawał też, że cieszy go, że wśród propozycji krakowskich szefów kuchni znalazły się też dania budzące wspomnienia z dzieciństwa, jak na przykład małdrzyki.

Krakowskie Menu Stołeczne zagościło w restauracjach: Art, Albertina, Baroque, Biała Róża, Copernicus, Enoteka Pergamin, Filipa 18, Fiorentina, Four w Hotelu Grand Ascot, Grand Signature w Grand Hotelu, Hotel Rubinstein, Kogel Mogel, Miodova, Piano Rouge, Pod Aniołami – Muzeum Smaku, Pod Nosem, Stara Zajezdnia by DeSilva, Szara Gęś, Trezo, Wesele i Wierzynek.

ZOBACZ MENU RESTAURACJI


Restauracje, które wzięły udział w akcji, zostały oznaczone logotypem ESKG 2019. W ramach projektu, goście biorących udział w akcji restauracji mogli również zagłosować na swoje ulubione potrawy z Krakowskiego Menu Stołecznego.

pokaż metkę
Osoba publikująca: Monika Jagiełło
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków
Data publikacji: 2021-09-13
Data aktualizacji: 2021-09-13
Powrót