Kulinarne podróże do Krakowa
Kraków wzbudza duże zainteresowanie i jak magnes przyciąga dziennikarzy z magazynów turystycznych, blogerów i influencerów. Poza atrakcyjnością dziedzictwa UNESCO i urokliwością miejsc mniej znanych, do odkrywania których Gmina Miejska Kraków zachęca dziennikarzy, interesującym tematem są oczywiście kulinaria. W ubiegłym roku Wydział ds. Turystyki Urzędu Miasta Krakowa zorganizował lub współorganizował kilka wizyt o takim charakterze.
Niemcy
W 2023 roku Miasto Kraków gościło Stefana Elfenbeina, piszącego dla miesięcznika Der Feinschmecker (pol. smakosz), który jest też nowojorskim korespondentem gazety Berliner Zeitung, a także jurorem konkursów kulinarnych. Der Feinschmecker to specjalistyczny, niezależny magazyn wydawany od 1975 r. w Hamburgu, który zajmuje się zagadnieniami związanymi z szeroko rozumianym światem kulinariów.
Każdy numer magazynu poświęca swoje strony podróżom, w tym kulinariom i tematom lifestylowym. Co roku wybiera także „Szefa Kuchni Roku”, „Wschodzącą Gwiazdę Roku” i „Restaurację Roku”. Regularnie publikuje rankingi dołączane do magazynu w postaci małoformatowych książek. Rekomendacje magazynu obejmują restauracje, szefów kuchni, kulinarne podróże, aktualne trendy i nowinki, przepisy, wysokiej jakości produkty, a także porady dotyczące trunków. Der Feinschmecker to wiodące źródło kulinarnych inspiracji dla niemieckiego czytelnika. Krakowa w rekomendacjach niemieckiego "smakosza" nie mogło zabraknąć.
We współpracy z Zagranicznym Ośrodkiem Polskiej Organizacji Turystycznej w Berlinie, Kraków zorganizował Stefanowi Elfenbeinowi pobyt w stolicy Małopolski, którego rezultatem jest reportaż „48 godzin w Krakowie". Prowadzi on turystę szlakiem miejsc ciekawych nie tylko dla podniebienia. Dziennikarz ukazał cenne kulturowo zabytki dziedzictwa UNESCO, wybrane przez siebie hotele, w których sam nocował, restauracje, cocktail-bary, winiarnie, sklepy z regionalnym rękodziełem, targi spożywcze, które odwiedził. Jego reportaż w wersji niemieckiej można pobrać TUTAJ w formie PDF lub zobaczyć na stronie internetowej magazynu.
Z kolei Jens von Larcher, reporter, reżyser telewizyjny, przygotował w Krakowie dla telewizji niemieckiej Deutsche Welle dwa obszerne materiały filmowe, jeden na temat dziedzictwa kulinarnego. Zachęcamy do zapoznania się z ciekawym porównaniem tradycyjnego obarzanka z wywodzącym się z kultury żydowskiej bajglem: How the Bagel was invented in Poland.
Wybrane krakowskie lokale znalazły się także w kulinarnym zestawieniu "World's Best Dining Destinations", przygotowanego przez dwujęzyczny (niemiecko-angielski) magazyn "VIP International Traveller". Artykuł można pobrać TUTAJ w formie PDF.
Francja
Legendarnego francuskiego pisarza kulinarnego, Gillesa Pudlowskiego, skusiła do opuszczenia Paryża tegoroczna premiera polskiej edycji MICHELIN Guide, w którym znalazły się krakowskie restauracje, w tym pierwsza w historii polska restauracja wyróżniona dwiema gwiazdkami. Co poza nią spodobało się krytykowi kulinarnemu i pisarzowi w Krakowie? Poniżej można prześledzić jego opowieść (publikacje w języku francuskim):
- Cracovie capitale gourmande
- Cracovie: les plaisirs de l’Oie Grise
- Cracovie: le bon coût de Pod Roza
- Cracovie: le charme désuet de Pod Roza
- Cracovie: un verre et plus au Café Camelot
- Cracovie: les fines saveurs de Krzysztof Was
- Cracovie: le charme historique du Copernicus
- Cracovie: les couleurs du vieux marché