Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Kraków w „pakcie mediolańskim”

Miasto Kraków stało się członkiem zrzeszenia 240 metropolii z 74 krajów, które wdrażają zrównoważone systemy żywnościowe. Przystąpienie do „paktu mediolańskiego” umożliwi w przyszłości m.in. opracowanie krakowskiej polityki żywnościowej poprzez stworzenie zasad zielonych zamówień i dostaw realizowanych przez miejskie instytucje. W kolejnym kroku będzie możliwe utworzenie farmy miejskiej, z której zasobów będą mogli korzystać krakowianie.

Jedzenie
Fot. Ela Marchewka

27 czerwca prezydent Aleksander Miszalski podpisał Pakt na rzecz miejskiej polityki żywnościowej, zwany też „paktem mediolańskim". Został on zainicjowany w Mediolanie, w 2015 r. przy okazji Expo „Wyżywienie planety, energia dla życia".

Pakt mediolański to pomysł na to, jak radzić sobie z zagrożeniami, jakie niosą niestabilna sytuacja na świecie, zmiany klimatyczne, efekt cieplarniany, klęski żywiołowe. Przygotowana w ramach paktu polityka żywnościowa powinna zwiększyć rolę rynków kleparskich, placów targowych z rodzimą, zdrową żywnością, ale i wesprzeć rodzimych rolników.

Głównymi celami paktu jest zdobywanie wiedzy i wymiana doświadczeń między miastami w zakresie zarządzania żywnością, jej produkcji, zakresu dostaw i dystrybucji, np. do miejskich instytucji, a także ograniczenia marnowania, redukcji i gospodarowania odpadami spożywczymi.

Kraków prowadzi już działania wspierające niektóre z obszarów określonych w pakcie, wspierając od lat ogrodnictwo miejskie, edukując mieszkańców w tematyce zdrowej diety, niemarnowania żywności czy lokalności spożywanych produktów.

Jest jeszcze jednak wiele wyzwań, takich, jak wspieranie lokalnych rolników poprzez rozwój i modernizację targowisk miejskich oraz wprowadzanie zielonych zamówień publicznych, wykorzystanie i utrzymanie terenów rolnych w Krakowie jako naturalnego buforu bezpieczeństwa żywnościowego na wypadek sytuacji zagrożenia.

Zmieniająca się rzeczywistość, w tym prognozy dotyczące 2030 roku, które wskazują, że 70 proc. ludności na świecie będzie zamieszkiwała miasta, postępujące zmiany klimatu, sprawiają, że coraz więcej miast zaczyna traktować ten temat bardzo poważnie. Efektem jest opracowywana przez nie polityka żywnościowa.

Polityka ta dotyczy kwestii, z którymi każdy z nas się styka w codziennym życiu:

  • diety – dobrej dla ludzi i dla planety, w tym zwłaszcza żywienia dzieci i młodzieży dostępu do zdrowej, pełnowartościowej i przystępnej cenowo żywności ograniczania skali marnowania żywności, która w naszym kraju jest bardzo wysoka,
  • wspierania lokalnych producentów – rolników, którzy są tak naprawdę gwarantem naszego bezpieczeństwa na wypadek kryzysów, w tym również zabezpieczenia terenów rolnych w planach miejscowych, których Kraków ma najwięcej wśród polskich miast, bo ponad 40 proc.
  • tworzenia sieci nowych targowisk, na których lokalni producenci będą mogli sprzedawać żywność, nadania nowej jakości już istniejącym placom targowym, również jako swego rodzaju centrom życia społecznego, tak, jak to kiedyś bywało, ale również wprowadzanie innych form rozwiązań w zakresie dystrybucji żywności – kooperatywy żywnościowe czy spółdzielnie
  • wprowadzania zielonych zamówień publicznych do instytucji żywienia zbiorowego – szkół, szpitali czy DPS-ów – jako dźwignia gospodarcza o wielkiej mocy, co pokazują doświadczenia miast Europy Zachodniej.

Więcej informacji o założeniach i ramach działania dla miejskiej polityki żywnościowej w dokumentach do pobrania.

 

pokaż metkę
Osoba publikująca: Monika Jagiełło
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków
Data publikacji: 2024-07-23
Data aktualizacji: 2024-07-23
Powrót

Zobacz także

Znajdź