Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Głabik krakowski

To ulubione warzywo krakowian. Taką informację przekazują XIX-wieczne źródła. Podobno jego pierwszy opis sporządził żyjący na przełomie XVIII i XIX wieku hrabia Stanisław Wodzicki, wielki miłośnik botaniki. Natomiast 170 lat temu inny krakowski botanik, profesor i rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego, Florian Sawiczewski zajął się wnikliwą obserwacją głąbika (po staropolsku zwanego łoczygą).

Monika Śląska

Lud krakowski używać zwykł kwaszonych, czyli kiszonych głąbików, które zwłaszcza w czasie upałów, są wybornym, przyjemnie kwaskowatym, orzeźwiającym, chłodzącym i łatwym do strawienia pokarmem; dlatego też tak w domach możniejszych, jak w lepiankach wiejskich, codziennym prawie są posiłkiem, zwłaszcza że i ciecz kwaśna, w której są kiszone, przyjemny i orzeźwiający nastręcza napój” – tak pisał o gląbiku Florian Sawiczewski, w pozycji „Wiadomości o łoczydze w ogólności, a w szczególności o łoczydze krakowskiej” (Kraków 1840).

Głąbik do uprawy wymaga żyznej gleby, w którą bogate okazały się podkrakowskie wsie. Na początku XX wieku wzmożona uprawa głąbika opanowała tereny dzisiejszej Krowodrzy. Tradycyjnie jadano go na surowo – skropionego octem i oliwą lub kiszonego dokładnie tak jak ogórki. Tak przetworzony głąbik był bazą dla lubianej zupy. Niegdyś istotny element krakowskiej kuchni, popularność stracił w latach 60. ubiegłego wieku.

Zapomniany na kilkadziesiąt lat, wraca do łask i lokalnej gastronomii dzięki projektowi Slow Food-CE i staraniom miasta Krakowa. Za nami pierwsze zbiory głąbika, w których udział brali cenieni krakowscy szefowie kuchni – roślina trafiła do ich pracowni, a sami szefowie rozpoczęli poszukiwania sposobu na przyrządzenie głąbika, który zadowoliłby współczesne podniebienia. Trwają starania, aby głąbik ponownie stał się kulinarnym symbolem Krakowa.

Starsi mieszkańcy naszego miasta jeszcze pamiętają to ciekawe warzywo, a Ty?

Wszystko, co musisz wiedzieć o głąbiku krakowskim

Nietypowa i obecnie mało znana odmiana sałaty łodygowej, zwanej także sałatą Karola. Soczysta i chrupiąca. Zarówno liście, jak i łodygi, przekształcające się w pędy kwiatowe, są jadalne na surowo i po obróbce termicznej. Z badań wynika, że głąbik krakowski zawiera aż cztery razy więcej witaminy C niż „zwykła” sałata! Niesprawiający problemów w uprawie głąbik najlepiej zasiać wiosną lub jesienią. Ważne, aby ściąć go przed rozpoczęciem kwitnienia. Przed jedzeniem koniecznie obierz pędy z lekko gorzkiej skórki!

img_2995 (2).jpg
Monika Śląska
img_2999 (2).jpg
Monika Śląska
img_3001 (2).jpg
Monika Śląska
img_3006 (2).jpg
Monika Śląska
img_3010 (2).jpg
Monika Śląska
img_3013 (2).jpg
Monika Śląska
img_3017 (2).jpg
Monika Śląska
img_3018 (2).jpg
Monika Śląska
img_3024 (2).jpg
Monika Śląska
img_3027 (2).jpg
Monika Śląska
img_3030 (2).jpg
Monika Śląska
img_3037 (2).jpg
Monika Śląska
img_3040 (2).jpg
Monika Śląska
img_3043 (2).jpg
Monika Śląska
img_3073 (2).jpg
Monika Śląska
img_3074 (2).jpg
Monika Śląska
img_3076 (2).jpg
Monika Śląska
img_3085 (2).jpg
Monika Śląska
img_3093 (2).jpg
Monika Śląska
img_3095 (2).jpg
Monika Śląska
img_3104 (2).jpg
Monika Śląska
img_3107 (2).jpg
Monika Śląska
img_3110 (2).jpg
Monika Śląska
img_3113 (2).jpg
Monika Śląska
img_3116 (2).jpg
Monika Śląska
img_3120 (2).jpg
Monika Śląska
img_3123 (2).jpg
Monika Śląska
img_3125 (2).jpg
Monika Śląska
img_3126 (2).jpg
Monika Śląska
img_3129 (2).jpg
Monika Śląska
img_3132 (2).jpg
Monika Śląska
img_3137 (2).jpg
Monika Śląska
img_3141 (2).jpg
Monika Śląska
img_3151 (2).jpg
Monika Śląska
img_3158 (2).jpg
Monika Śląska
img_3164 (2).jpg
Monika Śląska
img_3166 (2).jpg
Monika Śląska
img_3170 (2).jpg
Monika Śląska
img_3173 (2).jpg
Monika Śląska
img_3182 (2).jpg
Monika Śląska
img_3196 (2).jpg
Monika Śląska
img_3197 (2).jpg
Monika Śląska
img_3203 (2).jpg
Monika Śląska
img_3209 (2).jpg
Monika Śląska
img_3212 (2).jpg
Monika Śląska
img_3222 (2).jpg
Monika Śląska
img_3223 (2).jpg
Monika Śląska
img_3224 (2).jpg
Monika Śląska
img_3229 (2).jpg
Monika Śląska
img_3230 (2).jpg
Monika Śląska
img_3231 (2).jpg
Monika Śląska
img_3232 (2).jpg
Monika Śląska
img_3235 (2).jpg
Monika Śląska
img_3239 (2).jpg
Monika Śląska
img_3259 (2).jpg
Monika Śląska
zbiory glabika.jpg
Monika Śląska
img_2995 (2).jpg
img_2999 (2).jpg
img_3001 (2).jpg
img_3006 (2).jpg
img_3010 (2).jpg
img_3013 (2).jpg
img_3017 (2).jpg
img_3018 (2).jpg
img_3024 (2).jpg
img_3027 (2).jpg
img_3030 (2).jpg
img_3037 (2).jpg
img_3040 (2).jpg
img_3043 (2).jpg
img_3073 (2).jpg
img_3074 (2).jpg
img_3076 (2).jpg
img_3085 (2).jpg
img_3093 (2).jpg
img_3095 (2).jpg
img_3104 (2).jpg
img_3107 (2).jpg
img_3110 (2).jpg
img_3113 (2).jpg
img_3116 (2).jpg
img_3120 (2).jpg
img_3123 (2).jpg
img_3125 (2).jpg
img_3126 (2).jpg
img_3129 (2).jpg
img_3132 (2).jpg
img_3137 (2).jpg
img_3141 (2).jpg
img_3151 (2).jpg
img_3158 (2).jpg
img_3164 (2).jpg
img_3166 (2).jpg
img_3170 (2).jpg
img_3173 (2).jpg
img_3182 (2).jpg
img_3196 (2).jpg
img_3197 (2).jpg
img_3203 (2).jpg
img_3209 (2).jpg
img_3212 (2).jpg
img_3222 (2).jpg
img_3223 (2).jpg
img_3224 (2).jpg
img_3229 (2).jpg
img_3230 (2).jpg
img_3231 (2).jpg
img_3232 (2).jpg
img_3235 (2).jpg
img_3239 (2).jpg
img_3259 (2).jpg
zbiory glabika.jpg
pokaż metkę
Osoba publikująca: Monika Jagiełło
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2020-05-27
Data aktualizacji: 2021-09-14
Powrót