Tak smakują Święta! Wigilijne potrawy z krakowskich restauracji

Te Święta będą inne, niż zwykle. A gdyby tak odpocząć choć trochę od gotowania? W tym roku można zapomnieć o długich godzinach w kuchni i spędzić ten czas z najbliższą rodziną.  Zamawiając świąteczne potrawy, wspieramy krakowską gastronomię, która od 23.10 działa w bardzo ograniczonym zakresie - wyłącznie na wynos i na dowóz. Wiele krakowskich restauracji przygotowało swoje propozycje wigilijnych dań na wynos. Wystarczy wcześniej je zamówić, by 24 grudnia cieszyć się smakiem wykwintnej wigilii od najlepszych krakowskich szefów kuchni!

Tak smakują Święta! Wigilijne potrawy z krakowskich restauracji
Fot. Mateusz Torbus

U większości krakowian wigilia oznacza bardzo tradycyjną kuchnię. Ta kuchnia jest oczywiście różna, zależnie od tego, z jakiego regionu pochodzą nasi przodkowie, którzy przywieźli ze sobą tę ważną cząstkę lokalnej kulinarnej kultury. W ubiegłym roku pisaliśmy o tym, co w swoich domach gotują na Wigilię krakowscy szefowie kuchni. Dziś te potrawy można zamawiać w ich restauracjach i zabrać do swoich domów!

 

Delikatesy Cameralis to sklep internetowy z przetworami, których autorami są kucharze najlepszych krakowskich restauracji m.in. Albertiny, Bottiglierii 1881, Białej Róży, Solnej 1 czy Trzech Gęsi. W ofercie znajdziemy oliwę ziołową, różne rodzaje hummusu, kiszone jabłka, susz na kompot wigilijny, smalec z wędzonej mangalicy, pasztet z gęsi, tradycyjną kutię, półgęsek sezonowy, powidło śliwkowe, konfiturę z dyni i miód pszczeli. Wszystko najwyższej jakości i o wyjątkowym smaku! Delikatesy zamknięto w eleganckie słoiki z pięknymi etykietami. Być może to dobry pomysł na gwiazdkowy prezent?

 

Laureatka gwiazdki Michelin, restauracja Bottiglieria 1881 przygotowała na Święta dwa wyjątkowe świąteczne kosze z wyrafinowanymi polskimi specjałami i winami. Znalazły się w nich: pasztet z dzika, smalec z wędzonej mangalicy, kiełbasa wiejska, chleb, boczek z pistacjami, hummus, różne sosy, a na deser tarta cytrynowa lub ptysie z kremem z miodu gryczanego i dżemem z rokitnika. Pierwsza wersja kosza zawiera butelkę wina, druga: wino oraz szampana. Z takim Michelinowskim koszykiem na pewno będą to kulinarnie wyjątkowe święta!

 

W ofercie Restauracji Copernicus, której od blisko 20 lat szefuje utalentowany Marcin Filipkiewicz, znalazło sie wiele słodkich świątecznych pozycji, przede wszystkim tortów oraz chlebów. Są też różne rodzaje pasztetów: z kaczki, cielęcy i z sarny, a nawet wersja wegańska. Śledź podawany jest tutaj w różnych wariacjach: w jogurcie z miodem lub bazyliowym pesto, w ofercie nie zabrakło też wigilijnych klasyków: uszek, pierogów i sałatki jarzynowej. 

 

W te Święta w  Albertinie króluje klasyka oraz dziczyzna, która stanowiła podstawę dawnej polskiej kuchni. W świątecznej odsłonie karty znalazły się barszcz czerwony oraz zupa grzybowa, pierogi, uszka i śledzie. Dodatkowo dostępne są tu wyjątkowe wyroby delikatesowe: wędzona szynka i kiełbasa z dzika, wędzony półgęsek, smalec z wędzonej mangalicy, pasztet z jelenia z konfiturą z żurawiny i podwędzane kabanosy jagnięce. Jest też kilka słodkich propozycji: brownie z kardamonem, sernik ze słonym karmelem, makaroniki i tradycyjna kutia. Albertina wprowadziła do sprzedaży także trzy rodzaje boxów wigilijnych dla dwojga, do wyboru tradycyjny, staropolski i szefa kuchni.

 

W ofercie świątecznej restauracji Biała Róża dostępne są wiejskie przetwory z wędzarni szefa kuchni Łukasza Cichego, m.in. kiełbasa, szynka i boczek, a także zimne przekąski, głównie w postaci ryb: śledzia, pstrąga, karpia i sandacza. Są też różne pasztety, pieczone mięsa (schab, karczek) oraz pierogi i uszka. Całości dopełniają klasyczne sałatki (jarzynowa, ziemniaczana), świąteczne zupy (barszcz, żur oraz zupa grzybowa) i dania gorące, gdzie króluje głównie karp w różnych wersjach, ale prócz ryb znajdziecie tam także mięsa: kaczkę, kurczaka i faszerowanego indyka. Jako dodatek możecie zamówić różne sosy np. tatarski oraz chleby, a na deser aromatyczny piernik!

 

Szef Marcin Sołtys z restauracji Filipa 18 przygotował na Święta mnóstwo wigilijnych klasyków, począwszy od barszczu, pierogów i pasztetów, kończąc na kutii i kompocie z suszu. Jeżeli chcecie spróbować czegoś innego, być może zachęci was noga gęsi z sosem sułtańskim lub strudel z łososia w cieście francuskim.

 

Szara Gęś to restauracja, w której zamówić można tradycyjną krakowską kolację wigilijną składającą się z 12 dań. Jest barszcz czerwony, zupa grzybowa, śledzie, pierogi, kapusta z grochem, ryba w galarecie, sandacz po krakowsku, kutia, sernik, makowiec, piernik i kompot z suszu. Można skorzystać także z oferty delikatesów świątecznych, gdzie dostępne są takie dobroci, jak śledzie marynowane, pasztet z dzika, czy zakwas do barszczu. Są też ciasta i mniejsze delikatesowe zestawy wigilijne. Wszystko przygotowane pod hasłem Wigilia po krakowsku przez szefów kuchni z restauracji: Fiorentina, Szara Gęś, Wesele, Kogel Mogel. 

 

W restauracji Solna 1 gotują szefowie Michał Cienki i Wiktor Kowalski. Na tegoroczne Święta proponują oni typowe tradycyjne świąteczne dania: śledzie, pierogi, uszka, krokiety, barszcz, zupę grzybową, kapustę z grochem, kacze udka i pierś z indyka. Są też różne serniki, makowiec z bakaliami w roladzie drożdżowej z lukrem, piernik i oczywiście tradycyjna kutia.

 

Znany z tradycyjnej kuchni Wierzynek proponuje dwa zestaw wigilijne: dla dwojga oraz rodzinny. Znalazły się w nich: pierogi z kapustą i grzybami, pasztet z dziczyzny ze śliwką, uszka z grzybami, barszcz czerwony, sałatka jarzynowa, śledź w oleju, kapusta z grochem, karp panierowany, kaczka pieczoną z jabłkami, bigos z dziczyzny i leśnych grzybów, makowiec z jabłkami i bakaliami oraz keks. W sklepie dostępne są też różne smarowidła, np. smalec z gęsiną, produkty garmażeryjne (pierogi), przekąski, zupy (barszcz, grzybowa i żur), pieczone mięsa (na zamówienie i pakowane próżniowo wraz z sosem) oraz ryby. W kuchni Wierzynka wypiekane będą także klasyczne świąteczne ciasta, takie jak keks, miodownik i makowiec.

 

Pozostajemy na krakowskim Rynku! Restauracja Szara prezentuje bardzo bogatą ofertę świątecznych przystawek na zimno. Należą do nich śledzie, pasztety, tatary i sałatki: jarzynowa i śledziowa. Ponadto zakupić można tutaj rolady z ciasta francuskiego, krokiety z mięsem oraz z kapustą i grzybami, mięsa: pieczony schab, karczek, terrinę z kurczaka, gulasz wołowy. Są też ryby: łosoś, karp i pstrąg oraz wigilijne zupy: barszcz czerwony, zupa rybna i krem z borowików.

 

Szef kuchni restauracji Halicka Eatery&Bar, Miłosz Kowalski, to specjalista od tradycyjnej kuchni polskiej! W tym rogu postanowił jednak wzbogacić tradycję nowym świątecznym twistem. Oprócz typowych zup świątecznych takich jak barszcz, czy grzybowa szef proponuje coś nietypowego: krem z grochu. Dania główne to klasyczny karp, bigos, policzki wołowe, kaczka pieczona i wellington z łososia. Przystawki również są tradycyjne: to śledzie, pasztety, sałatki i karp po żydowsku. Nie zabrakło także dań mącznych takich jak pierogi i uszka, którym towarzyszą krokiety, kulebiaki i kapusta z grochem jako dodatek. Na deser cukiernicy Halickiej szykują sernik, makowiec, piernik lub kutię, ewentualnie chałkę z miodem.

 

Szef kuchni Tomasz Leśniak, właściciel Nota Resto i Bistro Bene, przygotował ofertę pod hasłem Świąteczny Stół Nota_Bene. Znalazł się w niej szeroki wybór zimnych zakąsek, pieczywo z domowej piekarni, świąteczne sałatki i sosy. Wigilijne zupy zakupić można w całych słoikach, a trafiły do nich dwa rodzaje barszczu czerwonego i wigilijny żur. Jako danie główne można wybrać kaczkę lub strudel z łososiem i kapustą z grzybami. Są także inne, bardziej mięsne propozycje, w tym steki. Oprócz tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami są również i takie z kaczką i kasztanami. Nie zabrakło też nieodzownych uszek z grzybami. W cukierni zakupić można sernik z wiśniami, piernik ze śliwkową konfiturą czy makową struclę.

Ponadto w Nota Resto ufundować można świąteczną paczkę, która dostarczona będzie do potrzebujących pomocy seniorów.

 

Zachęcamy Państwa do zapoznania się także z propozycją sprzedaży produktów świątecznych, oferowanych na interaktywnej mapie “W te Święta zamawiam online!”. Jest to serwis przeznaczony dla mieszkańców Krakowa i okolic oraz przedsiębiorców, rzemieślników, rękodzielników i wszystkich osób oferujących świąteczne produkty i usługi. Mapa zawiera informacje dotyczące firm działających w najbliższej okolicy. Mapa z Kiermaszem Świątecznym jest kontynuacją już działających z powodzeniem interaktywnych  map miejskich: Jestem aktywny czy Mapy krakowskiej gastronomii.

pokaż metkę
Osoba publikująca: Katarzyna Płachecka
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków
Zobacz także