Krakowskie Menu Stołeczne
W ramach projektu „Krakowskie Menu Stołeczne” 21 krakowskich restauracjach można było spróbować dań inspirowanych historią miasta oraz lokalnymi produktami. Krakowskie Menu Stołeczne stanowił element programu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.
![Krakowskie Menu Stołeczne](http://plikimpi.krakow.pl//zalacznik/397226/4.jpg)
Krakowskie Menu Stołeczne to autorski pomysł szefa kuchni Adama Chrząstowskiego, który nauczył zawodu wielu krakowskich szefów kuchni i kucharzy. To on przekonał ich do tego, żeby dokładniej przyjrzeli się dziedzictwu kulinarnemu Krakowa. – Historię i kulturę naszego miasta można pokazać także poprzez talerz. Nadany Krakowowi tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 to świetna okazja, by zachęcić do tego restauratorów – mówił Adam Chrząstowski.
Do akcji dołączyło 21 restauracji. Do końca roku można było w nich spróbować przygotowanych specjalnie z okazji Krakowskiego Menu Stołecznego dań. Szefowie kuchni sięgnęli po klasyki: obwarzanka, maczankę czy tort Sachera. Wykorzystali też lokalne produkty: suskę sechlońską, jabłka łąckie, pstrąga ojcowskiego, śmietanę ze Skały, śliwowicę łącką, oscypka czy bryndzę. – To dwa główne kierunki, którymi podążają restauratorzy biorący udział w akcji: część decyduje się na dania inspirowane historią, inne inspiracji szukają w pochodzących z okolic Krakowa produktach – mówił Adam Chrząstowski. Jako pomysłodawca akcji dodawał też, że cieszy go, że wśród propozycji krakowskich szefów kuchni znalazły się też dania budzące wspomnienia z dzieciństwa, jak na przykład małdrzyki.
Krakowskie Menu Stołeczne zagościło w restauracjach: Art, Albertina, Baroque, Biała Róża, Copernicus, Enoteka Pergamin, Filipa 18, Fiorentina, Four w Hotelu Grand Ascot, Grand Signature w Grand Hotelu, Hotel Rubinstein, Kogel Mogel, Miodova, Piano Rouge, Pod Aniołami – Muzeum Smaku, Pod Nosem, Stara Zajezdnia by DeSilva, Szara Gęś, Trezo, Wesele i Wierzynek.
ZOBACZ MENU RESTAURACJI
Restauracje, które wzięły udział w akcji, zostały oznaczone logotypem ESKG 2019. W ramach projektu, goście biorących udział w akcji restauracji mogli również zagłosować na swoje ulubione potrawy z Krakowskiego Menu Stołecznego.