Obwarzanek – nie tylko w biegu

Obwarzanek, jako kulinarny symbol Krakowa, produkt tradycyjny (wypiekany od czasów średniowiecznych), wyróżniony znakiem „Chronione oznaczenie geograficzne”, znakomicie wpisuje się w idee projektu Slow Food CE.

Obwarzanek – nie tylko w biegu
Fot. Elżbieta Marchewka

Sam obwarzanek, stanowiący najpopularniejszą przekąskę w mieście, specjalnej promocji nie potrzebuje. Ważne jednak, by w świadomości zarówno turystów, jak i mieszkańców, zbudować obraz obwarzanka, jako produktu składającego się na dziedzictwo gastronomiczne Krakowa, mającego niezwykle bogatą historię i tradycyjną recepturę.

W ramach projektu Slow Food CE będziemy promować ideę „Obwarzanek – nie tylko w biegu”. Pokażemy, że obwarzankiem można się delektować. Zaproponujemy spożywanie obwarzanka w towarzystwie innych tradycyjnych produktów regionalnych, w formie apetycznych kanapek. Nauczymy młode pokolenie Krakowian wypiekać tradycyjnego obwarzanka. Wreszcie, zadbamy o savoir vivre – podpowiemy w jaki sposób elegancko zjeść króla krakowskich wypieków.

Pierwsze warsztaty „Obwarzanek – nie tylko w biegu” odbyły się na Małym Rynku, 18 maja 2019, w ramach Święta Obwarzanka.

Pokaż metkę
Osoba publikująca: Magdalena Wójcik
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków
Zobacz także