Dziedzictwo kulinarne rozwiń menu

Aktualności rozwiń

Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Dziedzictwo kulinarne

Obwarzanek – okrągły symbol Krakowa

2018-11-06

Niepozorny, okrągły obwarzanek to niewątpliwie najbardziej charakterystyczny krakowski wypiek oraz symbol miasta.

Polewka, pieczeń i leguminy. Jak jadano na Wawelu

2018-11-06

W późnym średniowieczu i renesansie Kraków kwitnie – głównie dzięki wiodącym przez miasto szlakom handlowym. Wraz z kupcami do miasta trafiają nowinki kulinarne. Ważnym odbiorcą sprzedawanych produktów jest dwór królewski.

Slow Food Central Europe - europejski projekt promujący dziedzictwo kulinarne

2018-09-19

Od ponad roku miasto Kraków jest jednym z partnerów projektu Slow Food Central Europe. W ramach tego projektu prowadzone są m.in. badania, które pozwolą na opisać lokalne dziedzictwo kulinarne. Uczestnictwo Krakowa w projekcie ogłoszono 15 września 2017 r., podczas Festiwalu Sera w Bra (Włochy).

Znajdź