Kulinarne dziedzictwo Krakowa

Kuchnia krakowska: maczanka, liptauer i kanapki

Żeby odtwarzać mieszczańską kuchnię krakowską, trzeba sięgnąć do czasów monarchii Austrowęgierskiej – mówi dziennikarka kulinarna Magdalena Kasprzyk-Chevriaux.

Compendium ferculorum – pierwsza polska książka kucharska

Wydane w Krakowie w 1682 r. „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw” to pierwsza zachowana w całości polska książka kucharska.

Handelki: śniadania do północy i piramidalne kanapki u Hawełki

Od lat 90-tych XIX wieku w Krakowie przy sklepach delikatesowych funkcjonowały tzw. „pokoje do śniadań”, czy też „lokale śniadankowe” lub odrębne „handelki śniadankowe”, czynne od godz. 8 do północy.

Faryny - jedzenie uliczne sprzed lat

Jak wyglądało jedzenie uliczne przed kilkoma wiekami? Być może zamiast szukać inspiracji w Azji, czas wrócić do sprawdzonych już krakowskich pomysłów na to, co można przekąsić w biegu…

Obwarzanek – okrągły symbol Krakowa

Niepozorny, okrągły obwarzanek to niewątpliwie najbardziej charakterystyczny krakowski wypiek oraz symbol miasta.

Polewka, pieczeń i leguminy. Jak jadano na Wawelu

W późnym średniowieczu i renesansie Kraków kwitnie – głównie dzięki wiodącym przez miasto szlakom handlowym. Wraz z kupcami do miasta trafiają nowinki kulinarne. Ważnym odbiorcą sprzedawanych produktów jest dwór królewski.

POLECAMY
POLECAMY