Dziedzictwo kulinarne
Miasto „winne” od wieków, czyli historia trunku w Krakowie
2024-04-15
Kraków kojarzy się z bogatą historią, zabytkami, początkami polskiej państwowości, ale czy wiedzieliście, że posiada też wielowiekowe związki z winem? Zapraszamy do lektury!
Tradycje karnawałowe Krakowa
2022-02-11
Bale kostiumowe, rauty, reduty, maskarady, wystawne uczty i huczne biesiady… karnawał w Krakowie świętowano barwnie i z rozmachem. Obchodzony od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej, rozpoczynającej okres przygotowań do Wielkanocy, ma swoje początki w starożytnych obrzędach związanych ze świętowaniem nadejścia wiosny.
Podsumowanie projektu SlowFood-CE
2021-04-29
Kraków zakończył realizację międzynarodowego projektu SlowFood-CE. Wprawdzie większość działań w ramach projektu została wykonana do połowy 2020 r., ale oficjalnie projekt został rozliczony i zamknięty z końcem kwietnia 2021. Dlatego czas na małe podsumowanie. W trudnym dla gastronomii roku, warto przypomnieć o wyjątkowych produktach regionalnych, z których można komponować wyjątkowe dania.
Podano do stołu! Kolejne spotkanie kulinarne online
2021-04-07
Jakich naczyń używano w domu mieszczańskim w okresie nowożytnym (XVI–XVIII w.)? Jaka zastawa gościła na stołach uboższych mieszkańców, a jakiej używali zamożniejsi? Kto i gdzie w Krakowie wytwarzał naczynia i gdzie można było je nabyć? Odpowiedzi na te pytania będzie można uzyskać podczas spotkania online pt. „Naczynia i sztućce w dawnym domu i w gospodzie” w ramach cyklu „Podano do stołu!”
Okrągły jubileusz krakowskiego obwarzanka
2020-10-27
Uwielbiany przez wielu symbol Krakowa obchodzi w tym roku wyjątkowy jubileusz. Mija 10 lat od momentu uzyskania wpisu do rejestru Chronionego Oznaczenia Geograficznego dla Obwarzanka Krakowskiego.
Lokalnie i sezonowo – kuchnia na miarę gwiazdki Michelin
2020-07-23
Nigdy bym się nie zgodził na przyjazd do Krakowa, gdybym nie wierzył, że to miasto ma wielki potencjał – mówi Przemysław Klima – szef kuchni w Bottiglieria 1881, pierwszej krakowskiej restauracji z gwiazdką Michelin.
Zielniki: cieciorka, kuczmerka i sprośne mięsa
2020-05-06
Informacje o tym, co jedli mieszkańcy Krakowa w czasie renesansu możemy czerpać z zielników.
Dawny Kraków na słodko: torty, pierniki i serniki
2020-04-30
Pischinger, Sacher, sernik, strudel, pierniki – te słodkości po dziś dzień są lubiane przez mieszkańców Krakowa. Miasto nadal słynie z cukierni i kawiarni, w których można zjeść znakomite ciasta.
Obwarzanki, kukiełki i chleb prądnicki – pieczywo z historią
2020-04-22
Kraków wciąż może poszczycić się sporą liczbą piekarni, w których chleb powstaje po prostu z mąki, wody i soli, bez użycia polepszaczy. Obok miejsc, które funkcjonują już od dziesiątek lat, pojawiają się kolejne piekarnie, których właściciele rozumieją jak cenny dla polskiego dziedzictwa kulinarnego jest prawdziwy chleb.
Produkty z Małopolski o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym
2020-04-16
Na liście polskich nazw zarejestrowanych w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności znajdują się 42 produkty. Sporo z nich to specjały zgłoszone przez małopolskich producentów.