Dziedzictwo kulinarne rozwiń menu
Aktualności rozwiń
Serwis uzywa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Dziedzictwo kulinarne

Podsumowanie projektu SlowFood-CE

Podsumowanie projektu SlowFood-CE

2021-04-29

Kraków zakończył realizację międzynarodowego projektu SlowFood-CE. Wprawdzie większość działań w ramach projektu została wykonana do połowy 2020 r., ale oficjalnie projekt został rozliczony i zamknięty z końcem kwietnia 2021. Dlatego czas na małe podsumowanie. W trudnym dla gastronomii roku, warto przypomnieć o wyjątkowych produktach regionalnych, z których można komponować wyjątkowe dania.

Podano do stołu! Kolejne spotkanie kulinarne online

Podano do stołu! Kolejne spotkanie kulinarne online

2021-04-07

Jakich naczyń używano w domu mieszczańskim w okresie nowożytnym (XVI–XVIII w.)? Jaka zastawa gościła na stołach uboższych mieszkańców, a jakiej używali zamożniejsi? Kto i gdzie w Krakowie wytwarzał naczynia i gdzie można było je nabyć? Odpowiedzi na te pytania będzie można uzyskać podczas spotkania online pt. „Naczynia i sztućce w dawnym domu i w gospodzie” w ramach cyklu „Podano do stołu!”

Okrągły jubileusz krakowskiego obwarzanka

Okrągły jubileusz krakowskiego obwarzanka

2020-10-27

Uwielbiany przez wielu symbol Krakowa obchodzi w tym roku wyjątkowy jubileusz. Mija 10 lat od momentu uzyskania wpisu do rejestru Chronionego Oznaczenia Geograficznego dla Obwarzanka Krakowskiego. 

Lokalnie i sezonowo – kuchnia na miarę gwiazdki Michelin

Lokalnie i sezonowo – kuchnia na miarę gwiazdki Michelin

2020-07-23

Nigdy bym się nie zgodził na przyjazd do Krakowa, gdybym nie wierzył, że to miasto ma wielki potencjał – mówi Przemysław Klima – szef kuchni w Bottiglieria 1881, pierwszej krakowskiej restauracji z gwiazdką Michelin.

 

Zielniki: cieciorka, kuczmerka i sprośne mięsa

Zielniki: cieciorka, kuczmerka i sprośne mięsa

2020-05-06

Informacje o tym, co jedli mieszkańcy Krakowa w czasie renesansu możemy czerpać z zielników.

Dawny Kraków na słodko: torty, pierniki i serniki

Dawny Kraków na słodko: torty, pierniki i serniki

2020-04-30

Pischinger, Sacher, sernik, strudel, pierniki – te słodkości po dziś dzień są lubiane przez mieszkańców Krakowa. Miasto nadal słynie z cukierni i kawiarni, w których można zjeść znakomite ciasta.

Obwarzanki, kukiełki i chleb prądnicki – pieczywo z historią

Obwarzanki, kukiełki i chleb prądnicki – pieczywo z historią

2020-04-22

Kraków wciąż może poszczycić się sporą liczbą piekarni, w których chleb powstaje po prostu z mąki, wody i soli, bez użycia polepszaczy. Obok miejsc, które funkcjonują już od dziesiątek lat, pojawiają się kolejne piekarnie, których właściciele rozumieją jak cenny dla polskiego dziedzictwa kulinarnego jest prawdziwy chleb.

Produkty z Małopolski o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym

Produkty z Małopolski o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym

2020-04-16

Na liście polskich nazw zarejestrowanych w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności znajdują się 42 produkty. Sporo z nich to specjały zgłoszone przez małopolskich producentów.

Produkty z Małopolski o Chronionej Nazwie Pochodzenia

Produkty z Małopolski o Chronionej Nazwie Pochodzenia

2020-04-16

Na liście polskich nazw zarejestrowanych w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności znajdują się 42 produkty. Sporo z nich to specjały zgłoszone przez małopolskich producentów.

Kaszka krakowska - z tatarskiej jurty na dwór królewski

Kaszka krakowska - z tatarskiej jurty na dwór królewski

2019-12-19

“Kipi kasza, kipi groch. Lepsza kasza niż ten groch. Bo od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów” - głosi dziecięca rymowanka. Jak się okazuje, jest w niej sporo prawdy. Przyjrzyjmy się popularnej niegdyś w Krakowie kaszce krakowskiej.

Znajdź komunikat