Rekomendacje kulinarne rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Jem w Krakowie: Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz na śniadanie zaprasza do siebie. Czyli do Zalipianek, na domowy chleb i wędliny. W których jeszcze krakowskich miejscach się stołuje?

Śniadanie: u siebie

Moje Zalipianki, gdzie sami pieczemy chleb i sami robimy wszystkie wędliny, a omlety z jajek od zielononóżki są wprost wyborne. 

Na kawę: Loch Camelot

Urokliwy zaułek św. Tomasza i urokliwa kawiarnia Loch Camelot, gdzie kawa jest przepyszna. 

Niedzielny obiad: Nota Resto

Nota Resto na ul. Św Krzyża, gdzie można znaleźć fantastyczne sezonowe menu. 

Szybką przekąskę: zapiekanka

Zapiekanki na Placu Nowym – najlepsze o każdej porze dnia i roku.

Wieczorne wyjście ze znajomymi: Nova Resto Bar

Nova Resto Bar na Estery – świetne jedzenie, świetny klimat, to moje ulubione miejsce na wypady z przyjaciółmi.

Na randkę: widoki na Kraków

Spacer na Kopiec Kraka z pięknym widokiem na cały Kraków.

Miejsce, w którym w Krakowie odpoczywam: Lasek Wolski

Lasek Wolski na długie spacery i bieganie. Zielone płuca miasta, gdzie zawsze czuję się wspaniale.

Danie, które najbardziej kojarzy mi się z Krakowem: maczanka

Maczanka po krakowsku – przed laty ulubiony przysmak krakowskich dorożkarzy – dziś najlepszy smak naszego regionu zamknięty w jednej potrawie. Tradycyjnie podaje się ją w kajzerce, ja serwują ją w podpłomyku.

Ewa Wachowicz - producentka i dziennikarka telewizyjna. Miłośniczka gotowania, autorka wielu książek kulinarnych, prowadzi własny program „Ewa gotuje”, emitowany na antenie Polsatu, jest jurorką polskiej edycji Top Chef, a od niedawna jest też właścicielką restauracji Zalipianki Ewa Wachowicz.

 

pokaż metkę
Osoba publikująca: Magdalena Wójcik
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków
Data publikacji: 2018-11-08
Data aktualizacji: 2018-11-08
Powrót

Zobacz także

Znajdź