Jem w Krakowie: Ewa Wachowicz
Ewa Wachowicz na śniadanie zaprasza do siebie. Czyli do Zalipianek, na domowy chleb i wędliny. W których jeszcze krakowskich miejscach się stołuje?
Śniadanie: u siebie
Moje Zalipianki, gdzie sami pieczemy chleb i sami robimy wszystkie wędliny, a omlety z jajek od zielononóżki są wprost wyborne.
Na kawę: Loch Camelot
Urokliwy zaułek św. Tomasza i urokliwa kawiarnia Loch Camelot, gdzie kawa jest przepyszna.
Niedzielny obiad: Nota Resto
Nota Resto na ul. Św Krzyża, gdzie można znaleźć fantastyczne sezonowe menu.
Szybką przekąskę: zapiekanka
Zapiekanki na Placu Nowym – najlepsze o każdej porze dnia i roku.
Wieczorne wyjście ze znajomymi: Nova Resto Bar
Nova Resto Bar na Estery – świetne jedzenie, świetny klimat, to moje ulubione miejsce na wypady z przyjaciółmi.
Na randkę: widoki na Kraków
Spacer na Kopiec Kraka z pięknym widokiem na cały Kraków.
Miejsce, w którym w Krakowie odpoczywam: Lasek Wolski
Lasek Wolski na długie spacery i bieganie. Zielone płuca miasta, gdzie zawsze czuję się wspaniale.
Danie, które najbardziej kojarzy mi się z Krakowem: maczanka
Maczanka po krakowsku – przed laty ulubiony przysmak krakowskich dorożkarzy – dziś najlepszy smak naszego regionu zamknięty w jednej potrawie. Tradycyjnie podaje się ją w kajzerce, ja serwują ją w podpłomyku.
Ewa Wachowicz - producentka i dziennikarka telewizyjna. Miłośniczka gotowania, autorka wielu książek kulinarnych, prowadzi własny program „Ewa gotuje”, emitowany na antenie Polsatu, jest jurorką polskiej edycji Top Chef, a od niedawna jest też właścicielką restauracji Zalipianki Ewa Wachowicz.