Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Jadalny Kraków po raz drugi

Projekt „Jadalny Kraków” powrócił. To druga edycja inicjatywy, która porusza szeroki i ważny temat suwerenności żywnościowej.

Jadalny Kraków 2024
Fot. materiały Zarządu Zieleni Miejskiej

„Jadalny Kraków” to nie tylko „jadalny krajobraz” i rolnictwo miejskie. Projekt porusza też temat lokalności produkcji, z którą wiążą się mniejszy ślad węglowy, lokalne targowiska i krótkie łańcuchy dostaw, które są możliwe np. dzięki kooperatywom żywnościowym. To świadomość związana z szacunkiem do żywności, którą obecnie marnujemy w ogromnych ilościach. To odpowiedzialna i zrównoważona dieta i wiele więcej. Wszystkie te tematy pojawią się w tegorocznej edycji projektu.

Tematem wiodącym, wokół którego toczyć się będą tegoroczne wydarzenia jest „Wspólny stół i relacje”. Oba zagadnienia w naturalny sposób przenikają się. Przy wspólnym stole spotykamy się, by dzielić się jedzeniem. Jedzeniem, z którym łączą nas wspomnienia smaków z dzieciństwa, zapachy ulubionych potraw, ale często również skomplikowane emocje, które to jedzenie w nas wywołuje. Przy wspólnym stole spotykamy się też przede wszystkim z ludźmi i te spotkania bywają i piękne i trudne, a stół bywa miejscem zarówno pojednania jak i wielkiej wojny. O tych właśnie relacjach porozmawiamy w trakcie spotkania eksperckiego otwierającego cykl spotkań, które odbędzie się w sobotę 20 kwietnia w Pałacu Potockich. W trakcie kolejnych toczyć się będą rozmowy o innych niezwykle ważnych kwestiach, takich jak warzywa w diecie dzieci czy niemarnowanie żywności.

Poza ciekawymi rozmowami w projekcie nie zabraknie części praktycznej. Powróci dobrze już znana krakowianom „Szkoła Miejskich Ogrodników”, w ramach której od marca do maja w trakcie pięciu spotkań warsztatowych dowiemy się: jak przetrwać w przednówku, czy da się ugryźć las, jak znaleźć odporność w ogrodzie, a nawet jakie rośliny spotkać możemy w kosmosie. Cykl zamkną warsztaty sadzenia roślin jadalnych łączących kulinaria z kulturą, a dokładnie kulturą i tradycją Gruzji.

Nie mniej ciekawie zapowiada się Jadalny Kraków FEST – 18 maja, na który w tym roku odbędzie się na Wesołej, czyli w rejonie ulicy Kopernika. To tam, wspólnie z ARMK, KBF oraz partnerami projektu, Zarząd Zieleni Miejskiej przygotuje dla uczestników moc atrakcji. Przy wspólnym stole na chętnych czekać będą warsztaty pełne zieleni, smaków i kolorów, dzięki którym nie tylko miło spędzimy czas i poznamy ciekawych ludzi, ale także zdobędziemy nowe umiejętności, a może rozwiniemy nowe hobby. Dla dzieciaków zaś przygotowany będzie jedyny w swoim rodzaju „ogrodniczy plac zabaw”!

Ten rok jest również wyjątkowy za sprawą programu „Ogród z klasą”, który otwiera nabór do kolejnej, trzeciej już edycji. Nabór ruszył 2 kwietnia potrwa do końca maja. Mogą w nim wziąć udział publiczne szkoły podstawowe i przedszkola. Dotychczas w programie udział wzięło 31 placówek, których podopieczni zyskali dzięki programowi wspaniałe „zielone klasy”, będące przestrzeniami nauki, eksploracji i budowania relacji z naturą. To w nich dzieciaki poznają tajemnicze procesy wzrostu roślin, nabywają pierwszych ogrodniczych umiejętności i w końcu tam uczą się szacunku do żywności i pracy związanej z jej powstaniem. Projekt ten stanowi krok milowy w procesie zmiany na „bardziej zielone” – zmiany wśród dzieci, nauczycieli i rodziców. Wspaniałej, pełnej radości i satysfakcji przygody, która nie kończy się wraz ze zdobyciem przez szkołę najwyższego certyfikatu.


„Jadalny Kraków” nabiera rozpędu! Warto śledzić profile społecznościowe Zarządu Zieleni Miejskiej w Krakowie lub zapisać się na ZZM-owy newsletter, by być na bieżąco!

pokaż metkę
Osoba publikująca: Monika Jagiełło
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków
Data publikacji: 2024-04-15
Data aktualizacji: 2024-04-15
Powrót

Zobacz także

Znajdź