Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Wyróżnienia dla 25 najlepszych restauracji w Krakowie

W czwartek, 8 listopada, w Restauracji Pod Różą odbyło się wręczenie plakiet przewodnika Michelin 2018 „Main Cities of Europe”, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego. Podczas wydarzenia 25 najlepszych restauracji z Krakowa odebrało swoje wyróżnienia.

Fot. Daniel Miśko / Miśko Collective

W przewodniku Michelin restauracjom przyznawane są następujące symbole: Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek), Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców) oraz Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny.

W Polsce inspektorzy Michelin pod lupę biorą dwa miasta: Warszawę i Kraków. Na polskim firmamencie mamy jak dotąd jedynie dwie gwiazdki: warszawskie restauracje Atelier Amaro oraz Senses, na pierwszą krakowską gwiazdkę przyjdzie nam pewnie jeszcze sporo poczekać. Tytułem Bib Gourmand jak dotąd w Krakowie może poszczycić się jedynie Zazie Bistro. Innym restauracjom przyznano zaś symbole sztućców. Wśród najlepszych krakowskich restauracji zadebiutowały w tym roku lokale: Albertina, Leonardo oraz Karakter.

3 komplety sztućców: Copernicus, Trzy Rybki;

2 komplety sztućców: Kogel Mogel, Pod Baranem, Jarema, Amarylis, Cyrano de Bergerac, Corse, Studio Qulinarne, Szara Kazimierz, Szara, Albertina, Leonardo;

1 komplet sztućców: Karakter, Pod Nosem, Bianca, La Campana, Farina, Del Papa, Bottiglieria 1881, Zazie, Miodova, Hana Sushi, Zakładka, Sąsiedzi;

Restauracja Studio Qulinarne dodatkowo została odznaczona kolorem czerwonym, za wyjątkowo przyjemną atmosferę.

Plakiety przewodnika Michelin to dekoracyjne elementy, które pozwolą klientom zidentyfikować restauracje wyróżnione w przewodniku Michelin 2018 „Main Cities of Europe”. Plakiety są potwierdzeniem przynależności do grona ponad 20 tysięcy restauracji na świecie, wyróżnionych w czerwonym przewodniku. Projekt wystartował trzy lata temu dla kilkunastu krajów na świecie, m.in.: Belgii, Francji, Niemiec, Portugalii, Wielkiej Brytanii i Włoch.

pokaż metkę
Osoba publikująca: Magdalena Wójcik
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków
Data publikacji: 2018-11-09
Data aktualizacji: 2018-11-09
Powrót

Zobacz także

Znajdź