Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Krakowskie restauracje świętują rocznicę odzyskania niepodległości

Z okazji rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, wybrane restauracje z Krakowa wprowadziły na tydzień od 11 do 17 listopada specjalne dania w kolorze flagi i zapraszają gości do kulinarnej celebracji. Tydzień Kuchni Polskiej, organizowany przez sieć hurtowni MAKRO Polska, jest jednym z wydarzeń towarzyszących projektowi Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019, w ramach współpracy partnerskiej.

Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się w dniach 11-17 listopada w wybranych lokalach w całym kraju, m.in. w Warszawie, Krakowie, Zakopanem i na Podhalu, Trójmieście i na Pomorzu oraz we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku. Wyselekcjonowane restauracje wprowadziły do menu specjalne biało-czerwone dania, inspirowane kuchnią polską. W ten sposób zapraszają gości do kulinarnej celebracji rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.
Restauracje biorące udział w Tygodniu Kuchni Polskiej znajdują się na krakowskim szlaku kulinarnym. Szefowie kuchni zapraszają mieszkańców i turystów na wędrówkę po bardziej i mniej znanych smakach lokalnej kuchni. W kartach dań ich lokali pojawiły się bowiem zinterpretowane na nowo, zapomniane już receptury, a każdy przepis został poddany nowej, kulinarnej przemianie, z wykorzystaniem regionalnych składników. W efekcie goście na talerzu dostają historyczną potrawę w nowoczesnym wydaniu.
Na Tydzień Kuchni Polskiej i szlak kulinarny w Krakowie zapraszają:
Restauracja MAK Bread&Coffee w hotelu Puro, ul. Halicka 14a;
Restauracja Halicka Eatery&Bar w hotelu Puro, ul. Halicka 14 a;
Restauracja W Starej Kuchni, ul. św. Tomasza 8;
Restauracja Stodoła 47, ul. Floriańska 47;
Restauracja Pod Baranem, ul. św. Gertrudy 21;
Restauracja Piwnica Wolnica, Plac Wolnica 11;
Restauracja Kogel Mogel, ul. Sienna 12;
Restauracja Introligatornia Smaku, ul. Józefa 20;
Restauracja Trzy Rybki w Hotelu Starym, ul. Szczepańska 5;
Restauracja Handelek, ul. św. Filipa 16/2;
Restauracja Gościnna Chata, ul. Sławkowska 10;
Restauracja Folk, ul. Piastowska 22;
Hotel Dwór, Sieraków Sieraków 233, Dobczyce;
Restauracja Biała Róża, ul. Straszewskiego 16;
Restauracja Awiw, ul. Szeroka 13;
Albertina Restaurant & Wine, ul. Dominikańska 3.
Odwiedzając restauracje na szlaku i próbując dań z historią, można wziąć udział w konkursie. Wystarczy zrobić zdjęcie dania i wrzucić je na swój profil na Facebooku lub Instagramie z oznaczeniem #polskieskarbykonkurs. Już jedno zdjęcie gwarantuje nagrodę! Lista restauracji, zasady konkursu oraz informacje o nagrodach znajdują się na stronie www.polskieskarby.pl.
Konsumenci mogą również oddać głos na najlepszą restaurację biorącą udział w Szlaku. Biorąc pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę na stronie programu mogą ocenić ją w skali od 1 do 5. Lokale, które zdobędą największą średnią liczbę głosów, otrzymają tytuł Najlepszej Restauracji programu Polskie Skarby Kulinarne.
Celem programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez MAKRO Polska, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz sprawienie, by bardziej docenili oni kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania również mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych.

pokaż metkę
Osoba publikująca: Magdalena Wójcik
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków
Data publikacji: 2019-11-14
Data aktualizacji: 2019-11-14
Powrót

Zobacz także

Znajdź