Kulinarne dziedzictwo Krakowa
Królowa Bona i jej kulinarna spuścizna
2018-12-20
Wokół postaci królowej Bony i jej wpływu na rozwój polskiej kultury kulinarnej, urosło sporo legend.
Obiady kiermaszowe profesorów Uniwersytetu Jagiellońskiego
2018-12-20
O tym, co jadano w Krakowie przed wiekami sporo wiemy z opisów dawnych uroczystości. W średniowieczu regularnie odbywały się tzw. obiady kiermaszowe Profesorów Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Cieciorka i karczochy – co uprawiano na terenie obecnego Krakowa
2018-12-20
Ogromny wpływ na rozwój rolnictwa i ogrodnictwa w Krakowie miały klasztory, a szczególnie benedyktyni z Tyńca i cystersi z Mogiły.
Kuchnia Barbary Radziwiłłówny: podroby i fiołki
2018-12-20
Druga żona Zygmunta Augusta, Barbara Radziwiłłówna była traktowana przez króla nieporównywalnie lepiej niż pierwsza, Elżbieta. „Dziwi tu wszystkich jakim kosztem i zbytkiem król żonę utrzymuje, co budzi niechęć powszechną” – relacjonował Jan Lang, poseł cesarza Ferdynanda Habsburga, wizytę w Wilnie w 1549 r.
Z krakowskiej spiżarni: śliwki na kilka sposobów
2018-12-20
Wyposażenie dawnej krakowskiej spiżarni było dowodem na kwalifikacje małżeńskie pani domu. Ceremoniał związany z zaopatrywaniem spiżarni pokazać można na przykładzie tego, jak przygotowywano przetwory ze śliwek.
Mak, korzenie i kasza gryczana, czyli orientalne wpływy na krakowskim stole
2018-12-20
Wpływy orientalne są jednymi z najwcześniejszych, jakie można odnotować w kulinariach Krakowa. Wszystko to przez obecność miasta na najważniejszych szlakach handlowych średniowiecznej Europy.
Krakowianie warzą piwo: od średniowiecznego marcowego po IPA
2018-12-17
Przez wieki to piwo było najpopularniejszym napojem. Pijano je na zimno i grzane. Sięgały po nie wszystkie warstwy społeczne.
Placki z serem, „pirogi” i pieczywo – kuchnia Jadwigi i Władysława Jagiełły
2018-12-17
Jadwiga i Władysław Jagiełło jadali osobno – król preferował posiłki w wyłącznie męskim gronie, królowa zaś często podejmowała przy stole gości.
Żurfiksy i fajfy: życie towarzyskie dawnych krakowian
2018-12-17
W XVIII w. krakowianie spotykali się głównie w domach. Restauracji było niewiele, zazwyczaj mieściły się przy hotelach i korzystali z nich głównie przybysze.
Bale i miejskie uroczystości XIX-wiecznego Krakowa
2018-12-16
Popularne wśród spragnionych rozrywki i plotek mieszkańców Krakowa XIX w. były bale. W karnawale odbywały się niemal codziennie, nawet w trudnych latach XIX w.