Kulinarny Kraków

Pierogi, tatar i żurek – garść klasyków

Kraków oferuje głodnemu – temu dosłownie i temu kulinarnych wrażeń – turyście tysiące opcji. Znaleźć tu można lokale z każdej półki i na każdą kieszeń, reprezentujące szeroki przekrój kuchni: od codziennej, barowej gastronomii polskiej i międzynarodowej, przez kuchnie etniczne, aż po miejsca ze światowymi ambicjami.

Nocne życie Krakowa: legendarne miejsca i modne nowinki

Życie nocne Krakowa zdążyło w ciągu ostatnich lat, dzielących nas od zmiany systemu, przejść przez kilka znaczących faz. Każda z nich dołożyła swój fragment do legendy, jaką obrosła krakowska skłonność do hedonizmu.

Co w krakowskich kulinariach piszczy?

Kalendarz krakowskich imprez kulinarnych jest coraz ciekawszy. Targi, degustacje, spotkania, wykłady, kolacje ze znakomitymi szefami kuchni z innych miast, otwarcia nowych restauracji – gdzie szukać informacji o tym, co aktualnie dzieje się w mieście?

Od Barcelony po Flisaka: krakowskie bary mleczne

Pierwszy bar mleczny, "Mleczarnię Nadświdrzańską", otworzył w 1896 r. w Warszawie hodowca krów Stanisław Dłużewski. Nazwa wzięła się stąd, że menu składało się przede wszystkim z dań mlecznych i jarskich. Kilkadziesiąt lat później było ich w Polsce prawie 40 tysięcy.

Wigilia w Krakowie: grzyby, ryby i mak

Kolacja wigilijna to niewątpliwie w większości polskich domów najważniejszy posiłek w roku. W wielu domach do wigilijnych zwyczajów podchodzi się dość restrykcyjnie i przyrządza tradycyjne potrawy, które nie goszczą na stole w żaden inny dzień roku.

Od fine diningu po street food: imprezy kulinarne w Krakowie

Krakowska scena restauracyjna kwitnie. W każdym tygodniu można znaleźć informacje o nowych, otwierających się właśnie restauracjach, a kalendarz kulinarnych wydarzeń puchnie od degustacji, spotkań i targów.

Książki kulinarne rodem z Krakowa

Kraków – miasto literatury UNESCO – może poszczycić się także kilkoma świetnymi książkami o tematyce kulinarnej.

Na straganie w dzień targowy – Stary Kleparz i okolice

Historia handlu na Kleparzu sięga średniowiecza. Dziś Plac Targowy Stary Kleparz jest jednym z najbarwniejszych i różnorodnych krakowskich targowisk, gdzie można kupić zarówno warzywa od okolicznych rolników, jak i transportowane samolotem dojrzałe mango, czy inne delikatesy z różnych zakątków świata.

Z niejednego pieca – Kraków pachnący chlebem

Przez wieki Kraków był miastem zamieszkanym przez wiele grup etnicznych, co w istotny sposób wpłynęło na charakter podawanych tu dań. Jednak przez wieki i niezależnie od realiów historycznych jednym z najważniejszych pokarmów jest chleb.

Maczanka, zapiekanki i kiełbaski – ukochany street food krakowian

Jedzenie uliczne w istotny sposób rewolucjonizuje gastronomię. Wyznacza trendy, ale i bardzo szybko reaguje na to, co akurat jest modne. Są jednak pewne dania, które w Krakowie ciągle nie wyszły z mody.

POLECAMY