Kulinarny Kraków

Małopolski Szlak Winny - historia zamknięta w butelce

To w okolicach Krakowa rozpoczyna się historia wina w Polsce. Winorośle uprawiano na zboczach Wzgórza Wawelskiego już w X wieku, a przez Kraków przebiegały najważniejsze szlaki handlowe, którymi już od czasów rzymskich podróżowały także beczki z winem. Dziś tradycja produkcji wina powraca na tereny Małopolski.

Od bajgla do szakszuki. Kuchnia żydowska i izraelska w Krakowie

Gęsi pipek, gefilte fish, bajgle, chałka, latkes i pastrami. To tylko niektóre z dań, które zagościły w Krakowie dzięki zamieszkującym go Żydom. Spacerując urokliwymi uliczkami Kazimierza nie sposób nie trafić do którejś z restauracji podających dania popularne w Izraelu. Hummus, falafel i szakszuka podbiły serca nie tylko mieszkańców, ale i turystów.

Kulinarne perełki Krakowa - spróbuj najlepszej kuchni

Niełatwo jest opisać pokrótce bogatą historię Krakowa – dawnej stolicy, miasta leżącego niegdyś na głównych szlakach handlowych, zamieszkałego przez szereg nacji, z których niemal każda miała wpływ na jego kulturę, od architektury, po kulinaria.

Chodźże na plac. Zakupy po krakowsku

Już od średniowiecza rytm życia Krakowa wyznaczały jarmarki. Z racji położenia miasta na najważniejszych szlakach handlowych, zaopatrywali się na nich nie tylko mieszkańcy, ale i kupcy z całego świata, którzy załatwiali tu swoje interesy. Codzienne zakupy robiono z kolei na placach targowych.

Pierogi, tatar i żurek – garść klasyków

Kraków oferuje głodnemu – temu dosłownie i temu kulinarnych wrażeń – turyście tysiące opcji. Znaleźć tu można lokale z każdej półki i na każdą kieszeń, reprezentujące szeroki przekrój kuchni: od codziennej, barowej gastronomii polskiej i międzynarodowej, przez kuchnie etniczne, aż po miejsca ze światowymi ambicjami.

Nocne życie Krakowa: legendarne miejsca i modne nowinki

Życie nocne Krakowa zdążyło w ciągu ostatnich lat, dzielących nas od zmiany systemu, przejść przez kilka znaczących faz. Każda z nich dołożyła swój fragment do legendy, jaką obrosła krakowska skłonność do hedonizmu.

Co w krakowskich kulinariach piszczy?

Kalendarz krakowskich imprez kulinarnych jest coraz ciekawszy. Targi, degustacje, spotkania, wykłady, kolacje ze znakomitymi szefami kuchni z innych miast, otwarcia nowych restauracji – gdzie szukać informacji o tym, co aktualnie dzieje się w mieście?

Od Barcelony po Flisaka: krakowskie bary mleczne

Pierwszy bar mleczny, "Mleczarnię Nadświdrzańską", otworzył w 1896 r. w Warszawie hodowca krów Stanisław Dłużewski. Nazwa wzięła się stąd, że menu składało się przede wszystkim z dań mlecznych i jarskich. Kilkadziesiąt lat później było ich w Polsce prawie 40 tysięcy.

Wigilia w Krakowie: grzyby, ryby i mak

Kolacja wigilijna to niewątpliwie w większości polskich domów najważniejszy posiłek w roku. W wielu domach do wigilijnych zwyczajów podchodzi się dość restrykcyjnie i przyrządza tradycyjne potrawy, które nie goszczą na stole w żaden inny dzień roku.

Od fine diningu po street food: imprezy kulinarne w Krakowie

Krakowska scena restauracyjna kwitnie. W każdym tygodniu można znaleźć informacje o nowych, otwierających się właśnie restauracjach, a kalendarz kulinarnych wydarzeń puchnie od degustacji, spotkań i targów.

POLECAMY
POLECAMY