Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Książki kulinarne rodem z Krakowa

Kraków – miasto literatury UNESCO – może poszczycić się także kilkoma świetnymi książkami o tematyce kulinarnej.

Książki kucharskie wydają celebryci, szefowie kuchni, blogerzy i dziennikarze. Nie inaczej jest w Krakowie. Najpoczytniejsze autorki książek kucharskich związane z miastem to niewątpliwie Anna Starmach i Ewa Wachowicz. W październiku 2018 premierę miała najnowsza książka Starmach, tym razem poświęcona przepisom na dania, które świetnie sprawdzą się na kolację. W przypadku Ewy Wachowicz po m.in. „Sałatkach” i „Ciastach” przyszedł czas na wydane w 2017 r. „Obiady”, a fanów restauratorki i jurorki programów ucieszy też kalendarz.

Szereg książek kucharskich wydała też Dominika Wójciak, blogerka prowadząca „Kulinarne bezdroża” i zwyciężczyni III edycji Master Chefa, którą można spotkać na regularnie organizowanych warsztatach kulinarnych. Ostatnia wydana przez nią pozycja to „Prosto, pysznie, do pudełka” (Pascal, 2018).

Cztery książki na swoim koncie ma duet Gotowanie z pasją, czyli Grzegorz Targosz i Paweł Łukasik. Pierwsza „Kipi kasza”, 105 przepisów na dania z kaszą, ukazała się w 2015 roku, potem panowie zajęli się „Retro warzywami” i „Dynią”, a ostatnio wraz z załogą Streat Slow Food na ruszt wrzucili burgery („BurgerDream”, 2017).

Szturmem rynek wydawniczy wziął Bartek Kieżun, czyli Krakowski Makaroniarz. Jego „Italia do zjedzenia” niebawem doczeka się drugiego, poszerzonego wydania, a w 2019 roku na półki księgarń trafi książka poświęcona kuchni portugalskiej. Kieżun ma już pomysł na kolejne dwie książki.

Ulubionym przepisom na jajka poświęcona jest książka właścicielek „Rannego ptaszka”, czyli Kasi i Zosi Pilitowskich. Mama i córka o pomysły na przyrządzenie jajek wypytały też kilku mieszkańców Krakowa.

Osoby, które lubią czytać o jedzeniu powinny sięgnąć po wydane już jakiś czas temu książki Roberta Makłowicza, lub Wojciecha Nowickiego, kuratora i recenzenta kulinarnego „Gazety Wyborczej”. Z kolei w listopadzie 2018 ukazał się wywiad-rzeka z prof. Jarosławem Dumanowskim, który spisała Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, dziennikarka współpracująca m.in. z „Gazetą Wyborczą”, „Ustami” i culture.pl („Kapłony i szczeżuje”, Czarne, 2018).

pokaż metkę
Osoba publikująca: Magdalena Wójcik
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków
Data publikacji: 2018-11-08
Data aktualizacji: 2018-11-08
Powrót

Zobacz także

Znajdź