Krakowskie Menu Stołeczne: lista restauracji
W 21 krakowskich restauracjach spróbować można dań inspirowanych historią miasta oraz lokalnymi produktami. Krakowskie Menu Stołeczne to element programu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.
Do akcji dołączyło już 21 restauracji, w których do końca roku będzie można spróbować przygotowanych specjalnie z okazji Krakowskiego Menu Stołecznego dań.
Więcej informacji o Krakowskim Menu Stołecznym można znaleźć na kulinarny.krakow.pl.
Troć wędrowna, majonez z rukoli, chips ze skorzonery
Barszcz czerwony, botwinka, mus z fasoli Piękny Jaś, pierogi z wołowiną
Udko z kaczki, knedel ze śliwkami, suska sechlońska, marchew confit
Małdrzyki krakowskie, lody twarogowe, słonecznik, karmel
Wolno gotowane ratki cielęce
Jaja przepiórcze, świeże zioła, majonez szczawiowy, grzanka razowa
Zupa z botwiny z wędzonką lisiecką
Kapłon pieczony
Młody ziemniak z ogniska, jabłko, szczypior, sos z ciemnego piwa
Keks z bakaliami
Truskawki, czekolada, lody sernikowe
Studzienina: wieprzowina, obwarzanek, twaróg, ocet
Maczanka Krakowska – Przysmak Dorożkarzy: karczek, cebula, kminek, bułka wodna
Sacher z morelami: ciasto czekoladowe, dżem morelowy
Polenta z bryndzą, szalotka, suska sechlońska, galaretka wiśniowa
Zuba kminkowa z jajkiem i kwaśną śmietaną
Pierś z bażanta, marchew, czarnuszka, kasza krakowska, sos kaparowy
Lincki tort kruchy
Pieczywo naszego wypieku
Masło ziołowo – czosnkowe, domowa leberka, wegetariański smalec z suską sechlońską
Łosoś jurajski z ćwikłą i kawiorem z łąckich jabłek
Bisque z rzecznych raków z wołowymi flaczkami i majerankiem
Cielęcina marynowana w lipowym miodzie z ozorkami, gazowanym puree z pasternaka i struclą z ziemniaków
Miodownik (chonek łejkech) z kaszą manną, krakowskimi makaronikami i lodami z palonego masła
Galareta z jagnięciny
Flaki cielęce
Ozory wołowe w sosie kaparowym
Miodownik
Śledź, mąka żytnia, koperek, jabłka, cydr, kurki
Kminek, bulion jagnięcy, ziemniaki, śmietana
Ossobuco z jelenia, warzywa, wino czerwone, kapusta, kasza krakowska, jałowiec
Nugat, orzechy włoskie, czekolada, jogurt, mleko, popcorn
Pstrąg Ojcowski podany z piklowanym ogórkiem, gorczycą, kwaśną śmietaną i koperkiem
Domowe pierogi faszerowane pieczonymi ziemniakami, wędzonym bundzem, podane z dojrzewającą słoniną i oliwą chrzanową
Golonka podana z puree z kapusty, gołąbkiem faszerowanym czarną soczewicą i esencją z jałowca
Krakowski sernik
Tatar wołowy, pikle, marynowane kurki, olej szczypiorkowy, musztarda
Bulion kurkowy, jajko w koszulce, jarmuż
Pierś z kaczki, pasternak, anyż, sos rozmarynowy, pieczony ziemniak
Mus z twarogu koziego, orzechy, owoce leśne
Grand Signature w Grand Hotelu
Pstrąg ojcowski wędzony drewnem bukowym, jabłko z Raciechowic, nać selera, gorczyca, dresing cytrusowy, lody z bryndzy
Żur Krakowski, jagnięcina podhalańska, kiszone rydze z gminy Uście Gorlickie, crème fraiche, jajko zielononóżki kuropawianej
Maczanka po Krakowsku, ogórek zakwaszany octem z jabłek z Raciechowic, drożdżówka piwna z kminem, mus jabłkowy z cydrem
Kremówka Krakowska, beza, grapefruit, chips nugatowy
Śledź, mus szczypiorkowy, cebula, czerwony pieprz
Tatar wołowy, jajko przepiórcze, marynowane prawdziwki
Gęś, biała kapusta, domowa żurawina, sos miodowy
Domowe ciastko czekoladowe, sorbet malinowy
Deska specjałów Kogla Mogla (smalec z gęsi, wędzona pierś z kaczki, kiełbasa wiejska, pasztet z gęsiej wątróbki), ogórek kiszony faszerowany, kiszona kapusta, majonez lubczykowy, piklowana szalotka, ziarno gorczycy
Chłodnik z buraka, jajo przepiórcze, ogórek konserwowy, rzodkiewka, oliwa koperkowa
Biodrówka wieprzowa, kasztan , cebula, gołąbek z kaszą gryczaną, sos truflowy
Mus pistacjowy, biała czekolada, sorbet malinowy, sos malinowy
Panna cotta: kwaśna śmietana ze Skały, ogórek, koperek, żel ze śliwowicy łąckiej
Krakowskie cappucino: cappucino z raków, słona magdalenka
Wątróbka cielęca z jabłkiem z Raciechowic: smażona wątróbka, jabłka w dwóch odsłonach, wytrawny tort ziemniaczany
„Krakowska kremówka”: chrupiące ciasto, domowy budyń, galaretka z malin z Brzeznej
Kaszanka na pieczonym jabłku Łąckim z galaretką z kiszonego ogórka i prażoną cieciorką
Krem z buraka z bryndzą
Talerz serów z gospodarstwa ekologicznego Wańczykówka z konfiturą z rokitnika i suszonymi morelami
Pierogi ruskie z cebulką, boczkiem, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem
Konfitowana pierś z kaczki z sosem agrestowym, frytkami z pietruszki, jarmużem i marynowaną kalarepą
Łosoś jurajski na purée z selera ze szpinakowym kaszotto i musem malinowym
Łąckie jabłka pod kruszonką podawane na gorąco z lodami o smaku polskiej dzikiej róży
Lody Piano Rouge: lody o smaku polskiej dzikiej róży, lody waniliowe, maliny, biała czekolada, kruszonka korzenna
Poczęstunek: tartinka na razowym wiejskim chlebie ze smalcem szlacheckim według klasztornej receptury
Kabanos z sarny sprawiony po myśliwsku, podany w ogniu z krakowską kukiełką, marynowanym rydzem i śliwą macerowaną w korzennych przyprawach i czerwonym winie
Polewka rozmarynowa na złotych dukatach według Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, podana z kluseczkami kładzionymi
Comber z jelenia marynowany w jarzynach i leśnych ziołach
Pieczony w żywym ogniu drzewa bukowego podany z sosem myśliwskim, pieczonymi burakami i tradycyjną kaszą gryczaną
Wytworny sernik krakowski z bakaliami z musem z leśnych malin
Bundz z pomidorami i ziołami
Chłodnik ze szczawiu
Pierogi z bryndzą
Biodrówka z jagnięciny podhalańskiej z kapustą i z sosem z suski sechlońskiej
Piszinger
Stara Zajezdnia Kraków by DeSilva
Flaczki po krakowsku
Potrawka z gęsich żołądków
Kaczka pieczona po krakowsku z sosem grzybowym i prażoną kaszą
Plastry wędzonej gęsi, orzech włoski, oliwa truflowa
Chłodnik z pieczonego buraka, peklowana gęsina, pędy młodych warzyw
Pieczona nóżka z gęsi, czerwona kapusta, prażony jarmuż
Słodki obwarzanek, śmietankowy krem, orzech w karmelu
Żurek na domowym zakwasie, borowiki z Wiśniowej
Plastry polędwicy krzyżowej z Liszek macerowanej i dyminonej na sianie, olej lniany, rukola, opieńki marynowane, sumak, kukiełka lisiecka
Półgęsek owsiany
Kiszona domowa czerwona kapusta z Szreniawy
Konfitowany ziemniak w tłuszczu gęsim
Jus drobiowy z szuszonymi owocami ze Szczyrzyca
Rum-chałka
Kogel Mogel
Sobert cytrynowy
Truskawka
Żel z jeżyn
Śledź z cebulą, ogórkiem kiszonym i olejem lnianym
Krem ze szparagów z razowymi grzankami
Sandacz na kaszotto z porem i zielonym pesto
Truskawki pod waniliowym koglem moglem
Gołębia pierś - kasza gryczana - esencja z gołębia
Zupa kminkowa - kiełbasa krakowska - obwarzanek - crème fraîche
Dzik - otrzewna - cydr - trawa żubrowa - jałowiec
Legumina - konfitura z leśnych owoców