Kulinarny Kraków
Od Barcelony po Flisaka: krakowskie bary mleczne
2018-12-17
Pierwszy bar mleczny, "Mleczarnię Nadświdrzańską", otworzył w 1896 r. w Warszawie hodowca krów Stanisław Dłużewski. Nazwa wzięła się stąd, że menu składało się przede wszystkim z dań mlecznych i jarskich. Kilkadziesiąt lat później było ich w Polsce prawie 40 tysięcy.
Wigilia w Krakowie: grzyby, ryby i mak
2018-12-16
Kolacja wigilijna to niewątpliwie w większości polskich domów najważniejszy posiłek w roku. W wielu domach do wigilijnych zwyczajów podchodzi się dość restrykcyjnie i przyrządza tradycyjne potrawy, które nie goszczą na stole w żaden inny dzień roku.
Od fine diningu po street food: imprezy kulinarne w Krakowie
2018-11-09
Krakowska scena restauracyjna kwitnie. W każdym tygodniu można znaleźć informacje o nowych, otwierających się właśnie restauracjach, a kalendarz kulinarnych wydarzeń puchnie od degustacji, spotkań i targów.
Książki kulinarne rodem z Krakowa
2018-11-08
Kraków – miasto literatury UNESCO – może poszczycić się także kilkoma świetnymi książkami o tematyce kulinarnej.
Z niejednego pieca – Kraków pachnący chlebem
2018-11-05
Przez wieki Kraków był miastem zamieszkanym przez wiele grup etnicznych, co w istotny sposób wpłynęło na charakter podawanych tu dań. Jednak przez wieki i niezależnie od realiów historycznych jednym z najważniejszych pokarmów jest chleb.
Na straganie w dzień targowy – Stary Kleparz i okolice
2018-11-06
Historia handlu na Kleparzu sięga średniowiecza. Dziś Plac Targowy Stary Kleparz jest jednym z najbarwniejszych i różnorodnych krakowskich targowisk, gdzie można kupić zarówno warzywa od okolicznych rolników, jak i transportowane samolotem dojrzałe mango, czy inne delikatesy z różnych zakątków świata.
Maczanka, zapiekanki i kiełbaski – ukochany street food krakowian
2018-11-05
Jedzenie uliczne w istotny sposób rewolucjonizuje gastronomię. Wyznacza trendy, ale i bardzo szybko reaguje na to, co akurat jest modne. Są jednak pewne dania, które w Krakowie ciągle nie wyszły z mody.