Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Kulinarny Kraków

Od Barcelony po Flisaka: krakowskie bary mleczne

2018-12-17

Pierwszy bar mleczny, "Mleczarnię Nadświdrzańską", otworzył w 1896 r. w Warszawie hodowca krów Stanisław Dłużewski. Nazwa wzięła się stąd, że menu składało się przede wszystkim z dań mlecznych i jarskich. Kilkadziesiąt lat później było ich w Polsce prawie 40 tysięcy.

Wigilia w Krakowie: grzyby, ryby i mak

2018-12-16

Kolacja wigilijna to niewątpliwie w większości polskich domów najważniejszy posiłek w roku. W wielu domach do wigilijnych zwyczajów podchodzi się dość restrykcyjnie i przyrządza tradycyjne potrawy, które nie goszczą na stole w żaden inny dzień roku.

Od fine diningu po street food: imprezy kulinarne w Krakowie

2018-11-09

Krakowska scena restauracyjna kwitnie. W każdym tygodniu można znaleźć informacje o nowych, otwierających się właśnie restauracjach, a kalendarz kulinarnych wydarzeń puchnie od degustacji, spotkań i targów.

Książki kulinarne rodem z Krakowa

2018-11-08

Kraków – miasto literatury UNESCO – może poszczycić się także kilkoma świetnymi książkami o tematyce kulinarnej.

Z niejednego pieca – Kraków pachnący chlebem

2018-11-05

Przez wieki Kraków był miastem zamieszkanym przez wiele grup etnicznych, co w istotny sposób wpłynęło na charakter podawanych tu dań. Jednak przez wieki i niezależnie od realiów historycznych jednym z najważniejszych pokarmów jest chleb.

Na straganie w dzień targowy – Stary Kleparz i okolice

2018-11-06

Historia handlu na Kleparzu sięga średniowiecza. Dziś Plac Targowy Stary Kleparz jest jednym z najbarwniejszych i różnorodnych krakowskich targowisk, gdzie można kupić zarówno warzywa od okolicznych rolników, jak i transportowane samolotem dojrzałe mango, czy inne delikatesy z różnych zakątków świata.

Maczanka, zapiekanki i kiełbaski – ukochany street food krakowian

2018-11-05

Jedzenie uliczne w istotny sposób rewolucjonizuje gastronomię. Wyznacza trendy, ale i bardzo szybko reaguje na to, co akurat jest modne. Są jednak pewne dania, które w Krakowie ciągle nie wyszły z mody.

Znajdź