Kulinarny Kraków

W te święta też zamawiam online! Wielkanocna mapa dla przedsiębiorców2

Kraków ponownie uruchamia zgłoszenia do mapy świątecznej, proponującej tym razem produkty wielkanocne, takie jak np. stroiki, pisanki, haftowane obrusy czy wielkanocne potrawy i wypieki. Jeżeli jesteś przedsiębiorcą z Krakowa lub okolicznych gmin, zapraszamy do prezentacji swojego wielkanocnego asortymentu przez wypełnienie krótkiej ankiety zgłoszeniowej na stronie www.rynek.krakow.pl lub pod poniższym linkiem. Uruchomienie wielkanocnej wersji mapy planowane jest na połowę marca.

Wywiad z Darią Latałą z Gospodarstwa JeDynie

Daria Latała wraz z rodzicami, Jarosławem i Beatą, oraz bratem Edgarem, sołtysem Wawrzeńczyc, prowadzą niewielkie gospodarstwo JEdynie słynące z uprawiania mało znanych odmian warzyw. Ich produkty można znaleźć a Targu Pietruszkowym w Krakowie i na miejscu, w Wawrzeńczycach. 

Zjedz na trawie!
2020-07-30

Już od 1 sierpnia do krakowskich parków powracają tradycyjne pikniki. Pierwszy odbędzie się w Parku Bednarskiego.

Co w krakowskich kulinariach piszczy? Smakowity karnawał

Przed nami karnawał, czas zabawy, licznych imprez, w tym także kulinarnych. Festiwale, uroczyste kolacje, spotkania z ekspertami, a na koniec - a jakże - Zapusty.

Kulinarne perełki Krakowa - spróbuj najlepszej kuchni

Niełatwo jest opisać pokrótce bogatą historię Krakowa – dawnej stolicy, miasta leżącego niegdyś na głównych szlakach handlowych, zamieszkałego przez szereg nacji, z których niemal każda miała wpływ na jego kulturę, od architektury, po kulinaria.

Chodźże na plac. Zakupy po krakowsku

Już od średniowiecza rytm życia Krakowa wyznaczały jarmarki. Z racji położenia miasta na najważniejszych szlakach handlowych, zaopatrywali się na nich nie tylko mieszkańcy, ale i kupcy z całego świata, którzy załatwiali tu swoje interesy. Codzienne zakupy robiono z kolei na placach targowych.

Pierogi, tatar i żurek – garść klasyków

Kraków oferuje głodnemu – temu dosłownie i temu kulinarnych wrażeń – turyście tysiące opcji. Znaleźć tu można lokale z każdej półki i na każdą kieszeń, reprezentujące szeroki przekrój kuchni: od codziennej, barowej gastronomii polskiej i międzynarodowej, przez kuchnie etniczne, aż po miejsca ze światowymi ambicjami.

Nocne życie Krakowa: legendarne miejsca i modne nowinki

Życie nocne Krakowa zdążyło w ciągu ostatnich lat, dzielących nas od zmiany systemu, przejść przez kilka znaczących faz. Każda z nich dołożyła swój fragment do legendy, jaką obrosła krakowska skłonność do hedonizmu.

Co w krakowskich kulinariach piszczy?

Kalendarz krakowskich imprez kulinarnych jest coraz ciekawszy. Targi, degustacje, spotkania, wykłady, kolacje ze znakomitymi szefami kuchni z innych miast, otwarcia nowych restauracji – gdzie szukać informacji o tym, co aktualnie dzieje się w mieście?

Od Barcelony po Flisaka: krakowskie bary mleczne

Pierwszy bar mleczny, "Mleczarnię Nadświdrzańską", otworzył w 1896 r. w Warszawie hodowca krów Stanisław Dłużewski. Nazwa wzięła się stąd, że menu składało się przede wszystkim z dań mlecznych i jarskich. Kilkadziesiąt lat później było ich w Polsce prawie 40 tysięcy.