Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Wydarzenia kulinarne

Wręczono nagrody AIG Prix 2020 oraz 2021

2021-06-30

Dnia 22 czerwca 2021 r. w Restauracji Epoka w Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród AIG PRIX, przyznanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Dwie nagrody za 2021 rok powędrowały do Krakowa. Przemysław Klima otrzymał Nagrodę Szefa Przyszłości, a Kajetan Zalewski Nagrodę Sommeliera.

Slow Chef Festival na Targu Pietruszkowym

2021-05-28

Już 5 czerwca 2021 r. rusza pierwsza edycja Slow Chef Festival na Targu Pietruszkowym w Krakowie. Zaproszenie do tego projektu przyjęli najlepsi krakowscy szefowie kuchni. Cykl wydarzeń obejmujący między innymi pokazy gotowania na żywo, organizowany jest przez Slow Food Kraków oraz Fundację Targ Pietruszkowy.

Światowy dzień turystki kulinarnej

2021-04-16

Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej (World Food Travel Day) to ogólnoświatowe święto odbywające się co roku 18 kwietnia, promujące lokalne i regionalne tradycje kulinarne. Tradycję tą zainicjowała World Food Travel Association w 2019 roku. Tegoroczna edycja będzie wyjątkową ze względu na to iż, odbywa się w czasach pandemii, a także dlatego że Polska po raz pierwszy przyłącza się do świętowania.

Top 20 restauratorów na wirtualnej scenie konferencji Made for Restaurant 2021

2021-04-07

Już 20 kwietnia odbędzie się konferencja Made for Restaurant 2021. Tym razem zostanie zorganizowana w przestrzeni wirtualnej. Szczególne miejsce w programie poświęcone będzie wsparciu wyjątkowych miast: Miasta Krakowa - Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 i Miasta Gdyni, dla których gastronomia to istotna część rynku turystycznego.

Zjedz na trawie!

2020-07-30

Już od 1 sierpnia do krakowskich parków powracają tradycyjne pikniki. Pierwszy odbędzie się w Parku Bednarskiego.

Obwarzanek z solą czy ze szparagami? Wyniki konkursu

2019-05-21

Czy trudno jest ulepić obwarzanka? Najmłodsi adepci rzemiosła piekarskiego udowodnili, że przygotowanie obwarzanków może być świetną zabawą. A uczniowie szkół gastronomicznych pokazali, że ten krakowski wypiek może być podstawą przekąski promującej dziedzictwo kulinarne regionu. Wszystko to podczas Święta Obwarzanka, które odbyło się 18 maja na Małym Rynku.

Znajdź