Slow Chef Festival na Targu Pietruszkowym
Już 5 czerwca 2021 r. rusza pierwsza edycja Slow Chef Festival na Targu Pietruszkowym w Krakowie. Zaproszenie do tego projektu przyjęli najlepsi krakowscy szefowie kuchni. Cykl wydarzeń obejmujący między innymi pokazy gotowania na żywo, organizowany jest przez Slow Food Kraków oraz Fundację Targ Pietruszkowy.
Slow Chef Festival to cykl aż sześciu spotkań organizowanych od czerwca do października. Na każdym z nich dwójka szefów przygotuje dania z wykorzystaniem najlepszych produktów od naszych wystawców z Targu Pietruszkowego. Wydarzenie będzie miało formułę live cooking. Szefowie przygotują kilkadziesiąt porcji degustacyjnych. Będą one bezpłatne, ale na wydarzenie obowiązują zapisy.
Festiwal będzie okazją do rozmowy o wartościach ruchu Slow Food: obronie bioróżnorodności, zrównoważonej jej produkcji, promocji lokalności i sezonowości, a także tym, jak świadomie żywność kupować, przetwarzać i konsumować. Będzie to też okazja do łączenia restauratorów i szefów kuchni z dostawcami produktów najwyższej jakości, czyli rolnikami i producentami z Targu Pietruszkowego.
Więcej szczegółów na profilu FB Targu Piertuszkowego:
https://www.facebook.com/events/484432939511202/?ref=newsfeed