Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Plac Handelka - lokalne produkty i tradycyjne pieczywo

Położony w pobliżu Starego Kleparza Plac Handelka przy ulicy Św. Filipa 14 staje się nowym punktem na kulinarnej mapie Krakowa, gdzie cyklicznie będzie można spotkać małych producentów i lokalnych hodowców z Krakowa i okolic.

Za nami pierwsze edycje targu produktów regionalnych na Placu Handelka. Pierwsza odbyła pod hasłem „Chleb i przyjaciele”. Wydarzeniu towarzyszyło oficjalne otwarcie rzemieślniczej piekarni Handelka. Projekt Chleb i przyjaciele jest jednym z wydarzeń organizowanych w ramach działania pilotażowego projektu Slow Food CE. W ramach tego i nadchodzących wydarzeń organizatorzy pragną pokazać, jak ważny jest powrót do idei slow food i łączenie jej ze sztuką rzemieślniczą. Krakowanie i turyści, którzy odwiedzili targ w niedzielę 8 września, mieli możliwość spróbowania najlepszego pieczywa, ekologicznych serów, miodów, przetworów, a także zaopatrzenia domowych spiżarni na zbliżającą się jesień i zimę.
Organizatorzy zadbali też o to, by wystawcy dzielili się swoimi historiami i wiedzą - przez całe wydarzenie prowadzone były pogadanki o regionalnych produktach, tradycyjnych recepturach oraz tajnikach produkcji. Ogromnym powodzeniem cieszyły się opowieści Marcina Jabłońskiego o chlebie, który z ogromnym szacunkiem mówił o swojej (czasem trudnej) miłości do piekarstwa. Opowiadał także o staraniach piekarni o certyfikat niezbędny do wypiekania i sprzedawania prawdziwego Chleba Prądnickiego, który jest produktem regionalnym o chronionym oznaczeniu geograficznym. Każdy z uczestników mógł zrobić pod okiem mistrza własny zakwas do chleba i zabrać go ze sobą do domu. Piekarze z chęcią dzielili się swoją wiedzą i przepisami, a uczestnicy zapisywali je, by móc upiec idealny chleb w swoich domach. Przez cały dzień odbywały się także warsztaty prowadzone przez Martę Krzyżek-Siudak z Żywego Muzeum Obwarzanka. Historia Obwarzanka Krakowskiego sięga 1394 roku. Tradycja tego wypieku przetrwała do dziś, dzięki czemu możemy na co dzień raczyć się taką samą przekąską, którą jadali na dworze Władysław i Jadwiga Jagiełło. Zarówno dzieci, jak i dorośli, wysłuchawszy historii symbolu Krakowa, mogli wejść w rolę piekarzy. Każdy mógł ulepić, upiec, a następnie zjeść własnoręcznie zrobionego obwarzanka. 
Swoją wiedzą podzieliła się także właścicielka Kalwaryjskich Przetworów, opowiadając o tajnikach idealnych marynat, kiszonkach i domowej roboty kombuchy, a także właścicielka Pemako mówiąca z niesamowitym zaangażowaniem o produkcji kozich serów i hodowli najważniejszych dla niej zwierząt - kóz. Twórcy Pasieki Morawskich wyjaśnili, jak ważna jest rola pszczół w naszym środowisku oraz jak wielką wartość ma odpowiednia kultura pasieczna. Na targach można było też kupić wiejskie jajka i dowiedzieć się na co zwracać uwagę przy ich wyborze. Organizatorzy nie zapomnieli również o najmłodszych. Oprócz warsztatów wypiekania krakowskich obwarzanków stworzony został kącik dla dzieci, przy którym powstawały dzieła małych uczestników.
Kolejne edycje targu na Placu Handelka odbyły się 15 września (Sery zagrodowe), 22 września (Leśniczówka). Przed nami następne targi: 29 września (Mięsny Targ), 6 października (Przetwory) i 13 października (Kiermasz Zero Waste).
 

img_8620.jpg
img_8640.jpg
img_8668.jpg
img_8706.jpg
img_8717.jpg
img_8723.jpg
img_8724.jpg
img_8727.jpg
img_8735-2.jpg
img_8751.jpg
img_8752.jpg
img_8760.jpg
img_8803.jpg
img_8816.jpg
img_8826.jpg
img_8840.jpg
img_8849.jpg
img_8870.jpg
img_8882.jpg
img_8899-2.jpg
img_8924.jpg
img_8929.jpg
img_8934.jpg
img_8936.jpg
img_8939.jpg
img_8941.jpg
img_8956.jpg
img_8959.jpg
img_8964.jpg
img_9003.jpg
img_9038.jpg
img_9042.jpg
img_9043.jpg
img_9074.jpg
img_9173.jpg
img_9182.jpg
img_9184.jpg
img_9187.jpg
img_9207.jpg
img_9212-2.jpg
img_9213-2.jpg
img_9224-2.jpg
img_9230.jpg
img_9245.jpg
img_9246.jpg
img_9277.jpg
img_9292.jpg
img_9299.jpg
img_9323.jpg
img_9345.jpg
img_9365.jpg
img_9367.jpg
img_9388.jpg
img_9405.jpg
img_9428.jpg
img_9449-2.jpg
img_9459.jpg
img_9488.jpg
img_8642.jpg
Monika Śląska
img_8643.jpg
Monika Śląska
img_8669.jpg
Monika Śląska
img_8674.jpg
Monika Śląska
img_8729.jpg
Monika Śląska
img_8732-2.jpg
Monika Śląska
img_8735.jpg
Monika Śląska
img_8808.jpg
Monika Śląska
img_8816-2.jpg
Monika Śląska
img_8819.jpg
Monika Śląska
img_8913.jpg
Monika Śląska
img_8938.jpg
Monika Śląska
img_8943.jpg
Monika Śląska
img_8957.jpg
Monika Śląska
img_8959-2.jpg
Monika Śląska
img_8978.jpg
Monika Śląska
img_9003-2.jpg
Monika Śląska
img_9004.jpg
Monika Śląska
img_9041.jpg
Monika Śląska
img_9090.jpg
Monika Śląska
img_9112.jpg
Monika Śląska
img_9163.jpg
Monika Śląska
img_9212.jpg
Monika Śląska
img_9213.jpg
Monika Śląska
img_9224.jpg
Monika Śląska
img_9258.jpg
Monika Śląska
img_9266.jpg
Monika Śląska
img_9287.jpg
Monika Śląska
img_9292-2.jpg
Monika Śląska
img_9337.jpg
Monika Śląska
img_9370-2.jpg
Monika Śląska
img_9388-2.jpg
Monika Śląska
img_9428-2.jpg
Monika Śląska
img_8620.jpg
img_8640.jpg
img_8668.jpg
img_8706.jpg
img_8717.jpg
img_8723.jpg
img_8724.jpg
img_8727.jpg
img_8735-2.jpg
img_8751.jpg
img_8752.jpg
img_8760.jpg
img_8803.jpg
img_8816.jpg
img_8826.jpg
img_8840.jpg
img_8849.jpg
img_8870.jpg
img_8882.jpg
img_8899-2.jpg
img_8924.jpg
img_8929.jpg
img_8934.jpg
img_8936.jpg
img_8939.jpg
img_8941.jpg
img_8956.jpg
img_8959.jpg
img_8964.jpg
img_9003.jpg
img_9038.jpg
img_9042.jpg
img_9043.jpg
img_9074.jpg
img_9173.jpg
img_9182.jpg
img_9184.jpg
img_9187.jpg
img_9207.jpg
img_9212-2.jpg
img_9213-2.jpg
img_9224-2.jpg
img_9230.jpg
img_9245.jpg
img_9246.jpg
img_9277.jpg
img_9292.jpg
img_9299.jpg
img_9323.jpg
img_9345.jpg
img_9365.jpg
img_9367.jpg
img_9388.jpg
img_9405.jpg
img_9428.jpg
img_9449-2.jpg
img_9459.jpg
img_9488.jpg
img_8642.jpg
img_8643.jpg
img_8669.jpg
img_8674.jpg
img_8729.jpg
img_8732-2.jpg
img_8735.jpg
img_8808.jpg
img_8816-2.jpg
img_8819.jpg
img_8913.jpg
img_8938.jpg
img_8943.jpg
img_8957.jpg
img_8959-2.jpg
img_8978.jpg
img_9003-2.jpg
img_9004.jpg
img_9041.jpg
img_9090.jpg
img_9112.jpg
img_9163.jpg
img_9212.jpg
img_9213.jpg
img_9224.jpg
img_9258.jpg
img_9266.jpg
img_9287.jpg
img_9292-2.jpg
img_9337.jpg
img_9370-2.jpg
img_9388-2.jpg
img_9428-2.jpg
pokaż metkę
Osoba publikująca: Magdalena Wójcik
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków
Data publikacji: 2019-09-26
Data aktualizacji: 2019-09-29
Powrót

Zobacz także

Znajdź